Απαιτείται επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα εμπνεύσει όλους τους δημιουργικούς προοδευτικούς πολίτες

«Με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη είχαμε σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στη συρρίκνωσή μας, την αποστράτευση ανθρώπων που χρόνια προσέφεραν στην Αριστερά, αλλά και την απαξίωσή μας, γιατί η άσκηση πολιτικής δεν ήταν αντίστοιχη με τις αξίες της Αριστεράς και με τις προοδευτικές ιδέες. Αλλά και έναν αρχηγισμό που δημιούργησε και διχασμό. Η αντίθεσή μου με την πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη, που διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή, είναι ότι αυτή η πολιτική και η πρακτική δεν αντιστοιχεί στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην ευθύνη που έχει ο πρόεδρος, στο καταστατικό μας και τις συνεδριακές αποφάσεις και πάνω απ’ όλα στα συμφέροντα της κοινωνίας και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Action24 και στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

«Η κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» πρόσθεσε ο Σ. Φάμελλος «δημιουργήθηκε γιατί δεν είχαμε το πολιτικό αποτέλεσμα που έπρεπε, αλλά και γιατί δεν είχαμε και πολιτική δράση αντίστοιχη με το αξιακό υπόβαθρο του κόμματός μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι απαραίτητος πολιτικός φορέας για την ελληνική κοινωνία. Είναι απαραίτητος και για να έχουμε ουσιαστική και αδέσμευτη αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και για να αποτελέσει τον πυρήνα της προοδευτικής αντεπίθεσης με στόχο μία προοδευτική Κυβέρνηση. Με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει το κόμμα μας να τηρεί και να υπηρετεί και τις αριστερές, προοδευτικές ιδέες και αξίες και να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να έχουμε σοβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, να καλέσουμε όλους τους αριστερούς που αποστρατεύτηκαν αλλά και να εμπνεύσουμε τους δημιουργικούς και προοδευτικούς πολίτες της κοινωνίας μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις βολές του Στέφανου Κασσελάκη προς την «εσωκομματική αντιπολίτευση» για υπόσκαψη του έργου του ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε «Καταρχάς δεν ανήκα και δεν υπήρξα μέλος κάποιας ομάδας ή δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό «εσωκομματική αντιπολίτευση». Σε όλο το χρόνο που διετέλεσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Κ.Ο. κι εγώ προσωπικά, δείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει ενότητα και ενιαίος λόγος. Ποτέ δεν εκπέμπαμε εσωστρέφεια, αντιθέσεις και γωνίες που προσέβαλαν. Είχαμε αξιόπιστο και δυνατό λόγο απέναντι στον κ.Μητσοτάκη και δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι. Άρα δεν υπάρχει επιχείρημα τουλάχιστον για την Κ.Ο. ότι υπήρξε οποιοδήποτε ψεγάδι και αυτό σταμάτησε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αντίθετα η Κ.Ο. προκάλεσε πολλές προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις στη Βουλή που ήταν αξιόλογες, όπως και προτάσεις νόμου που αφορούσαν τα ζητήματα της ακρίβειας, της φορολογίας, αλλά και σε επιμέρους τομείς και σε περισσότερες από πενήντα ομιλίες στη Βουλή και άλλες τόσες σε διάφορες πόλεις της χώρας ποτέ δεν ακούστηκε κάποιο έλλειμμα για την πολιτική μας. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αφέθηκε να υλοποιήσει τον πολιτικό του σχεδιασμό. Γιατί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός πέρα από το γεγονός ότι ήταν αντικρουόμενος και αποσπασματικός, έδινε βήματα πολλές φορές και στον κ.Μητσοτάκη, παράλληλα με τα προβλήματα της προσωπικής προβολής. Γι’ αυτούς τους λόγους η Κεντρική Επιτροπή τοποθετήθηκε πολιτικά σχετικά με την αναντιστοιχία του ρόλου και της πολιτικής που υλοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την άρση εμπιστοσύνης προς τον Στέφανο Κασσελάκη ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Ήταν μια πολιτική απόφαση που στηρίχθηκε στην ασκούμενη πολιτική από τον πρόεδρο και στην αντίθεσή της με τις συνεδριακές αποφάσεις και το κατασταστικό, γιατί υπήρχε έλλειψη συλλογικότητας. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την εμπιστοσύνη του οργάνου που κρίνεται από το καταστατικό μας ως αρμόδιο να κρίνει την εμπιστοσύνη προς τον Πρόεδρο, άρα δεν υπηρετεί πλέον στη θέση του προέδρου. Το καταστατικό μας επειδή ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα μέλη, βρήκε ένα αντίστοιχα νομιμοποιημένο όργανο, που είναι η Κεντρική Επιτροπή, που βγήκε και αυτή από τα μέλη, για να ελέγχει τον Πρόεδρο. Γιατί κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Η Κεντρική Επιτροπή, επειδή κι εγώ είμαι μέλος της, εκλεγήκαμε το 2022 απευθείας από τη βάση, με περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ελλάδα και με μεγάλη συμμετοχή και είναι και καταστατικά και δημοκρατικά το όργανο που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει».

Ερωτηθείς για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει η νέα ηγεσία στο πεδίο των συνεργασιών ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Έπρεπε ήδη να έχουμε στο κοινωνικό πεδίο συνεργασίες με βάση την απόφαση του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Αναφέρω ως παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα που είναι η κλιματική κρίση. Για το πρόβλημα της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, στο οποίο αποδεικνύεται αποτυχημένος αλλά και καταστροφικός ο κ.Μητσοτάκης, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τη χώρα και για την κοινωνία και για τις υποδομές και για την οικονομία, θα έπρεπε να έχουμε λάβει ήδη μεγάλες πρωτοβουλίες. Όπως και για το θέμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για το οποίο επίσης έχουμε λάβει πρωτοβουλίες στη Βουλή, έπρεπε να υπάρχει σχέδιο συνεργασιών ευρύτερα στην κοινωνία. Επειδή έχει γίνει ήδη μια συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη μορφή της συνεργασίας και των συμμαχιών, υπάρχει απόφαση για πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν στο να υπάρχει ένα συνεργατικό/συμμαχικό σχήμα, το οποίο θα αποτελέσει την προοδευτική απάντηση στον κατήφορο του κ.Μητσοτάκη. Για να πετύχουμε όμως κάτι τέτοιο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει ο πόλος των δικών μας ιδεών, εννοώ των ιδεών που είναι ριζοσπαστικές, ισχυρά μεταρρυθμιστικές, ευρωπαϊκές, οικολογικές, δημοκρατικές, πρέπει να είναι ισχυρός. Δεν μπορεί μία τέτοια συζήτηση να γίνει με έναν ρευστοποιημένο, όπως λένε κάποιοι, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι ισχυρός, σοβαρός για να μπορέσει να κάνει αυτή τη συζήτηση. Πρέπει αυτό να εκφράζεται και στην ηγεσία του και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος οφείλουν να αναδεικνύουν τη συλλογικότητα και την ενότητα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Θεωρώ ότι η συζήτηση για τις υποψηφιότητες δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν από την Κεντρική Επιτροπή, γιατί δεν πρέπει να είναι συζήτηση μόνο για το πρόσωπο. Διαφωνώ με τις προσωπικές υποψηφιότητες. Πρώτο ζήτημα είναι να έχουμε και απόφαση πάνω σε μία πολιτική πρόταση για την επόμενη ημέρα. Από την άλλη θεωρώ ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να εκφράζουν την ενότητα και τη συλλογικότητα. Εξάλλου αυτή υπηρέτησα για ένα χρόνο και στη θέση του Πρόεδρου της Κ.Ο. και πρακτικά με καθημερινή δουλειά συλλογικότητας μέσα στην Κ.Ο. Γι’ αυτό πρέπει τα στελέχη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία, να συζητήσουμε για ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο και να υπάρχει η ομάδα που δεν θα το αμφισβητήσει την επόμενη μέρα, που θα βάλουν πλάτη στον επόμενο ή στην επόμενη πρόεδρο. Θα είμαστε όλοι μαζί. Αυτό μας έλειψε, αυτό μας πλήγωσε την προηγούμενη περίοδο και πρέπει να το διορθώσουμε, γιατί θα είμαστε αδικαιολόγητοι απέναντι στην κοινωνία αλλά και στην ιστορία της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Τέλος, αναφερόμενος στα σχέδια του κ.Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Ο κ.Μητσοτάκης υλοποιεί ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έβγαλε σε διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης το υδραγωγείο της Αττικής, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ιδιωτικού φορέα διαχείρισης νερού στη Θεσσαλία, μετά μάλιστα από μία καταστροφή για την οποία ευθύνεται και ο ίδιος, μας οδήγησε στο να έχουμε ιδιωτικοποίηση νερού και της άρδευσης στη Θεσσαλία και ταυτόχρονα υπάρχει μία μελέτη για ΣΔΙΤ, για ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ, τις Επιχειρήσεις Άρδευσης και Αποχέτευσης των Δήμων. Οι οποίες είναι χρεοκοπημένες από την ακρίβεια του ρεύματος που έφερε η ρήτρα αναπροσαρμογής του κ.Μητσοτάκη, γεγονός που έλαβε χώρα εφτά μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έρχεται λοιπόν, να συνενώσει τις ΔΕΥΑ για να ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες τους. Και το σχέδιο αυτό της ιδιωτικοποίησης θα έχει δύο επιπτώσεις. Η πρώτη θα είναι το κόστος, το οποίο είναι προφανές ότι από την υπεραξία, το κέρδος που θα διεκδικήσουν οι ιδιώτες-διαχειριστές και θα χρεωθεί στον πολίτη. Από την άλλη θα διαχειρίζονται ένα φυσικό μονοπώλιο που δεν θα έχει ανταγωνισμό. Θα δεσμεύει τις κοινωνίες γιατί ένας ιδιώτης που διαχειρίζεται το νερό δεσμεύει την ανάπτυξή της καθώς επηρεάζει τους οικονομικούς παραγωγούς και ταυτόχρονα επηρεάζει κάτι πολύ σημαντικό, τους Δήμους και την Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι είναι ένα αρνητικό σχέδιο και συνηγορώ με τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει τοποθετηθεί κατά αυτού του σχεδίου. Πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για την προστασία των δημόσιων αγαθών που πλήττονται και τα επιβουλεύεται ο κ.Μητσοτάκης».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης:


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ