K. Μαυρίδης: Η ηλεκτρ. διασύνδεση Κύπρου-Ευρώπης στρατηγικής αξίας για την Αν. Μεσόγειο

Παρέμβαση στη συζήτηση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας την στρατηγική ανάγκη ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου και υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό στην Αν. Μεσόγειο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικά στην τοποθέτηση της αρμόδιας Επιτρόπου, σημειώνοντας: «Η Επίτροπος εξήγησε πόσο ενωμένοι προασπιστήκαμε το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση της Ουκρανίας, και πώς αντιδράσαμε στην επιθετικότητα του Πούτιν και ταυτοχρόνως προχωρήσαμε προς μια αυτόνομη Ενεργειακή Ένωση (Energy Union).

Η Κύπρος το έπραξε με τεράστιο κόστος, γιατί πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και είμαστε οι ίδιοι θύμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά επιπλέον, παραμένουμε δυστυχώς το μοναδικό κράτος-μέλος χωρίς ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.»

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε: «Αυτές τις μέρες λαμβάνονται οι αποφάσεις για ένα έργο, το «Great Sea Interconnector» (με χρηματοδότηση της ΕΕ) που θα συνδέσει τη Μέση Ανατολή, μέσω της Κύπρου, με την Ευρώπη. Ένα έργο που αναμένεται να παρέχει ασφάλεια και μειωμένο κόστος στους Κύπριους καταναλωτές αλλά και στην Ευρώπη.»

Καταλήγοντας κι απευθυνόμενος προς την Επίτροπο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν εννοούμε τις διακηρύξεις μας για τις αξίες της ΕΕ, για αλληλεγγύη και προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, κυρία Επίτροπε, θα πρέπει με την ίδια θέρμη να προασπιστούμε και την Κύπρο απέναντι στην νεοθωμανική Τουρκία σε περίπτωση που πράξει οτιδήποτε παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ