Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ και Ομότιμος καθηγητής ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΚΟΥΡΑΣ, μιλάει στο SPEAKNEWS για την πορεία του Συλλόγου από την ίδρυσή του το 2012, για την ανάγκη ύπαρξης του Συλλόγου με στόχο την συσπείρωση των αποφοίτων, την κοινωνική και επιστημονική προσφορά, και την υποστήριξη του ίδιου του Πανεπιστημίου, και για τη συνεχή ανάπτυξή του παρά τις όποιες δυσκολίες.

Κύριε Σκούρα, πότε και πως ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ;

Ο Σύλλογός Αποφοίτων ΑΠΘ (ΣΑΑΠΘ) ιδρύθηκε το 2012 με το όραμα και την πρωτοβουλία των Πρυτανικών αρχών του Παν/μίου μας: του Ιωάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη ΑΠΘ, του αείμνηστου Ιωάννη Παντή, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, της Δέσπως Λιάλιου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και της Σοφίας Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανη Έρευνας.

Στην «ιδρυτική Συνέλευση της 27ης Απριλίου 2012 προσήλθαν 299 απόφοιτοι του Α.Π.Θ., εγκρίθηκε το Καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου – από τα ιδρυτικά μέλη – και εκλέχθηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Στις 10-5-2012 το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ως Πρόεδρό του τον κ. Παναγιώτη Λαδά , ομ. Καθηγητή, π. Αντιπρύτανη Α.Π.Θ. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, στις 26 Μάϊου 2013 διενεργήθηκαν οι πρώτες τακτικές εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ, και ως πρόεδρος εξελέγη ο Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος, π. Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ3. Από τον Απρίλιο του 2022 έχω την τιμή ναι είμαι εγώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ποιο είναι οι σκοποί του Συλλόγου;

Σκοποί του Συλλόγου, όπως περιγράφονται στο Άρθρο 2ο του καταστατικού του, είναι:

  1. Η διατήρηση, καλλιέργεια και σύσφιξη των σχέσεων των αποφοίτων μεταξύ τους και με το Α.Π.Θ. για τη βελτίωση, ανάπτυξη και προβολή του εντός και εκτός Ελλάδας.
  2. Η ομαλή πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η προσφορά ευκαιριών σ’ αυτούς για επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική συνεργασία.
  3. Η οργάνωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη της Διά Βίου μάθησης με ειδικά Προγράμματα.
  4. Η στήριξη Μελετών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού ή κοινωνικού χαρακτήρα.
  5. Η απονομή τιμητικής διάκρισης σε αποφοίτους για τα επιτεύγματα και την προσφορά τους στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία.
  6. Η συμμετοχή σε δράσεις για τη διαφύλαξη της πανεπιστημιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  7. Η επιδίωξη συγκέντρωσης χορηγιών για την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου.
  8. Η έκφραση αιτιολογημένης γνώμης για τις δράσεις του Α.Π.Θ.

Αυτούς, τους ευγενικούς σκοπούς καλούμεθα να υπηρετήσουμε, να κρατήσουμε ψηλά τις αρχές που διδαχθήκαμε από το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας και να προσφέρουμε στην ακαδημαϊκή, επιστημονική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας και όπου αλλού βρίσκονται οι συναπόφοιτοι μας.

Απολαμβάνει το ΑΠΘ τα δέοντα από την Πολιτεία;

Όλοι εμείς που είμαστε απόφοιτοί του θλιβόμαστε με τις παλινωδίες και τις αντεγκλήσεις που μόνο κακό κάνουν στο Πανεπιστήμιο μας και στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των αποφοίτων μας. Περάσαμε και περνάμε δύσκολους καιρούς. Το Πανεπιστήμιο μας και τα πτυχία μας βιώνουν κρίσεις.

Σήμερα που οι αλλαγές είναι σαρωτικές οι σκέψεις και οι πράξεις μας είναι ακόμη πιο επιτακτικές. Θέλουμε να ενωθούμε, να συσπειρωθούμε, να αποκτήσουμε δύναμη φωνής και δράσης ώστε να γίνουμε εστία που να εκπέμπει λογική και συναίσθημα για μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη κοινωνία.

Τα επιτεύγματα των 11 Σχολών και των 41 Τμημάτων του Πανεπιστήμιου μας, των αποφοίτων μας, είναι μεγάλα. Το Αριστοτέλειο, ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στις πρώτες εκατοντάδες μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων που μετριόνται με όποια σταθμά χρησιμοποιούνται. Φοιτητές μας και απόφοιτοι είναι αυτοί που δημιουργούνε ομάδες και με τις καινοτομίες τους στον ερευνητικό, επιστημονικό και τεχνικό τομέα. Μια ματιά και μόνο στον ιστοχώρο του Πανεπιστημίου μας θα σας δείξει πολλά. Απόφοιτοί μας είναι αυτοί που στελεχώνουν ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρηματικούς ομίλους, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στην Ελλάδα και μεσουρανούν στην αλλοδαπή. Ανταγωνίζονται στα ίσια τα πτυχία μας και οι απόφοιτοί μας σε όλες τις Ηπείρους, ενισχύοντας τις εκεί οικονομίες και κοινωνίες.

Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα ο Σύλλογος;

Ο Σύλλογος μας προχωρά και οργανώνεται. Σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση των Πρυτανικών αρχών, της Επιτροπής Κοσμητόρων αλλά και των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου μας, ο Σύλλογος απέκτησε έδρα και γραφεία, ένα ζητούμενο εδώ και χρόνια, στο χώρο της Λέσχης, αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο που νοσταλγικά μας ενώνει με τη νιότη, τις σπουδές μας και το Αριστοτέλειο. Ολόψυχα σας ευχαριστούμε.

Όσο περισσότερα είναι τα ενεργά μας μέλη, όσο μεγαλύτερη είναι η συσπείρωσή μας, όσο πιο καλά θα είναι τα οικονομικά μας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή στα επιστημονικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και επαγγελματικά δρώμενα της πόλης, της χώρας και του κόσμου μας.

Ήδη έχουμε δημιουργήσει μνημόνια συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, όπου τα μέλη μας απολαμβάνουν εκπτώσεις και προτεραιότητες στα δρώμενά του.

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με πολλούς άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, με τη Περιφέρεια και τους Δήμους. Ήδη είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις που τα μέλη μας θα απολαμβάνουν εκπτώσεις και συμμετοχές. Η διευρυμένη ιστοσελίδα του Συλλόγου λειτουργεί ως μοχλός οργάνωσης, παραγωγής δικτύου αποφοίτων, News Letter, διάδοσης των αρχών και των σκοπών του Συλλόγου μας. Προχωρούμε, σε διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια και ανοικτό πανεπιστήμιο για να προωθούμε τεκμηριωμένα την παραγόμενη πληροφορία, τη γνώση, την επαφή με την ακαδημαϊκότητα, την επιστήμη, το επάγγελμα, την οικονομία, τον πολιτισμό την κοινωνία. Ο Σύλλογος διοργανώνει και θα διοργανώνει εκδρομές, περιηγήσεις, στο επίπεδο που θα συναντώνται οι συναπόφοιτοι μας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ