Το πέρασμα “Φιλαδέλφη”… και ο Λίβανος

Της Άννας Κωνσταντινίδου

Η γνώση της Ιστορίας, αλλά και της Εθνολογίας βοηθά να προσεγγίσει κάποιος επιστήμονας το άναρχο, διεθνές σύστημα.

Αλήθεια, πιστεύει κάποιος ότι εάν με τις πιέσεις των τρομοκρατών προς ΗΠΑ και αραβικά κράτη, προκειμένου να πείσουν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το πέρασμα της Φιλαδέλφης, και παρ’ελπίδα αυτό πειστεί, οι τρομοκράτες δεν θα ξαναχτυπήσουν;

Φυσικά, η ερώτηση είναι ρητορική και εννοείται ότι η απάντηση είναι αρνητική. Οι τρομοκράτες της Χαμάς θα συνεχίσουν τις “αποστολές τους”, συμπεριλαμβανομένων στα θύματά τους τις αραβικές χώρες, επειδή το μέτωπο στο Λίβανο είναι ανοιχτό.

Και δεν είναι μόνο ότι υφίσταται η Χεζμπολάχ, αλλά η Χεζμπολάχ είναι μόνο το επιστέγασμα μίας ρωσο- ιρανικής κολεγιάς (αλισβερίσι) που οι παραφυάδες της έχουν ρίζα τον αυτοαποκαλούμενο παλαιστινιακό πληθυσμό που κατοίκησε στον Λίβανο αμέσως μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, και την εκδίωξή του από την Ιορδανία, όταν στη δεκαετία του 1970 αποπειράθηκε μέσω τρομοκρατικής ενέργειας να δολοφονηθεί ο Ιορδανός βασιλιάς, Χουσεΐν.

Οι αυτοαποκαλούμενοι Παλαιστίνιοι ήδη από το 1948, στον Λίβανο, ένα κράτος για πολλά χρόνια φιλοαμερικανικό, είχαν δημιουργήσει στο εσωτερικό του κατά τις κρίσιμες δεκαετίες για τη Μέση Ανατολή (1950-1960) θύλακες εκστρεμισμού προκειμένου να διεισδύσουν τα ρωσικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. Και ενώ ο Λίβανος είχε μία Πολιτεία, ίσως περισσότερο δημοκρατική και από πολλά δυτικά κράτη της τότε εποχής, καθώς σε απόλυτη ισότητα διαβιούσε οποιαδήποτε θρησκευτική και εθνοτική ομάδα, εντούτοις ο εν λόγω πληθυσμός (ενν. τον αυτοαποκαλούμενο παλαιστινιακό) έβλεπε και αντιμετωπίζε τον Λίβανο ως το προπύργιο αυτό που όχι μόνο μέσω αυτού θα χτυπούσε το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε αργά και σταθερά να κατισχύσει στα αραβικά κράτη.

Γι’ αυτό, μετά την ήττα των Αράβων από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο των “Έξι Ημερών” (1967) υπήρξε η λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων, προκειμένου με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός να στραφούν οι τελευταίοι εναντίον ακόμα και των “αδελφών τους Αράβων”.

Είναι γνωστή η οργάνωση “Μαύρος Σεπτέμβρης” που λάμβανε εντολές από την PLO του Αραφάτ προκαλώντας εκτεταμένες τρομοκρατικές ενέργειες τόσο σε Ιορδανία όσο και τη Σαουδική Αραβία.

Τους αυτοαποκαλούμενους Παλαιστινίους θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να τους παρομοιάσουμε με τους Γενίτσαρους, καθώς ως έθνος δεν υφίστανται, αλλά αποτελούν ένα συνονθύλευμα φυλετικών αραβικών ομάδων, που στράφηκαν (και στρέφονται) ακόμα και εναντίον του “δικού τους κόσμου”.

Και φυσικά, τα αριστερά κόμματα ακόμη και τα αραβικά (όπως ήταν το Μπάαθ), όπως άλλωστε σήμερα ανάλογα πράττουν τα αριστερά κόμματα, όπου γης, έδειξαν συμπόνοια και έλεος σε έναν λαό που εκτός από το Ισραήλ εποφθαλμιούσε με στρατιωτικό εφαλτήριο τον Λίβανο να κατισχύσει και στα δικά τους περιβάλλοντα.

Τέλος οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ενόσω οι Μαρωνίτες στον Λίβανο έχουν αποτύπωμα ισχυρό στο λιβανέζικο λαό (καθώς αν και βάσει Συντάγματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι Μαρωνίτες, όμως αυτό δεν αρκεί), το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμάται και από τον ίδιο τον Λίβανο…

Ο Αριέλ Σαρόν, ο μεγάλος στρατηγός και πολιτικός άνδρας για το Ισραήλ, στις 22 Δεκεμβρίου 1974 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: “Πρέπει να εγκαταστήσουμε μία νεκρή ζώνη στα νότια του Λιβάνου, γιατί είναι φανερό ότι ο Λίβανος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει την τρομοκρατία”…

…ο Νετανιάχου, μία πολιτική προσωπικότητα που πάτησε και συνεχίζει να πατά στα χνάρια του Σαρόν, τουλάχιστον όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, προσπαθεί να εφαρμόσει αυτήν την νεκρή ζώνη στη Φιλαδέλφη. Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει και πρέπει να προστατεύσει αυτήν την φορά το Ισραήλ και τα αραβικά Κράτη, εγκαθιδρύοντας μέσω των κυανόκρανων του ΟΗΕ νεκρές ζώνες με την συμμετοχή των εμπλεκομένων πλευρών που μάχονται την Ισλαμοκρατια…

… ενόσω είναι “ανοιχτή πληγή” ο Λίβανος, δυστυχώς Ισραήλ και αραβικά Κράτη θα βρίσκονται σε κίνδυνο…

*Άννα Κωνσταντινίδου , Ιστορικός -Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Διδάσκουσα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] “Το πέρασμα “Φιλαδέλφη”… και ο Λίβανος” (https://speaknews.gr/2024/09/07/to-perasma-quot-filadelfi-quot-kai-o-livanos/), στο οποίο έκανα εκτενή αναφορά, στηριζόμενη στην […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ