Τι σημαίνει η νέα επιθετική διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς σχετικά με τις τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) σε πολλές νέες μεγάλες στρατιωτικές διοικήσεις με προσανατολισμό σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό σε συνδυασμό και με τις τελευταίες πολύ προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου με ακροατήριο τους νέους αξιωματικούς των ΤΕΔ.

Οι νέες διοικήσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν από τουρκικής πλευράς λίγο πριν την διαδικασία προαγωγών αλλά και με τις τοποθετήσεις νέων διοικητών είναι οι παρακάτω:

Η 10η Κύρια Αεροπορική Βάση Αεριωθουμένων στο Ιντσιρλίκ/Άδανα έναντι της Κύπρου.

Η 16η Κύρια Αεροπορική Βάση Αεριωθουμένων στο Ντάλαμαν έναντι της Ρόδου.

Η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών η οποία αν και αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα έχει έδρα το Ακσάζ θα εδρεύει στην Αλεξανδρέττα έναντι της Κύπρου.

Το Αμφίβιο Σώμα Στρατού στην περιοχή Νάρα του Τσανάκκαλε, στο οποίο θα υπαχθούν η 1η και η 2η Ταξιαρχίες Πεζοναυτών (Φώκαια και Αλεξανδρέττα αντίστοιχα) αλλά και η 3η Ταξιαρχία η οποία πρόκειται να συγκροτηθεί.

Η νέα Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής στο Χατάϊ έναντι της Κυπρου.

Οι αλλαγές αυτές αποκαλύπτουν έναν επιθετικότερο προσανατολισμό στην εφαρμογή της τουρκικής στρατηγικής και σχετίζονται κυρίως με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δηλαδή την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τουρκικές πηγές που πρόσκεινται στον Ερντογάν τόνισαν ότι οι νέες διοικήσεις – αλλαγές έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα, με τις ΗΠΑ αλλά και με το Ισραήλ. Η ίδρυση του νέου Αμφίβιου Σώματος Στρατού στην περιοχή Νάρα του Τσανάκαλε ερμηνεύθηκε από τουρκικής πλευράς ως μήνυμα προς την Δύση καθώς στην περιοχή αυτή το 1915 ο οθωμανικός στρατός πέτυχε περήφανη νίκη εναντίον των δυτικών δυνάμεων. Επίσης έχει ενισχυθεί η τουρκική επιχειρησιακή διάταξη και προς το Ισραήλ, αφού οι ανταλλαγή απειλών Άγκυρας – Τελ Αβίβ και οι αναφορές τούρκων ειδικών για ισραηλινή χρησιμοποίηση του κουρδικού παράγοντα εναντίον της Τουρκίας, προκαλούν προβληματισμό στην τουρκική πλευρά.

Επικοινωνιακό παιχνίδι ή ουσιαστικές αλλαγές στις ΤΕΔ;

Η ανακοίνωση πρόσληψης μεγάλου αριθμού συμβασιούχων οπλιτών από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤΠΝ) είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αύξηση των ναυτικών και κυρίως των αποβατικών δυνατοτήτων της με στόχο νησιά «άλλων χωρών» όπως δείχνουν και οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης παρατηρείται ότι, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας αποσκοπεί στην αύξηση των αεροναυτικών στοιχείων εστιάζοντας στις αποβατικές αλλά και αερομεταφερόμενες δυνατότητες για κατάληψη νησιωτικού εδάφους αλλά και στην ταχεία μεταφορά μονάδων ειδικών δυνάμεων και σε μεγάλες αποστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, η υπερπροβολή αυτών των νέων διοικήσεων από τουρκικής πλευράς έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού πολλές από αυτές δεν είναι έτοιμες και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την ίδρυση αλλά και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ως παράδειγμα αναφέρεται, η ανακοίνωση της ίδρυσης της νέας 16ης Κύριας Αεροπορικής Βάσης Αεριωθουμένων στο Ντάλαμαν έναντι της Ρόδου αφού η Τουρκία δεν διαθέτει νέα αεροσκάφη αλλά γίνεται λόγος για αεροπορικά μέσα τα οποία θα αποκτηθούν στο μέλλον. Επίσης, επικοινωνιακό χαρακτήρα έχει και η ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Αμφίβιου Σώματος Στρατού με διοικητή υποναύαρχο, καθώς στο Πολεμικό Ναυτικό υφίσταται η Διοίκηση Ομάδας Αμφίβιας Αποστολής με έδρα την Φώκαια με διοικητή επίσης υποναύαρχο στην οποία ήδη υπάγονται η 1η και 2η Ταξιαρχίες Πεζοναυτών.

Η Άγκυρα με τις αλλαγές αυτές στοχεύει στην:

Άσκηση πίεσης στην Αθήνα για άμεσα και απτά αποτελέσματα στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Άσκηση πίεσης στην Κύπρο ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις.

Ακύρωση κάθε σχεδίου από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου το οποίο έχει σχέση με την στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου και επικαιροποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Αποτροπή της ίδρυσης αεροναυτικών βάσεων στην Κύπρο καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε την ελευθερία των τουρκικών ελιγμών για αποκλειστική κυριαρχία στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά για ακύρωση κάθε προγράμματος ανανέωσης του πολεμικού υλικού και ιδιαίτερα αμερικανικής προέλευσης στα νησιά του Αιγαίου.

Εξασφάλιση επιχειρησιακής πρωτοβουλίας έναντι της Ελλάδας στην ευαίσθητη περιοχή του νοτίου Αιγαίου και μείωση της στρατηγικής σημασίας της Κρήτης.

Γιατί τώρα η ανακοίνωση της νέας τουρκικής επιθετικής διάταξης;

Η Άγκυρα επιδιώκει την άσκηση πίεσης στην Αθήνα καθώς βλέπει ότι η Διακήρυξη Φιλίας δεν της παρέχει στον βαθμό και στον χρόνο που θα επιθυμούσε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η τουρκική πλευρά ενοχλείται από τις φωνές στην Ελλάδα οι οποίες δεν συμφωνούν με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις και θεωρεί ότι με την επίδειξη ισχύος και την επικοινωνιακή διαχείριση της υπερπροβολής των δυνατοτήτων των ΤΕΔ θα πετύχει την απομόνωση αυτών, ασκώντας παράλληλα και ψυχολογική πίεση με σκοπό την μείωση των αντανακλαστικών του ελληνικού λαού ο οποίος στο δίλημμα πόλεμος ή διαπραγματεύσεις – υποχώρηση θα προτιμήσει την ηρεμία. Στο θέμα αυτό συμβάλλουν άθελά τους και όσοι στην Ελλάδα με τον δημόσιο λόγο τους αναπαράγουν το δίλημμα αυτό.

Η Τουρκία δίνει απάντηση προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της πρόσφατης ανακοίνωσης για ίδρυση ναυτικής βάσης στο Μαρί της Κύπρου, η οποία αποτελεί απειλή για την τουρκική αποκλειστική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα επιδιώκει να κερδίσει έδαφος ενόψει των αμερικανικών εκλογών ώστε η επόμενη ημέρα να βρει την τουρκική πλευρά σε πλεονεκτικότερη θέση, μιας και η αμερικανική πλευρά ασκεί πίεση για διαπραγματεύσεις και δρομολόγηση της επίλυσης της/των ελληνοτουρκικής/ελληνοτουρκικών διαφοράς/διαφορών.

Η τουρκική πλευρά οδηγείται σε επαναπροσανατολισμό της διάταξης των ΤΕΔ και με γνώμονα την ισραηλινή απειλή έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου και την ανοιχτή στήριξη της Χαμάς από την Άγκυρα.

Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να πείσουν την αμερικανική πλευρά ότι, ο έλεγχος του Αιγαίου από την Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης αφού ο ανεξάρτητος ρόλος που επιζητά η Τουρκία θέλει τις ΗΠΑ εκτός περιοχής.

Η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στάση της έναντι της Τουρκίας αφού πλέον η Διακήρυξη Φιλίας λειτουργεί μόνο υπέρ της Άγκυρας και να επιταχύνει με την Κύπρο την αμυντική θωράκιση (εξοπλιστικά προγράμματα, αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων, ίδρυση βάσεων στην Κύπρο, κοινές ασκήσεις).

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ