Μ. Βορίδης: Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της “Novartis”

Βασικό θέμα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο «Σκάι 100,3» ήταν η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για άρση του καθεστώτος προστασίας δύο μαρτύρων για τη “Novartis”. Μια απόφαση που εξ αρχής χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική».

Ως προς το τι προηγήθηκε, «έγινε αξιολόγηση όσων συνεισέφεραν οι προστατευόμενοι μάρτυρες», σημείωσε, αναδεικνύοντας και τη σημασία, οι διατάξεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες να έχουν δικλίδες ασφαλείας. Κάτι που έγινε εφικτό με την αλλαγή θεσμικού πλαισίου «από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και αυτό είναι που επέτρεψε στη δικαιοσύνη να αχθεί στην κρίση στην οποία ήχθη. Δεν υπήρχε η νομική δυνατότητα, υπήρχε απόλυτη προστασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

Εξάλλου, «η άρση της προστασίας συνδέεται με μια υφέρπουσα κρίση, σύμφωνα με την οποία είτε δεν εισέφερες κάτι σημαντικό είτε εισέφερες ψέματα», δήλωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία προστατευόμενων μαρτύρων δεν πρέπει να καταργηθεί. Με αφορμή, όμως, σχετική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρατήρησε πως «δεν είναι δυνατόν να είναι απόλυτη αυτή η προστασία, όταν είναι προφανές ότι είναι ψευδομάρτυρες».

Ακολούθησε, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, σειρά ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή θα έρχονται να ψευδομαρτυρούν και δεν θα έχουν καμία συνέπεια;. Οι άνθρωποι αυτοί, που «με… αγωνία κατέθεσαν για τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis και απεδείχθη πλέον ότι είναι ψευδομάρτυρες, πώς τους ήρθε η ιδέα να σηκωθούν να πουν ψέματα; Είχαν τίποτε προσωπικά με τον Σαμαρά, τον Πικραμμένο, τον Βενιζέλο ή τον Γεωργιάδη, τους είχαν κάνει κάτι κακό; Είχαν μια προσωπική έχθρα, φιλονικία, κόντρα, αντιπαράθεση;».

Για το ποινικό σκέλος είπε ότι είναι γνωστό πως «έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις κατά των μαρτύρων από την εποχή που ήταν προστατευόμενοι». Επίσης, «στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης θα ερωτηθούν για όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι θα τα ερωτήσει η προανάκριση – ανάκριση».

Στο πολιτικό σκέλος και στο ερώτημα, μήπως η Νέα Δημοκρατία σκεφθεί να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, αλλά από την αντίστροφη πορεία, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Θα το εξετάσουμε». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «θα χρειαζόταν να ακολουθηθεί μια πολιτική διαδικασία για να εξετασθεί τι έγινε σε αυτήν την υπόθεση».

Όσο για τις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, πρώην αρχηγός της ΝΔ, οργανικό, σπλαχνικό κομμάτι της ΝΔ», ενώ ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την επιθυμία, «οι όποιες σκέψεις, παρατηρήσεις και ζητήματα να λειτουργούν πάντα εποικοδομητικά και παραγωγικά, και όχι διαιρετικά. Ελπίζουμε σε αυτό».

Στο τελευταίο ερώτημα της συνέντευξης, αν δικαιούται βουλευτής της συμπολίτευσης να αρνηθεί ψήφο στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι «μια μεγάλη κεντρική πολιτική διαδικασία». Και, εν κατακλείδι, «θέλω να ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά, πάντως, όντως θα είναι μείζον πολιτικό γεγονός».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ