Η Τουρκία να δώσει τα αρχεία του κατοχικού στρατού

Επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, μαζί με τους Ευρωβουλευτές Μιχάλη Χατζηπαντέλα και Κώστα Μαυρίδη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν τα τρία Μέλη, Λεωνίδας Παντελίδης (Ελληνοκυπριακό Μέλος), Hakkı Müftüzade (Τουρκοκυπριακό Μέλος), Bruce Koepke (Εκτελών χρέη Τρίτου Μέλους Ηνωμένων Εθνών) και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Colin Stewar.

Σε τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση, ο κ. Φουρλάς εξέφρασε την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής τονίζοντας ότι πρόσφατα με κοινή τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών του Κοινοβουλίου συνέχιση της χρηματοδότησης της ΔΕΑ με ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Επιβάλλεται η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν τα αρχεία των κατοχικών δυνάμεων. Εκεί θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε πολλές περιπτώσεις αγνοουμένων δίνοντας απαντήσεις στους συγγενείς τους που εδώ και μισό αιώνα αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα και με συνεργασία όλων μπορεί να επιλυθεί».

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι βοηθητική και συνεργάσιμη ως προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις ελεύθερες περιοχές.

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των Ευρωβουλευτών στο χώρο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου για το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η ανάκτηση, η ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των 2002 αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι 1510 είναι ελληνοκύπριοι και 492 τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 1051 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 756 είναι Ελληνοκύπριοι και οι 295 Τουρκοκύπριοι.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ