«Προφανώς και θέλουμε να είμαστε όλοι και όλες μαζί την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αλλά θέλουμε να είμαστε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό και πιο σοβαρό. Αυτό η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το απέδειξε με τη δυναμική παρουσία της στη ΔΕΘ. Το αποδεικνύει η Κοινοβουλευτική Ομάδα εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι βουλευτές έχουν αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει μία ενιαία φωνή στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Η βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε όλοι και όλες μαζί. Και είναι βούλησή μας γιατί αυτό αποτελεί ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν σχετίζεται με καρέκλες, με τη διαχείριση μιας προσωπικής επιδίωξης ή φιλοδοξίας», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ρ/σ Πρακτορείο FM 104.9 και στο δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην απαξίωση της πολιτικής και την απομάκρυνση της από τις αρχές και τις αξίες που αυτή οφείλει να πρεσβεύει, την αντίθεση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που κυριαρχεί στη χώρα αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς και απομείωσης του κράτους δικαίου που πλήττουν τη χώρα. Όπως υπογράμμισε «Δυστυχώς στην κοινωνία μας μειώνονται οι ενεργοί πολίτες. Υπάρχει μία απαξίωση της πολιτικής. Από τη μία πλευρά είναι η ίδια η πολιτική που «πρόδωσε» τα ιδανικά και τις αξίες, στις οποίες καλεί τον πολίτη να συμμετέχει. Δεν μπορείς να μιλάς για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα, ισονομία και διαφάνεια, και να πράττεις ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτική προδίδει τον πολίτη και αυτό το ζούμε πολύ έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδιαίτερα στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη».
«Από την άλλη θεωρώ ότι το σύστημα της οικονομικής εξουσίας και στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, ιδιαίτερα όμως στη χώρα μας, κατάλαβε ότι η πολιτική είναι ο αντίπαλός του. Όλοι αυτοί που θέλουν να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας και με αυτόν τον τρόπο να κλέβουν -χρησιμοποιώ αυτή τη δύσκολη λέξη- τον πλούτο που παράγει η ελληνική κοινωνία, καταλαβαίνουν ότι, όταν έχουν απέναντί τους δυνατή πολιτική με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, τότε αμφισβητείται η αδιαφανής οικονομική εξουσία. Δεν αναφέρομαι στην υγιή επιχειρηματικότητα, την οποία υποστηρίζω απόλυτα. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που θέλουν να παράγουν υπερκέρδη, να συγκεντρώνονται κάποιες εταιρείες στα χέρια λίγων και στον κίνδυνο των ολιγοπωλίων που ζούμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και έχει προκαλέσει αυτή την ακραία ακρίβεια αλλά και σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις χωρίς σεβασμό στους νόμους και την πολιτεία».
«Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος «όλο αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τους ημέτερους, τα ρουσφέτια, τις εξυπηρετήσεις, νομίζω πως είναι η απεικόνιση μιας πολιτικής η οποία φθίνει πάρα πολύ και κινδυνεύουμε να δώσουμε το χώρο είτε στην αποχή είτε στην ακροδεξιά. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι υποχρεωμένος, λύνοντας και τα δικά του ζητήματα, να καλέσει τους δημιουργικούς πολίτες της χώρας μας για την επόμενη μέρα».
«Το κάλεσμα αυτό δε αφορά μόνο τους αριστερούς πολίτες. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έχουν αριστερή ταυτότητα. Αναφέρομαι ευρύτερα και στους προοδευτικούς και στους δημιουργικούς πολίτες. Υπάρχουν άνθρωποι στην επιστήμη, την παραγωγή, την τέχνη, τη διανόηση, που μπορούν να συμβάλλουν σε μια καλύτερη Ελλάδα, ακόμη και στην επανεκκίνηση της πολιτικής. Αναφέρομαι περισσότερο στο επίπεδο των αξιών. Για παράδειγμα στα θέματα της δημοκρατίας και της οικολογίας, την ανθεκτικότητα και την κλιματική κρίση. Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα ζητήματα που ενδιαφέρουν πολίτες που είναι έξω από την πολιτική. Προφανώς και μία συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα προοδευτικά κόμματα. Το κάλεσμα μπορεί και πρέπει να αφορά όλους τους προοδευτικούς χώρους. Αλλά σήμερα εκτιμώ ότι πρέπει να υπερβούμε τους οριοθετημένους προοδευτικούς χώρους και να φτάσουμε στους δημιουργικούς ανθρώπους, που είναι έξω από την πολιτική», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μέτρο του περιορισμού των θητειών ως μέσο ανάσχεσης του φαινομένου της διάβρωσης της πολιτικής. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο καριερισμός στην πολιτική και η διαχείριση της μικροδιαπλοκής και της μικροεξυπηρέτησης, πολλές φορές έξω από τα όρια της νομιμότητας, έχει διαβρώσει την πολιτική. Θεωρώ ότι η πρόταση που συζητά εδώ και πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για τον περιορισμό των θητειών είναι πολύ σημαντικό μέτρο που δεν αφορά μόνο τη Βουλή. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος σε ότι αφορά τα δημοκρατική λειτουργία, την εκπροσώπηση και την προσφορά. Πρέπει και στην αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, και στο συνδικαλισμό και στην κεντρική εκπροσώπηση, δηλαδή στη Βουλή, να υπάρχει περιορισμός θητειών. Αυτό είναι ένα μέτρο που είναι καινοτόμο και μπορεί να λυτρώσει. Δεν είναι ωστόσο το μόνο μέτρο. Πρέπει να περιλαμβάνει και πολλά άλλα, όπως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ισχυρές ανεξάρτητες αρχές. Και αναφέρομαι σε αυτά γιατί δυστυχώς η χώρα μας έχει σοβαρό ζήτημα στη δικαιοσύνη, στην απόδοση δικαίου και σοβαρότατο θέμα στις ανεξάρτητες αρχές. Η Κυβέρνηση έχει επιτεθεί στις ανεξάρτητες αρχές και είναι τραγικό να λέει η Ευρωβουλή, το State Department, η Διεθνής Αμνηστία ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα στη Δημοκρατία της. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και αυτό υπερβαίνει τους κομματικούς μας χώρους. Απέναντί μας είναι μόνο όσοι υποστηρίζουν την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και την παραβίαση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών».
Αναφερόμενος στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Η πόλη μας κάνει «σημειωτόν» τα τελευταία πέντε χρόνια, για να μην πω ότι γυρίζει προς τα πίσω. Θα αναφερθώ στο παράδειγμα του Λιμανιού. Η Κυβέρνηση ψήφισε την περασμένη Παρασκευή την καθυστέρηση του έργου μέχρι το 2031. Το 2018, όταν ήμουν Υπουργός Περιβάλλοντος, συζητούσαμε για την πρόοδο των περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσει το έργο του 6ου προβλήτα και του επιβατικού σταθμού. Τότε είχαμε εντάξει σε μελέτες τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση και είχε προκηρυχθεί το πρώην στρατόπεδο Γκόνου ως διαμετακομιστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να μας συνδέσει με τα Βαλκάνια. Ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι πραγματικά το κέντρο των Βαλκανίων. Πέντε χρόνια μετά, συζητάμε και πάλι για να ξεκινήσουμε το διαγωνισμό του διαμετακομιστικού κέντρου, ενώ είναι ακόμη στον αέρα οι μελέτες για το σιδηρόδρομο και την οδική σύνδεση με το Λιμάνι και το έργο πήρε άλλα πέντε χρόνια παράταση. Αυτό είναι βήματα πίσω, δεν είναι καν σημειωτόν και δυστυχώς έχει κοινωνική και οικονομική επίπτωση στην πόλη μας αλλά και γεωπολιτική επίπτωση για τη χώρα μας. Γιατί εμείς θέλαμε να είμαστε το σημείο αναφοράς των Βαλκανίων. Πέντε χρόνια μας θεωρούν ιθαγενείς και μας τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Για το δε Μετρό το αποτύπωμα του κ.Μητσοτάκη είναι τέσσερα χρόνια καθυστερήσεις, 100 εκ. ευρώ αποζημιώσεις στον εργολάβο και ανυπολόγιστη ζημιά στα αρχαία της Βενιζέλου», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.