Επιλογές Σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα πρέπει να γνωρίζεις

Του Δρ Χρήστου Ταουσάνη*

Και της Στεφανίας Ζαμβρακίδου**

Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί γονείς, μαθητές και φοιτητές, σχετικά με την επιλογή σπουδών, είναι φυσικά οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Έτσι, επαγγέλματα που προδιαγράφουν θετικούς δείκτες στην απασχολησιμότητα τους, συχνά θεωρούνται επαγγέλματα του μέλλοντος, ενώ τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών με τα οποία συνδέονται, είναι περιζήτητα σε προτιμήσεις. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως συχνά πολλοί μαθητές, πέρα απο τα κλασικά προγράμματα σπουδών, δεν ψάχνουν περαιτέρω επιλογές που έχουν στο πεδίο ή στον τομέα τους, με αποτέλεσμα να χάνουν και αξιόλογες προοπτικές σταδιοδρομίας που ενδεχομένως θα τους ταίριαζαν.

Ας εξετάσουμε όμως ορισμένα απο αυτά τα τμήματα.

1. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος: Αντικείμενό του είναι η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και έργα όπως η διαχείριση υδατικών πόρων.

Ενδεικτικά τμήματα μπορούμε να βρούμε στο Δ.Π.Θ στην Ξάνθη, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε στην Θεσσαλονίκη, όπως και στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, επιλέγοντας την σχετική κατεύθυνση στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

2. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει τις τεχνικές γνώσεις του μηχανικού με την επιχειρησιακή έρευνα, τα πληροφοριακά συστήματα, όπως και τα συστήματα παραγωγής. Ενδεικτικά τμήματα συναντάμε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, στο Δ.Π.Θ στην Ξάνθη και στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. στη Θεσσαλονίκη.

3. Τμήμα Εργοθεραπείας: Προάγει την ανάπτυξη και ανάρρωση ανθρώπων με κινητικές, ψυχικές ή γνωστικές αναπηρίες. Ενδεικτικά τμήματα βρίσκουμε στο ΠΑ.Δ.Α στην Αθήνα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

4. Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το συγκεκριμένο τμήμα προάγει, αφενός το γνωστικό αντικείμενο της ασφάλειας και του ποιοτικού ελέγχου του τροφίμου, αφετέρου το αντικείμενο της διατροφής του ανθρώπου.

5. Τμήματα Διοίκησης Τουρισμού: Πρόκειται για τμήματα που προετοιμάζουν τους φοιτητές για την παγκόσμια Τουριστική αγορά στα βασικά πεδία της Διοίκησης, των Οικονομικών & του Μάρκετινγκ. Ενδεικτικά τμήματα έχουμε στο ΠΑ.ΔΑ. στην Αθήνα, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, όπως και στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

6. Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας, Ε.Κ.ΠΑ: Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές στα χρηματοοικονομικά, τα πληροφοριακά συστήματα και τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και της υποστήριξης Λιμένων.

7. Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το συγκεκριμένο τμήμα καταρτίζει τους φοιτητές στις τεχνικές και στις μεθόδους ανάλυσης χώρου και επίλυσης περιβαλλοντικών ζητημάτων.

8. Τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων: Αντικείμενο των τμημάτων είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη των ευρύτερων Ψηφιακών Συστημάτων. Ενδεικτικά τμήματα βρίσκουμε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

9. Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Μέσα από το τμήμα αυτό, οι φοιτητές αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες και καταρτίζονται στον κλάδο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης.

10. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προετοιμάζει στελέχη με τεχνικό-οικονομικό εκπαίδευση στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και της Μηχανικής της Διοίκησης.

10 τμήματα «διαμάντια» για μαθητές με κάτω από 10.000 μόρια

Προκειμένου να σχεδιάσει κάποιος έξυπνα το μέλλον του, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει πετύχει υψηλές βαθμολογίες. Υπάρχουν αξιόλογα χαμηλόβαθμα τμήματα, που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας και προσφέρουν αξιόλογες γνώσεις στους σπουδαστές τους.

1. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο, στα 9.985 μόρια. Πρόκειται για ένα τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές του στις νέες τεχνολογίες, τα εργαλεία και τα συστήματα.

2. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, στα 8.950 μόρια. Αντικείμενό του είναι η σχεδίαση προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών, παρεμβαίνοντας δημιουργικά στην διαδικασία παραγωγής και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

3. Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στα Χανιά, στα 9.370 μόρια. Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει τους φοιτητές στην επιστήμη και τις τεχνολογίες της ηλεκτρονικής, με έμφαση στους αυτοματισμούς, τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα ελέγχου.

4. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, στα 8.935 μόρια. Το τμήμα συνδυάζει τις τεχνολογίες της Πληροφορικής με τις σπουδές στον πολιτισμό.

5. Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά στα 7.560 μόρια. Εστιάζοντας στην κατάρτιση των φοιτητών σε σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, προετοιμάζει απόφοιτους κατάλληλους για τον Ασφαλιστικό, Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό κλάδο.

6. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα στα 9.800 μόρια. Αντικείμενο του τμήματος είναι η βελτίωση ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.

7. Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα στα 9.670 μόρια. Το τμήμα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία ήχου και εικόνας και την ευρύτερη οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας.

8. Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΔΙ.ΠΑ.Ε, στην Κατερίνη στα 9.275 μόρια. Πρόκειται για τμήμα που καταρτίζει στα συστήματα εφοδιασμού, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών λειτουργιών στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής αλυσίδας.

9. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, στο Ηράκλειο στα 8.840 μόρια. Το τμήμα εισάγει τους φοιτητές στις επιστήμες της Διοίκησης, των Οικονομικών και του Μάρκετινγκ, όπως αυτές εφαρμόζονται στον κλάδο του Τουρισμού.

10. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, στον Άγιο Νικόλαο στα 8.250 μόρια. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών επιδιώκεται η σύνδεση της Διοικητικής επιστήμης με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις οργανωσιακές σπουδές.

*Επιστημονικός Διευθυντής | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

**Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ