Η κρατική αποζημίωση προς την εταιρεία διαχείρισης λιμανιού Λεμεσού ενώπιον της ΕΕ

Διευκρινίσεις κατά πόσον η πρόνοια που επιβάλει περιορισμούς στις εμπορικές εργασίες στο λιμάνι της Λάρνακας και καταβολή κρατικών αποζημιώσεων προς ιδιώτη (ανάδοχη εταιρεία διαχείρισης λιμανιού Λεμεσού), είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D).

 

Στην παρέμβασή του προς την Ευρ. Επιτροπή ο κ. Μαυρίδης αναφέρει τα ακόλουθα: «Στη συμφωνία που υπογράφηκε το 2016 από την τότε Κυπριακή Κυβέρνηση με ιδιωτική εταιρεία (ανάδοχη εταιρεία) για την ανάληψη της διαχείρισης του Λιμανιού Λεμεσού, συμπεριλήφθηκε πρόνοια βάσει της οποίας θα καταβάλλεται από το κράτος αποζημίωση προς την ανάδοχη εταιρεία όταν οι εμπορικές δραστηριότητες στο άλλο λιμάνι στη Λάρνακα υπερβαίνουν τις 900,000 τόνους εμπορίου.

 

Βάσει αυτής της πρόνοιας, για το 2023 καταβλήθηκαν €3.354.449 εκατ. από το κράτος προς την εν λόγω ανάδοχη εταιρεία, με το συνολικό ποσό που έχει ήδη επιβαρυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως ο φορολογούμενος πολίτης ως τώρα, να είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «πέραν του γεγονότος ότι η εν λόγω πρόνοια δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θέτει επίσης περιορισμούς στην αύξηση των εργασιών του λιμανιού Λάρνακας, που από την μια περιορίζει τα έσοδα του δημοσίου και από την άλλη λειτουργεί ενισχυτικά υπέρ ιδιωτικής εταιρείας. Αρμόδιες υπηρεσίες όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου καθώς και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων είχαν εκφράσει εξαρχής επιφυλάξεις ή/και ενστάσεις, ενώ η Ευρ. Επιτροπή δεν ενημερώθηκε όπως προνοεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν πρόσφατα κι από το αρμόδιο Υπουργείο».

 

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει κατά πόσον μια τέτοια πρόνοια παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Σε δήλωσή του ο κ. Κ. Μαυρίδης επισημαίνει: «Προκαλεί έκπληξη που δεν τέθηκε εξαρχής ενώπιον της ΕΕ η αξιολόγηση της νομιμότητας της εν λόγω πρόνοιας για κρατική αποζημίωση ιδιώτη στο λιμάνι Λεμεσού, που δυνατόν να εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις.»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ