Για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός

tasos-pap

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που ο κόσμος αγωνιά για τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, στη χώρα μας η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός έχουν μια εξέχουσα θέση, στο πάνθεον των ανθρώπων, που επιμένουν ότι θα μας σώσουν, με κάθε λογής κομπογιαννίτικες μεθόδους.

Ο λόγος για την απόρριψη από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, της τοποθέτησης στη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, του καθηγητή Δ. Σωτηρόπουλου, με την φτηνή δικαιολογία, ότι πρέπει ο σημερινός, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και δυόμισι χρόνια, να ολοκληρώσει σοβαρές υποθέσεις.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά την ψηφοφορία 15 βουλευτές της ΝΔ είπαν «ναι» στην υποψηφιότητα του Δ. Σωτηρόπουλου,  7 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και τους Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών» και 7 βουλευτές από την Ελληνική Λύση, τη Νέα Αριστερά, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Δεν συγκεντρώθηκαν τα 3/5 των 29 που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση τοποθέτησης του Δ. Σωτηρόπουλου.

Βασικό  αιτιολογικό που προέβαλαν, ήταν ότι το πόρισμα για το ναυάγιο της Πύλου δεν έχει ολοκληρωθεί.  Εδώ είναι σαν να λέμε ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια στις θεσμικές λειτουργίες του, και μόνο ένα πρόσωπο εγγυάται το αδιάβλητο του αποτελέσματος.

Οι πιο πονηροί, διατείνονται ότι η αλλαγή γίνεται σκοπίμως, προκειμένου να κουκουλώσουν τις ελληνικές ευθύνες για το ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο χάθηκαν περίπου 600 άνθρωποι.

Οι εντός καταγγέλλοντες ταυτίζονται με τους εκτός, που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Το πάθος τους να πλήξουν την κυβέρνηση, υπερτερεί όλων, ακόμη κι όταν πλήττουν διεθνώς την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό το ναυάγιο έγινε στα διεθνή ύδατα. Το πλοίο, που είχε κατεύθυνση την Ιταλία, αρνήθηκε την ελληνική συνδρομή για την ασφαλή ρυμούλκηση του, από σκάφη του λιμενικού.

Παρ’ όλα αυτά οι αγνοούντες τους κανόνες της ναυσιπλοΐας επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα και για να τις προσωποποιήσουν, τις αποδίδουν προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

Με όλο αυτό το σκεπτικό απορρίφθηκε η τοποθέτηση ενός θαυμάσιου επιστήμονα διεθνούς κύρους, σε μια νευραλγική θέση του δημόσιου τομέα.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού κάποια στοιχεία από το βιογραφικό του Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

 Καθηγητής της πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τις εκπαιδευτικές άδειες του, το 2003 ήταν Senior Research Fellow στο Hellenic Observatory,στο  London School of Economics. Το 2009-2011 στο St. Antony’s College της Οξφόρδης και το φθινόπωρο του 2016 στη σχολή Sciences Po του Παρισιού.

 Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και στο Πανεπιστήμιο Yale (M.A., M.Phil., Ph.D., 1991 – βαθμός: ‘distinction’).

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Βουλής που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τις αλλαγές στις Ανεξάρτητες Αρχές, δήλωσε ότι η όλη διαδικασία  ξεκίνησε πριν το θέμα του ναυαγίου έρθει στον Συνήγορο του Πολίτη. Άρα καταρρίπτεται το θεώρημα της πονηρής αλλαγής, εν μέσω της έρευνας για το ναυάγιο.

Παράλληλα  ο Κ. Τασούλας επεσήμανε ότι ο προταθείς Δ. Σωτηρόπουλος, δεν συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία, και ότι θα προτείνει ένα άλλο πρόσωπο προσεχώς για αυτή τη θέση.

Αποτέλεσμα, η Ελλάδα να χάσει έναν άξιο καθ’ όλα επιστήμονα, για μια ιδιαίτερα σημαντική θέση και η χώρα να στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών του.

Αν αυτός το αξιόλογος ακαδημαϊκός τα βροντήξει και πάρει το καπελάκι  και την κάνει για άλλες πολιτείες, τι θα λένε όσοι κλαίνε και οδύρονται για το brain drain; Αξίζει να αναλογισθούμε ότι από το 2010 έως το 2022 έφυγαν από την χώρα μας, καταγεγραμμένα, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.  Μήπως θα τους φταίει ο κακός μας ο καιρός, ή θα ακούσουμε το σύνηθες, για όλα φταίει ο Μητσοτάκης;


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ