Κεφάλαιο για την Πάφο και την Ανατολική Μεσόγειο το American University of Beirut – Mediterraneo.

Τελέστηκαν ψες τα εγκαίνια των κτιριακών του εγκαταστάσεων

Με επισημότητα τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του American University of Beirut – Mediterraneo, που ανεγέρθηκε στο χώρο του πρώην συγκροτήματος των Χαρουπόλυμων στην Πάφο. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρουσία της ηγεσίας του American University of Beirut, επισήμων και άλλων αξιωματούχων και πλήθος πολιτών.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επισήμανε ότι η ίδρυση του εν λόγω πανεπιστημίου και η ανέγερση σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί ένα από τα 15 σπουδαιότερα έργα στη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Πάφου, τονίζοντας ότι το έργο θα τροφοδοτήσει στα επόμενα χρόνια την πόλη με πνευματικό πλούτο, ο οποίος θα παραγάγει υλικό πλούτο και θα βάλει την Πάφο στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του νέου πανεπιστημίου για την ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει εστία αλληλοκατανόησης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και θα λειτουργήσει ως έγκυρος πομπός των αξιών και ιδεωδών της ειρήνης, της συνύπαρξης και της συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει στον Πρόεδρο του AUB πρόταση για τη σύσταση υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ινστιτούτου Διεθνούς Διαμεσολάβησης και Ειρήνης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η πρόταση θα τύχει στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του AUB-Mediterraneo το φως της Παιδείας και της γνώσης δυναμώνει όχι μόνο στην Πάφο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και ευχήθηκε όπως στον εορτασμό των πρώτων 100 χρόνων του Πανεπιστημίου, οι εορτάζοντες να έχουν να πουν σημαντικά πράγματα για το ρόλο και το έργο του.

Στην τελετή μίλησαν, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρέσβειρα των Η.Π.Α. Julie D. Fisher, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Abdo George Kadifa, ο Πρόεδρος του AUB Fadlo R. Khuri και ο πρώτος Πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου Wassim El Hajj.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκε μεγάλη ομάδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων αποφοίτων του AUB, κυρίως της δεκαετίας 1960 – 1970.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ