Δυναμικοί κλάδοι & Eπαγγέλματα του μέλλοντος

Της Στεφανίας Ζαμβρακίδου

Βαδίζοντας στην εποχή της πληροφορίας, των δεδομένων και της τεχνολογίας, παρατηρούμε πως οι σταθερές του παρελθόντος μεταβάλλονται διαρκώς. Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι ανθρώπινες ανάγκες όλο και πληθαίνουν. Ο συνδυασμός ανθρώπινου και ψηφιακού παράγοντα, η μηχανική μάθηση και γενικότερα ο αντίκτυπος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, φέρνουν στο προσκήνιο ολοκαίνουριες εξειδικεύσεις και επαγγέλματα. Πληθώρα επαγγελμάτων αντικαθίστανται από εντελώς καινούρια, ενώ πολλά από τα παραδοσιακά επαγγέλματα αλλάζουν εντελώς χαρακτήρα ή εκλείπουν.

Η διεπιστημονικότητα και ο έξυπνος συνδυασμός σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στον επαγγελματικό στίβο.

Ας εξετάσουμε λοιπόν ορισμένα δυναμικά πεδία που σημειώνουν άνοδο στη ζήτηση θέσεων εργασίας και βρίσκονται στον πυρήνα της νέας εργασιακής πραγματικότητας.

  • Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση

Οι αλγόριθμοι, οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων και τα εργαλεία AI είναι μερικά από τα βασικά πεδία δραστηριότητας των μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη λογισμικών και πολύπλοκων δικτύων αλγορίθμων πετυχαίνουν την “εκπαίδευση” της εκάστοτε μηχανής, ώστε να λειτουργεί όπως ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Αναπτύσσουν μοντέλα εκμάθησης μηχανής, ώστε να βελτιώνεται η απόδοσή της, να αυτοματοποιούνται σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες και φυσικά να υπάρχει περισσότερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς κλάδους όπως η υγεία, το marketing, η υπολογιστική γλωσσολογία και τα χρηματοοικονομικά.

  • Μηχανική Λογισμικού Επαυξημένης Πραγματικότητας

Η δημιουργία και ο σχεδιασμός μιας διαδραστικής εμπειρίας ενός σύνθετου περιβάλλοντος, που συνδυάζει τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Με εφαρμογές σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, η αρχιτεκτονική και ο τουρισμός, η ζήτηση του μηχανικού επαυξημένης πραγματικότητας είναι πλέον δεδομένη. Για παράδειγμα, ήδη πολλές εταιρείες ρούχων και καλλυντικών χρησιμοποιούν την επαυξημένη πραγματικότητα, ώστε να διευκολύνουν τους πελάτες τους στην διαδικασία του online shopping, καθώς μπορούν πλέον να “δοκιμάζουν” το προιόν πριν το αγοράσουν. Μέσα από τεχνικές προσομοίωσης φυσικής αλληλεπίδρασης χρήστη και μηχανής, ανάπτυξη αισθητήρων για την ανίχνευση επαφής πραγματικού και ψηφιακού κόσμου και αλγόριθμους τρισδιάστατης ανακατασκευής χώρων και αντικειμένων, ο εν λόγω μηχανικός έχει στη διάθεσή του πληθώρα επιλογών και επαγγελματικών κλάδων για να δραστηριοποιηθεί.

  • Υπολογιστική Νευροεπιστήμη

Φτάνοντας στον κλάδο της Υγείας και της Φυσιολογίας του ανθρώπου, βρίσκουμε τον συνδυασμό της μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου και οργανισμού με διάφορες υπολογιστικές τεχνικές και μαθηματικά μοντέλα. Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες του χώρου πετυχαίνουν την κατανόηση των νευρικών λειτουργιών του ανθρώπου και παρεμβαίνουν προς όφελος αυτού. Στον τομέα της Βιοϊατρικής μηχανικής, για παράδειγμα, εντοπίζουν την εκάστοτε νευρολογική διαταραχή και προχωρούν στην ερμηνεία της ώστε να θεραπευθεί, ή δημιουργούν ιατρικές συσκευές, όπως τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και τα πρόσθετα μέλη. Φυσικά, συναντάμε εφαρμογές της υπολογιστικής νευροεπιστήμης και σε λειτουργίες εκτός του ιατρικού και φαρμακευτικού κλάδου, όπως είναι για παράδειγμα η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας.

  • Ιατρική ακριβείας

Ο συγκεκριμένος κλάδος λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του ασθενούς και μέσω των κλινικών ευρημάτων από τη συλλογή δεδομένων, προσαρμόζει την περίθαλψη με βάση το γενετικό προφίλ του. Επιπλέον, δίνει βάση σε περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως και στον τρόπο ζωής του ανθρώπου, προκειμένου να προσεγγιστεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία. Μια χαρακτηριστική ιατρικη ειδικότητα στην οποία εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό η Ιατρική ακριβείας είναι η Ογκολογία, αφού μέσω αυτής γίνονται προσπάθειες να προσαρμοστεί η θεραπευτική προσέγγιση με βάση τις γενετικές ιδιαιτερότητες του όγκου κάθε ασθενούς. Άλλα παραδείγματα επαγγελματιών του κλάδου είναι οι Βιοπληροφορικοί που αναλύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων για να ανακαλύψουν τα πρότυπα για την εξατομίκευση της θεραπείας, οι Κλινικοί Ερευνητές που αναπτύσσουν μεθόδους και διαγνωστικά εργαλεία, όπως και οι Κλινικοί Φαρμακολόγοι που εξετάζουν τα φάρμακα, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του ασθενή. Επομένως, ο διεπιστημονικός αυτός συνδυασμός υγείας και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξελίξει τη σταδιοδρομία ενός αποφοίτου Ιατρικής στο μέγιστο βαθμό!

  • Τεχνητή νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών και δραστηριοτήτων, ανάλογα με το προφίλ του κάθε μαθητή αποτελεί επαναστατική μέθοδο στον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Οι επαγγελματίες που εντάσσουν τη χρήση εργαλείων και μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν το προβάδισμα, καθώς μεγιστοποιούν τα εκπαιδευτικά οφέλη της τεχνολογίας. Το περιεχόμενο προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών, περιλαμβάνει διαδραστικά βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες που προσαρμόζουν τη δυσκολία και το όλο υλικό στην πρόοδο και τα δεδομένα του κάθε μαθητή.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην εποχή μας και οι εφαρμογές της αποτελούν πραγματικότητα πολλών επαγγελμάτων.Η καινοτομία της έγκειται στη δυνατότητα μάθησης των μηχανών υπό σχεδόν ανθρώπινους όρους, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά δημιουργικότητας, εξαγωγής συμπερασμάτων, προσαρμοστικότητας και γενικώς κομμάτια στοιχειώδους ευφυίας. Παρατηρούμε λοιπόν, πως ο έξυπνος συνδυασμός παραδοσιακών ειδικοτήτων με εφαρμογές και εργαλεία της νέας αυτής πραγματικότητας ανατρέπει κατά πολύ τα δεδομένα.

*Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ