«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες»

Όλα είναι έτοιμα στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της τριπλής Έκθεσης σπάνιων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες», που θα τελεστούν την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024, στις 20:00, στο ΥΜΑΘ. Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον Πολιούχο και Προστάτη της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος του 1940. Την συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2024, στις 11.30 π.μ., αμέσως μετά το τέλος της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας θα υποδεχθεί στο ΥΜΑΘ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα την ξεναγήσει στην Έκθεση μαζί με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο.

Η Έκθεση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο Προστάτης της Θεσσαλονίκης». Στις ειδικές προθήκες εκτίθενται σημαντικά κειμήλια που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η δεύτερη έχει τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 Τότε που μεγάλωσε η Ελλάδα» και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας και ιδιώτες συλλέκτες. Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν από κοντά, μεταξύ άλλων, εφημερίδες της εποχής, στολές, αυθεντικές λιθογραφίες από το 1912-13 και πίνακες ζωγραφικής με θέμα σημαντικές μάχες των Βαλκανικών Πολέμων.

Η τρίτη θεματική ενότητα τιτλοφορείται «ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-41 Για την τιμή και την δόξα». Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση με περίπου 200 φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τίτλο: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Από την Κατοχή στην Αντίσταση», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ έχει εκτεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται και άλλες φωτογραφίες της ίδιας εποχής από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και συλλογές ιδιωτών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ