Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας

Η επιβίωση ενός έθνους εξαρτάται από μία μακροχρόνια στρατηγική. Είναι εκείνη που καθορίζει τις πολιτικές, τις συνεργασίες και τις πράξεις μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε αναλωθεί ως επί το πλείστον στο να περιμένουμε βοήθεια από κάποιον απλά γιατί έχουμε δίκιο. Κι αυτό, είναι λάθος. Σίγουρα είναι καλό να ζητάμε δικαίωση στον Αγώνα μας και να στρεφόμαστε στους εταίρους μας για στήριξη, όμως είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχύουμε διαρκώς τη γεωπολιτική μας αξία, προκειμένου να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Δεν αρκεί μόνο να αναδεικνύουμε τα εγκλήματα της Τουρκίας κι λόγοι είναι απλοί. Ο πρώτος είναι ότι καθιστούμε τους εαυτούς μας προβλέψιμους και ο δεύτερος είναι ότι αντιλαμβανόμενοι ότι στις διεθνείς σχέσεις διαδραματίζουν κύριο ρόλο τα συμφέροντα, πρέπει να ενδυναμώνουμε και να αναδεικνύουμε την στρατηγική μας αξία.

Η Τουρκία δεν αλλάζει και αυτό είναι δεδομένο. Εμείς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Με απλά λόγια, δεν αρκεί να ζητάμε τη συμπαράσταση των εταίρων μας στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Οφείλουμε να αναδειχθούμε εντός της, ως ένας κρίσιμος και πολύτιμος για τα συμφέροντά της εταίρος.

Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει εκείνους τους μοχλούς πίεσης που απαιτούνται ώστε όταν επιχειρηματολογεί να εισακούγεται. Και επειδή η προσέγγιση μου είναι πάντα στο πλαίσιο του ρεαλισμού, θέλω να προλάβω όλους όσοι θα πουν καλοπροαίρετα ή όχι, ότι είναι αδύνατο αυτό που λέω γιατί είμαστε μικρή χώρα.

Η Κύπρος λοιπόν, έχει δυνατότητες να παράγει αξία τόσο για τον εαυτό της όσο και για την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ανέλαβε πρωτοβουλία με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Λωρίδα της Γάζας. Μία ενέργεια που πρόσθεσε στο κύρος και στην αξιοπιστία της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Απαιτούνται συνεχείς και πολυεπίπεδες τέτοιες ενέργειες που να μας προσδίδουν πολιτική και κατά συνέπεια στρατηγική αξία.

Η πολιτική προϋποθέτει καθαρό μυαλό και όχι στενόμυαλες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κάποια εξομάλυνση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας, αρκετοί από εμάς σπεύδουν να δηλώσουν ότι βλέπουμε εγκατάλειψη της Λευκωσίας από την Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται αχρείαστη ένταση μεταξύ μας.

Αυτό που πρέπει, είναι να υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η κατάσταση ως έχει, δηλαδή το λεγόμενο status quo, ευνοεί την Τουρκία και συνεπώς Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να μεταβάλλουμε την κατάσταση υπέρ μας. Με συγκεκριμένες ενέργειες.

Μερικές από αυτές, θα μπορούσαν να είναι η αξιοποίηση και συνεργασία των αποδήμων Κύπρου και Ελλάδος που διαβιούν σε ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καθοδηγούνται με συγκεκριμένους τρόπους για να είναι σε θέση να επιχειρηματολογούν επαρκώς και να ενεργοποιήσουν καταστάσεις, δημιουργώντας θετικό κλίμα για μας. Άλλη σημαντική ενέργεια είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος στη διαμόρφωση της ελλιπούς ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Αυτή ουσιαστικά δεν υπάρχει και εμείς οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε το περιεχόμενό της, δίνοντας κατεύθυνση στους εταίρους μας.

Έχω πει επανειλημμένα ότι ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία και δεν αποτελεί εξαίρεση η γεωπολιτική και πως όσο εντείνεται η ένταση και η πόλωση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, δημιουργούνται ευκαιρίες. Ναι, είμαστε μικρή χώρα, όμως έχουμε τις προϋποθέσεις για ήπια ισχύ.

Η Τουρκία προσπαθεί για διπλωματική αυτονομία πατώντας σε δύο βάρκες, ωστόσο όσο τα πράγματα στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται πιο σοβαρά, δεν θα της βγει. Τόσο η Δύση όσο και η Ανατολή θα θέλουν να ξεκαθαρίσει που ανήκει.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει και ΕΕ και BRICS, απειλεί όχι μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά ακόμη και το Ισραήλ που είναι ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ λόγω λανθασμένης υπερεκτίμησης του εαυτού της, είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Αναδεικνύοντας την Κύπρο και την Ελλάδα ως ξεκάθαρα ασπαζόμενες τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το Διεθνές Δίκαιο χώρες. Δύο χώρες σταθερά ταγμένες στον δυτικό κόσμο και τρόπο ζωής. Δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και που αξίζει κανείς να εμπιστεύεται, να επενδύει και να προασπίζει.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ