ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Από 07 Δεκεμβρίου
Θεατρική Παράσταση
Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιωνία (Σμύρνη), θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη. Στον οικιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν περί τους 110.000 πρόσφυγες, όταν ο πληθυσμός στην ίδια περιοχή ήταν περίπου 120.000.
Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές. Παράλληλα, άλλοι πρόσφυγες αναπτύχθηκαν στην Καλαμαριά, την Τούμπα και την Αγία Φωτεινή, άλλοι κατευθύνθηκαν στα περίχωρα, κι εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα, ή ίδρυσαν συνοικισμούς, σε ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων (Κορδελιό, Μενεμένη, Ξηροκρήνη, Νέα Ευκαρπία, Νέα Κρήνη, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Μαγνησία, Συκιές, Νεάπολη, Σαράντα Εκκλησιές).
Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους, το 1923, χιλιάδες παιδιά δεν έχουν καμία εκπαίδευση- η Πρόνοια και το κράτος δεν έχει δυνατότητες να παρέχει σχολικές υποδομές κι έτσι με πρωτοβουλία των ίδιων των προσφύγων, μία μοναδική ιστορία γεννιέται…
Στην αυλή του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, οι πρόσφυγες αδελφοί –και πρόγονοί μας- από την Σμύρνη έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, από ξύλα και τενεκέδες, το πρώτο προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει το 56ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με την επιγραφή «Τενεκεδένιο Σχολείο».
Στην ιστορία μας αναβιώνεται μία αξιολάτρευτη παρέα προσφυγόπουλων του 1923, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τους αγαπημένους τους δασκάλους, τον –λόγιο- κύριο Χαρίλαο και την –μελωδικότατη- κυρία Πολυξένη, έγραψαν Ιστορία. Μέσα από τις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών ενώθηκαν, συν δημιούργησαν κάνοντας την αναποδιά παιχνίδι, την δυσκολία ελπίδα και την προσφυγιά αλληλεγγύη.
«ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το θεατρικό έργο, βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία, με αυθεντική πρωτότυπη μουσική και παραδοσιακά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή, ως ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
|
Πληροφορίες:
Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 80 λεπτά (με διάλειμμα 10 λεπτών).
Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Θα παρουσιάζεται σε πρωινές ώρες για γονείς με παιδιά (άνω των 4 ετών) και κάποιες ημέρες σε απογευματινές ώρες για κοινό ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εισιτήρια και Παραστάσεις:
Κάθε Σάββατο και επιλεγμένες καθημερινές απογευματινές στο Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136 (Κτίριο ΧΑΝΘ – είσοδος από Τσιμισκή), πρόγραμμα και εισιτήρια στο:
https://www.more.com/theater/to-tenekedenio-sxoleio/ και στα ταμεία του θεάτρου.
Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ ενηλίκων – 12 Ευρώ μειωμένο (ανηλίκων 2-17 ετών και με επίδειξη αποδεικτικού (κάρτας) για ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητικό, 66+).
Ειδικές τιμές για groups άνω των 20 ατόμων.
Καθημερινές παραστάσεις για συλλόγους / σχολεία:
Επικοινωνία: 6977 407217 κα Έλλεν Προεστοπούλου, 2310 230013 (Θέατρο Αυλαία) και email στο paradosiakotheatro@gmail.com
Παίζουν και τραγουδούν:
Κέλλυ Γιακουμάκη, Ηλίας Παπαδόπουλος
Πέτρος Ζαφειρίου, Θανάσης Χασιώτης, Πασχαλίνα Τζιλή, Μελίνα Ταχτσίδου.
Συντελεστές:
Κείμενα: Άννα Ιακώβου,
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού,
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Νασιούλα,
Βοηθός Σκηνοθέτη – παραγωγής: Νίκη Αναστασίου,
Μουσική – ενορχήστρωση: Θοδωρής Παπαδημητρίου,
Μουσική διδασκαλία: Κέλλυ Γιακουμάκη,
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης,
Σκηνικά Κοστούμια: Μαγδαληνή Σίγα,
Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου: Ειρήνη Αγιαννίτη,
Κατασκευή Κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη,
Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης, Ιάσονας Πετρίδης
Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Μητσόπουλος
Παραγωγή: Παραδοσιακό Θέατρο
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.