Στην πρώτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο σε αυτή τη θητεία, η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με θέμα «Η Μεσόγειος σε κομβικό ρόλο για την Ευρώπη», ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) επικεντρώθηκε στην πρότασή του για συνεργασία με κοινό στόχο την ευημερία και ασφάλεια. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, αναφέρθηκε στην προεδρία του στην Πολιτική Επιτροπή για τη Μεσόγειο για πέντε χρόνια κατά την οποία προσπάθησε να προωθήσει την πρότασή του για συνεργασία, με υπόδειγμα την σύσταση της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε με την ιδρυτική Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα το 1951, συνδυάζοντας το όραμα της διακρατικής ειρήνης με το οικονομικό κέρδος από τον έλεγχο της παραγωγής. Για την περιοχή της Μεσογείου, όπως εξήγησε, θα μπορούσε στις σημερινές συνθήκες να υπάρξει κάτι παρόμοιο με επίκεντρο την ενέργεια, τόσο στη μεταβατική περίοδο με φυσικό αέριο, όσο και μακροπρόθεσμα. Ένα τέτοιο ισχυρό κίνητρο με μακρύ ορίζοντα, θα προωθούσε τη διακρατική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Όπως τόνισε, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα των βασικών κανόνων μιας τέτοιας περιφερειακής συνεργασίας και έτσι μια τέτοια συνεργασία στρατηγικής σημασίας θα λειτουργούσε ως βάση για κοινή αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων στη Μεσόγειο.
Στη συνέχεια ο κ. Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ με δίκαια κριτήρια διάθεσης των χρηματοδοτικών της πόρων. Συγκεκριμένα υπέδειξε ότι, χώρες όπως η Τουρκία έλαβαν δυσανάλογα μεγάλο ποσό προφανώς λόγω πολιτικής εύνοιας, ενώ άλλες χώρες με τεράστια οικονομική δυσχέρεια όπως ο Λίβανος, Παλαιστίνη και Αίγυπτος, έλαβαν συγκριτικά ελάχιστα ποσά.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.