ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Καλημέρα σε όλους τους παρευρισκόμενους,

Με μεγάλη μου χαρά απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτή την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος. Μάλιστα, ως επιχειρηματίας για πολλά χρόνια ήμουν και μέλος του.

Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις μου ως προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων στο Όσλο με εμποδίζουν να είμαι με φυσική παρουσία ανάμεσά σας.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Επομένως, πρέπει να βρεθούν τρόποι φιλικοί προς το περιβάλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενσωμάτωση στο δίκτυο και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας φαίνεται να είναι αποτελεσματικές λύσεις.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, βιοενέργεια) προέρχονται από φυσικές πηγές που αναπληρώνονται με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι καταναλώνονται. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι ικανά να φορτίζουν ενέργεια από μια εξωτερική πηγή και να αποφορτίζουν αυτήν την ενέργεια αργότερα. Επιπρόσθετα, είναι αλήθεια ότι χωρίς καινοτομία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Τα ηλιακά συστήματα εκτός δικτύου, τα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά συστήματα γκαράζ, τα μεγάλα ηλιακά πάρκα, τα προσαρμοσμένα ηλεκτρικά συστήματα, οι αυτοματισμοί κτιρίων, η αποθήκευση μπαταριών, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ. είναι τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Οι 6 γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι φημισμένες εταιρείες, πρωτοπόρες στους συγκεκριμένους τομείς.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ στην έρευνα, υπολείπεται σημαντικά στην καινοτομία. Όσον αφορά το ελληνικό καινοτόμο πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και αυτό της ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση για να δοθούν ισχυρά κίνητρα για συνεργασία Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τον ιδιωτικό τομέα (απαλλαγή ΦΠΑ κ.λπ.), άτοκη χρηματοδότηση ή και επιδότηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, χρηματοδότηση και υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων χωρίς τραπεζικά κριτήρια, απαλλαγή από τη γραφειοκρατία στο πρόγραμμα έρευνας-καινοτομίας κ.λπ.

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του κλίματος και της ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με αρχικό ορόσημο το έτος 2030. Το ΕΣΕΚ παρουσιάζει και αναλύει προτεραιότητες και μέτρα πολιτικής σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση ούσα μια από τις πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο ΕΣΕΚ το 2019, για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις ωριμότερες και φθηνότερες παρεμβάσεις με το μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία, και πετυχαίνοντας τελικά μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων δεχθείτε τις καλύτερες ευχές μου για μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ