Έκθεση Ζωγραφικής με τον τίτλο «Μην σκοτώνεις την παιδικότητα» Θεσσαλονίκη – Δήμος Θέρμης από τις 7 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2024.

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη


Η Καλλιτέχνιδα Νικολίνα Τσομπάνη, που μέσα από το έργο της, αναδεικνύει τον πολυπρισματικό κόσμο της παιδικής ύπαρξης, και της αθωότητας που αυτός κρύβει, θα εκθέσει τα έργα της υπό τον τίτλο «Μην σκοτώνεις την παιδικότητα» στον Δήμο Θέρμης, και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη Θέρμης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 7μμ και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2024. Θα διαβάσει ποίηση η ποιήτρια και συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη.

Με τη χρήση έντονων χρωμάτων, αισθητικής ευαισθησίας και αφαιρετικής φιλοσοφίας, προσπαθεί να επισημάνει πόσο σημαντική είναι για την εξέλιξη μας, η διατήρηση της παιδικότητας. Η ύπαρξη και μόνο ενός παιδιού, είναι από μόνη της θαύμα. Η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουν την ζωή, μας δείχνει την φευγαλέα και όχι την τόσο σημαντική και μόνιμη ύπαρξη μας σ’ αυτόν τον κόσμο. Μιας ύπαρξης που αν περάσουμε το κατώφλι της παιδικότητας, μας φαντάζει αιώνια και πολύ πιο σημαντική από ότι στην πραγματικότητα είναι.

Γεγονός που μας κάνει να προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων, χωρίς να κατανοούμε πως αυτά είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Όσο τα ξοδεύεις τόσο πολλαπλασιάζονται. Ο απλός και ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν την ζωής τους, πρέπει να γίνει οδηγός για όλους τους ενήλικες. Είναι απόλυτα ξεκάθαρα με τα συναισθήματα τους και με την έκφραση αυτών. Όποιος είναι απέναντί τους ξέρει ανά πάσα στιγμή, τι αυτά αισθάνονται. Χαρά, λύπη, θυμός, είναι πάντα έκδηλα στο πρόσωπο και στις αντιδράσεις τους.

Κανένα παιδί δεν ξεκινάει να ζητάει κάτι, έχοντας στο μυαλό του, πως αυτό δεν είναι εφικτό. Καμία σκέψη για το παιδί δεν είναι ουτοπία. Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία θέση εκκίνησης, όταν θέλεις να πας εκεί που κοιτάς. Το γέλιο τους, οι ειλικρινείς ερωτήσεις τους, η αστείρευτη ενέργεια τους, είναι τα μέσα που αυτόματα και χωρίς σκέψη χρησιμοποιούν για να φέρουν σε πέρας κάθε τους επιθυμία. Καθώς λοιπόν είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν με αυτήν την αφοπλιστική ειλικρίνεια, δημιουργούν σχέσεις που βασίζονται μόνο σ αυτήν, αφού δεν ξέρουν να μπουν στην διαδικασία της αρνητικής σκέψης.

Ο κόσμος των μεγάλων για τη Νικολίνα Τσομπάνη φέρει την δύσκαμπτη σοβαροφάνεια και πάντα μένει έκθετος μπροστά στην ειλικρινή ερώτηση ενός παιδιού. Ένα απλό παιδικό «γιατί», μοιάζει να αμφισβητεί τον ενήλικο κόσμο στο σύνολο του, και εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει καμία ειλικρινής απάντηση από την πλευρά των ενηλίκων. Οι αληθινά δημιουργικοί άνθρωποι, κατάφεραν στη ζωή τους πολλά από αυτά που επιθυμούσαν, γιατί κράτησαν ζωντανή την παιδικότητα τους, δηλ. την ανεξαρτησία της σκέψης, το θάρρος, την ζωντάνια, την περιέργεια, τον αυθορμητισμό, την αναζήτηση, μα πάνω από όλα το ειλικρινές συναίσθημα. Η έκθεση αυτή υπόσχεται να σας εισάγει στον κόσμο του παιδιού και της τόσο σημαντικής ψυχοσύνθεσης. Υπενθυμίζοντας μας, το πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ζωντανά μέσα μας όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα παιδιά και που όλοι μας βεβιασμένα προσπαθούμε να μην τα συμπεριλάβουμε πια στον ενήλικα εαυτό μας.

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλες αγάπες της είναι τα παιδιά και η ζωγραφική. Οι σπουδές της λοιπόν είναι ανάλογες των επιθυμιών της. Για είκοσι έξι συναπτά έτη εργάζεται ως παιδαγωγός και παράλληλα ζωγραφίζει. Σε ένα κομβικό συναισθηματικά σημείο της ζωής της, που αφορά σε συναισθηματική συντριβή λόγο σημαντικής απώλειας, το μόνο που την κράτησε ζωντανή είναι τα πινέλα και τα χρώματα, με τα οποία ξεκούραζε πάντα την ψυχή της.

Έτσι μπαίνει ενεργά στο χώρο της ζωγραφικής, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκθέσεις στη χώρα της (Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Πάρο) αλλά και στο εξωτερικό (Παρίσι, Άμστερνταμ, Ιταλία) στις οποίες πολλά έργα της έχουν επιλεχθεί από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, καθώς και από συλλέκτες έργων. Στο ενεργητικό της έχει επίσης και δυο ατομικές εκθέσεις. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μοίραζε τον χρόνο της στο σχολείο και στο εργαστήριο ζωγραφικής. Μετά από αυτό το κουραστικό διάστημα, αλλά πολύ παραγωγικό, παίρνει την απόφαση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της ζωγραφικής και των εικαστικών και δημιουργεί μια προσωπική GALLERY-ATELLIE στην πόλη της.

Έναν Artist χώρο τον οποίο χρησιμοποιεί σαν εργαστήριο για την δημιουργία των έργων της, αλλά και σαν Gallery για να προβάλλει την δουλειά της στο κοινό. Η εμπειρία της με τα παιδιά, αλλά και η αγάπη της γι’ αυτά την οδηγούν να ασχοληθεί και πάλι με αυτά, μέσα από την τέχνη της. Δημιούργησε ομάδες παιδιών στο εργαστήριο της προσπαθώντας να τους δείξει πως μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας με αρωγό την τέχνη, αλλά και πόσο θετικά μπορεί αυτό να επηρεάσει την ψυχική μας υπόσταση.

Τα έργα της κατά κύριο λόγο μας βάζουν μπροστά σε αναζητήσεις ψυχής. Έργα σουρεάλ τα περισσότερα, συνδέουν το πραγματικό με το φανταστικό. Έργα που βάζουν το συναίσθημα της στον καμβά. Τα χρώματα είναι έντονα και ανάλογα με την διάθεση της. Αγαπά το μαύρο, γιατί είναι αυτό που κάνει το φως να λάμπει περισσότερο. Ανήσυχο εικαστικά πνεύμα παρακολουθεί την πορεία των εποχών και εξελίσσει την δουλειά της προσθέτοντας διαφορετικές τεχνοτροπίες και υλικά. Μότο της «Δες τον κόσμο μέσα από την ψυχή μου». Αυτό θα κάνουμε Νικολίνα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ