Η Δημόσια ποιοτική παιδεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι αγαθά αδιαπραγμάτευτα.

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος και Α’ Θεσσαλονίκης καθώς και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας – αρμόδια για την Ειδική Αγωγή, Ράνια Θρασκιά, την επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Πανοράματος με θέμα: «Καταγγελία για τη μη τήρηση των όρων ασφαλείας λόγω της κατάργησης τμήματος της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος».

Όπως καταγγέλλεται από τους γονείς, η αιφνιδιαστική συγχώνευση τμημάτων η οποία ανακοινώθηκε την ημέρα του Αγιασμού, πραγματοποιήθηκε παράτυπα, καθ΄ υπέρβαση των προδιαγραφών για την ασφάλεια των μαθητών και των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γι’ αυτό και ζητείται η άμεση ανάκληση της συγχώνευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει απόλυτα το δίκαιο αίτημα του συλλόγου γονέων, θεωρεί πως η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση, με ασφάλεια, χωρίς «εκπτώσεις» και υπερβάσεις νόμων, με μόνο στόχο την ακαδημαϊκή και ψυχοκινητική προαγωγή των μαθητών. Η ασφάλεια των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτη και ως εκ τούτου η λογική της εξοικονόμησης πόρων από τη πρόσληψη εκπαιδευτικών που «στριμώχνει» τους μαθητές, μη αποδεκτή.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την τήρηση των όρων ασφαλείας στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος»

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας – αρμόδια για την Ειδική Αγωγή, Ουρανία (Ράνια) Θρασκιά καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως Αναφορά την από 16/09/2024 καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος σχετικά με τη μη τήρηση των όρων ασφαλείας στο σχολείο λόγω της κατάργησης τμήματος της Γ’ Τάξης.

Πιο συγκεκριμένα, μια ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο εν λόγω Σύλλογος ενημερώθηκε από την Διεύθυνση του Γυμνασίου για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να καταργηθεί το 5ο τμήμα της Γ’ Γυμνασίου και, ακολούθως, να λειτουργήσουν 4 τμήματα (2 των 27 μαθητών κι άλλα 2 των 28 μαθητών). Τη στιγμή που, σύμφωνα με τον νόμο, οι 110 εγγεγραμμένοι μαθητές στη Γ’ Τάξη για τη φετινή σχολική χρονιά θα έπρεπε να κατανεμηθούν σε 5 τμήματα.

Η εν λόγω συγχώνευση πλήττει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτοχρόνως εγείρει σοβαρές ανησυχίες κι ως προς την τήρηση των όρων ασφαλείας στον χώρο του σχολείου. Όπως εξηγείται στο κείμενο της καταγγελίας, το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος «αποτελείται από δώδεκα κτίρια […], στο κάθε ένα υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας, 45τ.μ. η κάθε μία στην καλύτερη περίπτωση. Το κάθε κτίριο εξυπηρετείται από μία είσοδο – έξοδο. Σ’ αυτές τις αίθουσες διδασκαλίας των 45 τ.μ., καλούνται να στοιβαχτούν 28 μαθητές μαζί με τον καθηγητή του σχολείου και τον καθηγητή της παράλληλης στήριξης (σε κάποια τμήματα), ενώ ο Κανονισμός Πυροπροστασίας κτιρίων, σύμφωνα με το Π.Δ. 41/2018 ΦΕΚ 80/Α’ 7.5.2018, ορίζει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αναλογούν σε 1 άτομο/2 τ.μ.». Για τον λόγο αυτό, γονείς και κηδεμόνες τονίζουν: «Ακόμη και αν δεχτούμε τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε ως γονείς είναι η έλλειψη ασφαλούς εξόδου των παιδιών μας σε περίπτωση έκτακτων αναγκών (πχ σεισμός, φωτιά, κ.λπ.) μέσω των υφιστάμενων οδεύσεων διαφυγής».

Κατόπιν τούτων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει «για την δημιουργία 5 τμημάτων στη Γ’ τάξη του Γυμνασίου, για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την εναρμόνιση με τους κανονισμούς ασφάλειας».

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση.

Επειδή η έναρξη της σχολικής χρονιάς σημαδεύτηκε από τσουνάμι συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και τμημάτων, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο.

Επειδή η ασφάλεια των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Επειδή, σύμφωνα με το Π.Δ. 41/2018 ΦΕΚ 80/Α’ 7.5.2018, μια έξοδος κινδύνου πρέπει να αντιστοιχεί σε πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 50 άτομα. Στην περίπτωση όμως του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς σε κάθε κτίριό του λειτουργούν 2 αίθουσες διδασκαλίας και άρα ο πληθυσμός του κάθε κτιρίου – μετά από την απόφαση για την κατάργηση τμήματος – φτάνει τα 57 άτομα (55 μαθητές και 2 καθηγητές). Επομένως, η ύπαρξη μίας και μοναδικής κοινής πόρτας εξόδου σε κάθε κτίριο καθιστά το σχολείο επισφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Επισυνάπτεται η σχετικά καταγγελία και παρακαλείσθε για την απάντηση και τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 17/09/2024

Οι καταθέτωντες Βουλευτές

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Φάμελλος Σωκράτης

 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ