Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών – Ποιοί βραβεύτηκαν

Παρουσιάστηκε επίσης η Έκθεση πεπραγμένων 2024

Την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Σταμάτιος Κριμιζής, εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Αντιπαράθεση θεωρίας και παρατηρήσεων: Η περίπτωση του σχήματος της Ηλιόσφαιρας». Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστος Ζερεφός, ανέγνωσε την Έκθεση με θέμα το έργο της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2024.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο, δύο αργυρά μετάλλια, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στους τιμώμενους της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναλυτικά ο Πίνακας τιμωμένων της Ακαδημίας για το έτος 2024:

Χρυσό Μετάλλιο της Β΄ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΓΑΙΑ), για τα 150 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας του στην Ελλάδα.
Αργυρό Μετάλλιο της Β΄ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, στον κ. Αλκιβιάδη Ν. Τάττο, για την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη αξιοσημείωτης πολιτιστικής δραστηριότητας στην Άνδρο.
Αργυρό Μετάλλιο της Β΄ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, στον κ. Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, για τις συστηματικές επιστημονικές του έρευνες, την εμπνευσμένη πανεπιστημιακή διδασκαλία του, το ευρύτατου φάσματος συγγραφικό του έργο, τις συναρπαστικές ομιλίες του, την λειτουργικότατη αρθρογραφία του, και την γενικότερη παρουσία και ήρεμη επιρροή του στον κοινωνικό χώρο της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, της Γ΄ Τάξεως των Ηθικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων για το βιβλίο με τίτλο «Επετειακός τόμος Εκατονταετηρίδος 1924-2024», εκδ. της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα, 2024, και για την εν γένει σημαντική μαρτυρία της έκδοσης ως προς τη λεπτομερή τεκμηρίωση της ζώσας ελληνικής παρουσίας στα Πριγκηπόννησα.

Α΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Βραβείο εις μνήμην Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ν. Ξανθάκη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Αστρονομίας ή Αστροφυσικής ή των Επιστημών του Διαστήματος, στην κα Στέλλα Μπουλά και τον κ. Απόστολο Μαστιχιάδη για την εργασία τους με τίτλο: «Διαστελλόμενο μονοζωνικό μοντέλο για τη μελέτη της εκπομπής από ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες τύπου blazar» [“Expanding one-zone model for blazar emission”].
Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από την σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης, στον κ. Νικόλαο Αλικάκο για την εργασία του με τίτλο: «Το πρόβλημα του τριπλού κόμβου για την Διανυσματική Allen- Cahn εξίσωση στο επίπεδο χωρίς υποθέσεις συμμετρίας» [“On the triple junction problem without symmetry hypotheses”].
Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Άλγεβρας, στον κ. Ευθύμιο Σοφό για την εργασία του με τίτλο: «Υπόθεση Σίντζελ κατά μέσο όρο και Ρητά Σημεία» [“Schinzel Hypothesis on average and rational points”].
Βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικά έπαθλα 500 ευρώ έκαστο, απονεμόμενα στους ικανοτέρους στο μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους των αρμοδίων Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ. του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, στις δύο αποφοίτους που έλαβαν στο μάθημα της Γεωδαισίας βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 8,5 («Άριστα») κα Θεοδώρα Μακρή (Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, βαθμός στο μάθημα της Γεωδαισίας: 9 -εννέα-) και κα Αγγελική Λακριντή (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, βαθμός στο μάθημα της Γεωδαισίας: 10-δέκα-).
Βραβείο Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης ερευνητικής εργασίας στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Δημήτριο-Βασίλειο Ψύχα για την εργασία του με τίτλο:

«Επίδραση και αντιμετώπιση της αγνόησης της αβεβαιότητας των PPP- RTK διορθώσεων» [“Impact and mitigation of neglecting PPP‑RTK correctional uncertainty”].

Βραβείο Αχιλλέως & Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο

1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στους κ.κ. Γεώργιο Αλεξίου και Γεώργιο Βαρθολομάτο για την εργασία τους με τίτλο: «Προσδιορισμός του Βαθμού Κακοήθειας και του Βαθμού Εξαίρεσης των Γλοιωμάτων με Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» [“Assessment of Gliomas’ Grade of Malignancy and Extent of Resection Using Intraoperative Flow Cytometry”].

Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Θεωρητικής Φυσικής, στον κ. Αντώνιο-Μάρκο Αλβέρτη για την εργασία του με τίτλο:

«Φωνονιο-επιφερόμενος εντοπισμός εξιτονίων σε μοριακούς κρυστάλλους από πρώτες αρχές» [“Phonon-Induced Localization of Excitons in Molecular Crystals from First Principles”].

Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας που αφορά σε κλάδο της Χημείας, στους κ.κ. Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, Δημήτριο Γιαννόπουλο και Μαρίνο Πιτσικάλη για την εργασία τους με τίτλο: «Α3 πολυσυμπύκνωση: Μια αντίδραση σταδιακού πολυμερισμού πολλαπλών συστατικών για τη σύνθεση πολυμερικών προπαργυλαμινών» [“A3 polycondensation: A multicomponent step-growth polymerization reaction for the synthesis of polymeric propargylamines”].
Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στην Οργανική Χημεία, στους κ.κ. Κωνσταντίνο Βορεάκο, Άγγελο Λέλη και Νικόλαο Σκουλίκα για την εργασία τους με τίτλο: «Διαστερεοεκλεκτική Σύνθεση Ισοστερών Πεπτιδίων Φωσφινικού Τύπου: Ντόμινο Μεταφορά Χειρομορφίας σε Aντιδράσεις Φώσφα-Michael» [“Diastereoselective Synthesis of Phosphinic Dipeptide Isosteres: Domino Chirality Transfer during a Stereocontrolled P‑Michael Reaction”].

Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2024, στον κ. Κωνσταντίνο Λυκέτσο, κάτοχο της έδρας Ψυχιατρικής του Bayview Medical Center του Παν/μίου Johns Hopkins (ΗΠΑ) και κορυφαίο ερευνητή της νόσου Αλτσχάιμερ παγκοσμίως, για τις ερευνητικές εργασίες του και το εν γένει έργο του προς αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο

15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2024, στην κα Λέσλι Πρόμπερτ (Lesley Probert), Ελληνίδα (και Βρετανίδα) υπήκοο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, για τις ερευνητικές εργασίες της και το εν γένει έργο της προς αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δ. Κριτικού, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το 2024, στον κ. Δημήτριο Τουμπανάκη, επίκουρο καθηγητή Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για τις ερευνητικές εργασίες του και το εν γένει έργο του στον τομέα της Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γεώργιο Παρασκευά, ιατρό, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, για το έργο του «Μνημονικοί Κανόνες Ανατομίας», εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Ιωάννη Ρούσκα για το μεγάλο έργο του για τη Λάρισα και τους ποταμούς με τίτλο

«Λάρισα, Φως και Νερό», Αθήνα 2023.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους κ.κ. Ιωάννη Δούκα και Ναπολέοντα Μαραβέγια για το βιβλίο τους με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αγροτική Οικονομία και Πολιτική», εκδ. Κριτική, Αθήνα
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Ιωάννη Μιχαήλ, αρχιτέκτονα/ πολεοδόμο, για το υποδειγματικό του έργο διάσωσης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας επί πενήντα χρόνια ακούραστων αγώνων.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, κ. Σπυρίδωνα Παυλίδη, καθηγητή του ΑΠΘ, για το βιβλίο του «Η Δημιουργία του Αιγαίου: Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες», Εκδ. Γερμανός,

Βραβείο της Ακαδημίας,  άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Ιωάννη Σπανολιό για την ανάληψη πρωτοβουλιών εθελοντισμού για τη στήριξη και προσφορά βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ιδίως στους τομείς της σίτισης, της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού και την προστασία του περιβάλλοντος και για την ίδρυση της πρωτοβουλίας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Παναγιώτη Ζηρογιάννη, ιατρό, για την ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος (ΕΔΙΠ).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Βασίλειο Ζαννή, Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής του Παν/μίου της Βοστώνης και του Παν/μίου Κρήτης, για την εκτεταμένη, σύγχρονη, προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση ιατρών και βιολόγων στην Βιοχημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, Ιδρύτρια και Πρόεδρο της Οργάνωσης «Υγεία για Όλους» για το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο μέσω αυτής της οργάνωσης.

Β΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού, στον κ. Διονύσιο Χριστοφοράτο, για το έργο του με τίτλο «Ο Μαγικός Οπτίλος», εκδόσεις ΚΑΠΑ Εκδοτική, Αθήνα 2023, 90 σελ.

Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή, στον κ. Νίκο Σκούτα, για το έργο του με τίτλο «Floral», εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2024, 69 σελ.
Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για τη βράβευση μιας εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών, που έχει εκδοθεί εντός της τελευταίας τριετίας, στον κ. Γιάννη Στρούμπα, για το έργο του με τίτλο

«Περίμετρος», εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 2023, 64 σελ.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο ανά διετία στην καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), που δημοσιεύθηκε την τελευταία τριετία, στην κυρία Άννα Λευτεράτου, για το έργο της με τίτλο

«The Homeric Centos. Homer and the Bible Interwoven», Oxford University Press, Oxford Studies in Late Antiquity, New York 2023, 312 σελ.

Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης εντός της τελευταίας τριετίας, με θέμα από τη βυζαντινή ή τη μεταβυζαντινή περίοδο, στον κ. Αγαθάγγελο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου και Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έργο του με τίτλο «Θεού Σκηνώματα – Εκκλησιαστικά Μνημεία της Εύβοιας (Ιστορία- Τέχνη-Ζωή)», εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2023, 621 σελ.
Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης Έλληνα επιστήμονα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που θα αναφέρεται σε θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στον κ. Κωνσταντίνο Φίλη, για το –υποβληθέν στο Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα- Δεσποτοπούλου– έργο του με τίτλο «Εμπορικοί αμφορείς από την Αρχαία Άκανθο και το τοπικό εργαστήριο», εκδ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου αριθ. 113, Αθήνα 2022, 427 σελ. συν 6 χάρτες και 139 πίνακες.

Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για τη βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στη νεοελληνική ιστορία ή φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην κυρία Λίλια Μπιλόουσοβα, για το έργο της με τίτλο «Φιλικοί στη Βεσσαραβία (1821- 1823). Έγγραφα του Κρατικού Αρχείου της Περιφέρειας Οδησσού», εκδ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αθήνα 2022, 668 σελ.
Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, με σκοπό τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής συνθετικής μελέτης αναφερομένης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον κ. Δημήτρη Α. Σταματόπουλο, για το έργο του με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το πρόβλημα της Βαλκάνιας νεοτερικής εθνογένεσης», εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2024, 388 σελ.
Έπαθλο Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην της μητρός του Μαρίας Δημ. Χατζηβασιλείου-Κοντοδήμου και του αδελφού του Κωνσταντίνου Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση αξιόλογης μελέτης, αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα, πρωτότυπης και δημοσιευμένης με θέμα από την ιστορία, την αρχαιολογία και εν γένει τον πολιτισμό της Ηπείρου, στον κ. Σπύρο Ι. Μαντά, για το οκτάτομο έργο του με τίτλο

«Γεφυρογραφία της Πίνδου και των όμορων περιοχών», εκδ. Ελίκρανον, Ιωάννινα 2024.

Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με χρηματικό έπαθλο

2.500 ευρώ, για την ανά διετία βράβευση συγγράμματος αναφερομένου επί αρχαιολογικού θέματος ή από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο θα κριθεί ως συμβολή στην επιστήμη του, στην κυρία Ελένη (Σελήνη) Η. Ψωμά, για το δίτομο έργο της με τίτλο «Corcyra. A City at the edge of two Greek Worlds», εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, σειρά Μελετήματα 83, Αθήνα 2022, 747 σελ.

Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, αναφερομένης σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στον κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου, για το τρίτομο έργο του με τίτλο «Οι προσφυγικοί οικισμοί της Ε.Α.Π. στη Μακεδονία 1928», εκδ. Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας / Λουκάς Π. Χριστοδούλου, Αθήνα 2023.
Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδη, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης, επιστημονικής φιλολογικής ή κριτικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα από τη ζωή και ιδίως το έργο Έλληνα λογοτέχνη, στην κυρία Ασπασία Γκιόκα, για το έργο της με τίτλο «Ο Σεφέρης στην Αμερική», εκδ. Ελληνική Παιδεία Α.Ε. / Νίκας, Αθήνα 2023, 231 σελ.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη και στην κυρία Τατιανή Γ. Ραπατζίκου, για τη δίγλωσση έκδοση

«Μπέτι Ράιαν και Χένρι Μίλερ. Αλληλογραφία 1952-1979 / Betty Ryan and Henry Miller. Correspondence 1952-1979», εκδ. Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Άνδρος 2024, εισαγωγή-επιμέλεια-σχόλια-μετάφραση: Τατιανή Γ. Ραπατζίκου.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Δημήτρη Αποστολόπουλο, ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος «Θεσμοί και Ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος-19ος αιώνας», για το σύνολο του ερευνητικού του έργου, με το οποίο συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη της ιστορίας του Πατριαρχείου κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Άδωνι Κ. Κύρου για το έργο του με τίτλο «Κύθνου Ιστορίαι και Γυάρου περίπλους», εκδ. Λειμών, Αθήνα 2024, 196 σελ.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Παναγιώτη Τσακόπουλο για το έργο του με τίτλο «MORA: Άλλοτε Πελοπόννησος. Χωρική συγκρότηση και μορφολογία της πόλης κατά την Οθωμανική κυριαρχία», εκδ. Reflections Architects Files, Αθήνα 2023, Σχήμα 4ο, 1.246 σελ.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο, εικαστικό, για το σύνολο του έργου του.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Δαυίδ Ναχμία, πιανίστα, μαέστρο και πνευματικό δημιουργό, για το σύνολο του έργου του.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Όλγα Κατσιαρδή-Hering και στον κ. Δημήτριο Μ. Κοντογεώργη για το βιβλίο τους με τίτλο: «Η Αυστριακή Αρμάδα κατά την Ελληνική Επανάσταση: διπλωματία και πόλεμος», εκδ. Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα, 2023, 702 σελ.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιλτιάδη Μ. Παπανικολάου για το έργο του με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στην Τέχνη. Από τον Ντελακρουά στον Παρθένη», εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα 2024, 216 σελ., βιβλίο που καταδεικνύει την σημασία της τέχνης στην ανάλυση του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι της εποχής.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Ίριδα- Μαρία Παναγιωτοπούλου για το δίτομο έργο της με τίτλο «Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας – Τεκμήρια ιστορίας», εκδ. Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2022, 348 σελ.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο συλλογικό έργο με τίτλο «Μετάξι και Πορφύρα. Ο κόσμος του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος», εκδ. Καπόν, Αθήνα 2023, 280 σελ.
Έπαινος της Ακαδημίας, στην κυρία Έφη C. Νικολούδη, για το υποβληθέν στο Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα έργο της με τίτλο «Η νύχτα των ελαφιών. Γκουίνεβιρ», Εκδόσεις Γραφή & Έφη C. Νικολούδη, σειρά “Πεζά Ερωτικά Ποιήματα”, Τρίκαλα 2023, 67 σελ.
Έπαινος της Ακαδημίας, στην κυρία Λένια Ζαφειροπούλου, για το υποβληθέν στο Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου έργο της με τίτλο «Φύση μισή. Τα χειρόγραφα από το σπίτι του λόφου», Εκδόσεις Πόλις, Ποίηση, Αθήνα 2024, 118 σελ.

Έπαινος της Ακαδημίας, στον κ. Στάντη Ἀποστολίδη, για το υποβληθέν στο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας έργο του «Πλάτων. Ἀπολογία Σωκράτους καὶ Δίκη», εἰσαγωγή, ἀρχαῖο κείμενο, ἀπόδοση, φιλοσοφικά, ἑρμηνευτικά καὶ ἱστορικὰ σχόλια Στάντης Ῥ. Ἀποστολίδης, εκδ. Gutenberg και Ἣρκος – Στάντης Ῥ. Ἀποστολίδης, Αθήνα 2022, 286 σελ.
Έπαινος της Ακαδημίας, στον αντιναύαρχο εν αποστρατεία Κωνσταντίνο Γ. Καταγά, για την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία προσέφερε στο κοινό συναρπαστικές εκλαϊκευτικές μελέτες για την ιστορία της ναυτιλίας από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και την αρχαιοελληνική γραμματεία γενικότερα.
Έπαινος της Ακαδημίας, στη διαδικτυακή «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, για τον λόγο ότι το ψηφιακό αποθετήριο αναδεικνύει και προάγει τα μέγιστα τη μελέτη του Αθωνικού Μοναχισμού.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

Βραβείο πεζού λόγου, Ελένη Πριοβόλου, Βαθύ το σκοτάδι πριν από την αυγή, εκδόσεις Καστανιώτης, Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000,00€.
Βραβείο δοκιμίου, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Αγραμματοσύνης εγκώμιον, Κριτική ανάγνωση της αισθητικής του λαϊκού, εκδόσεις Επίκεντρο 2024. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000,00€.
Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, Εύη Πίνη, Η κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Πατάκης 2024. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000,00€.
Βραβείο ποίησης, Γιάννης Στίγκας, Sonderkommando, εκδόσεις Άγρα 2023. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000,00€.

Γ΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τέσσερα Βραβεία από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ το καθένα, απονεμόμενα στα κάτωθι αναφερόμενα τέσσερα (4) τέκνα μετόχων ή μερισματούχων του Μ.Τ.Π.Υ., τα οποία αρίστευσαν και πρώτευσαν έναντι των λοιπών τέκνων μετόχων ή μερισματούχων του Μ.Τ.Π.Υ. ανά επιστημονικό πεδίο στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024:
κ. Κρίτωνα-Γεώργιο Θεοδωρόπουλο του Θεοδώρου, επιστημονικό πεδίο 1/Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,625,
κ. Εμμανουήλ Σελεγγίδη του Αναστασίου, επιστημονικό πεδίο 2/Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,750,
κα Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου του Παναγιώτη, επιστημονικό πεδίο

3/Επιστημών Υγείας και Ζωής, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,425 και

κ. Φίλιππο Παπαδακάκη του Νεκτάριου, επιστημονικό πεδίο 4/Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,325

Βραβείο Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη, δικηγόρου εκ Πύργου Ηλείας, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο ή πρόσωπα καταγόμενα από τον νομό Ηλείας ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, διακριθέντα για το υψηλό τους ήθος ή για εξαίρετη πράξη, οίκοθεν, χωρίς την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας, μετά γνώμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας, στον κ. Κωνσταντίνο Χρ. Βλάμη, για την σημαντική συμβολή του στην πολιτιστική και γενικότερη πνευματική ζωή στον Νομό Ηλείας.
Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, απονεμόμενο σε άτομο ή σε συντεταγμένη ομάδα ατόμων για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας που προήγαγε την κοινωνική πρόνοια στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα, οίκοθεν, χωρίς την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας, στον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων “Ο Ονήσιμος”, ο οποίος απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη ομάδα του πληθυσμού και συμβάλλει στην ένταξη παραβατικών ατόμων στην κοινωνία, βοηθώντας τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Βλάσιο Φειδά, σε αναγνώριση της επιστημονικής και ευρύτερης προσφοράς του και για το σύνολο του έργου του.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη για το βιβλίο της με τίτλο «Κώστας Αξελός: Η νοσταλγία του μέλλοντος», για την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Αξελού σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, για τον θαυμασμό στη σκέψη του και την αφοσίωση στο πρόσωπό του χωρίς υπερβολές και για την πρό(σ)κληση στον αναγνώστη να σχηματίσει δική του γνώμη, ανεξάρτητη από τη γνώμη της συγγραφέως, για την ουσία και την ποιότητα των κειμένων του Αξελού.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία

Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή για την αρχειακή έρευνά της με τίτλο

«Σπύρος Μουστακλής: Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος», εκδ. Λειμών, Αθήνα, 2021, για την εξαιρετικά κοπιώδη εργασία της 25 ετών, η οποία απέδωσε ένα προϊόν με εξέχουσα αρχειακή αξία και πλήθος τεκμηρίων για μια μεγάλη και εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο της Ελλάδας (1945-1974).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Σπύρο Ράγκο, για το βιβλίο του με τίτλο «θαυμάζειν-απορεῖν-φιλοσοφεῖν: Ἡ ἀρχὴ τῆς φιλοσοφίας καὶ ἡ φιλοσοφία ὡς ἀρχὴ στὴν κλασικὴ ἐποχὴ».
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», εν όψει μάλιστα και της συμπλήρωσης της εικοσιπενταετηρίδας του Ιδρύματος και για την πολυδιάστατη μελέτη της ζωής, του έργου και της εποχής του μεγάλου πολιτικού ηγέτη και δημιουργού ουσιαστικά της σύγχρονης Ελλάδας Ελευθερίου Βενιζέλου.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Νεφρικές Ασθένειες «ΕΛΠΙΔΑ», για τη σημαντική, μακρόχρονη και αθόρυβη προσφορά του στα νεφροπαθή παιδιά και τους γονείς τους, καθώς και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών Ελλάδος / Deutscher

Akademischer Austauschdienst (DAAD), για την πολύχρονη προσφορά της στην προώθηση των ελληνογερμανικών ακαδημαϊκών σχέσεων και την προαγωγή της επιστήμης.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», για την συμβολή της στην προβολή και διάδοση των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων, της πολιτισμικής ιδιοσυστασίας και της ιστορίας του Αιγαίου και, προεχόντως, των Δωδεκανήσων.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο «Μουσείο Άλατος» Μεσολογγίου, για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς του Τόπου και τη μετάδοση γνώσεων γύρω από το αλάτι και την πληρότητα των πληροφοριών και εκθεμάτων του.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, για την εν γένει δράση της από το 2008, οπότε ιδρύθηκε.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο βιβλίο του Μιλτιάδη Αθαν. Σπύρου υπό τον τίτλο «Δημήτριος Γαλανός. Η ζωή και το άγνωστο έργο του στις Ινδίες», εκδ. Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης, Αθήνα, 2023.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο βιβλίο υπό τον τίτλο «1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά», εκδ. Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα, 2024, ένα επιστημονικώς τεκμηριωμένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, μέσω των σελίδων του οποίου επιχειρείται να ερμηνευθεί το ευρύτερο αποτύπωμα του Κινήματος στο ιστορικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
Έπαινος της Ακαδημίας, στους κάτωθι αναφερόμενους εκπαιδευτικούς (με αλφαβητική σειρά) του Προτύπου Επαγγελματικού Λυκείου (Π.ΕΠΑ.Λ.) Άμφισσας και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) Άμφισσας:

Γεώργιο Ζωγράφο,
Ιωάννη Καλλίχορο,
Στυλιανή Καμπάκη
Παρασκευά Πανάγου και
Αθανάσιο Στάμο,

οι οποίοι, στις 02.04.2024, επέδειξαν αυτοθυσία και, με τις ενέργειές τους, έσβησαν τη φωτιά που είχε ανάψει στους εσωτερικούς χώρους του Π.ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας και απεγκλώβισαν μαθητές και μαθήτριες.

Εύφημος μνεία της Ακαδημίας, στον κ. Δημήτριο Α. Μαυρίδη για το σύνολο του συλλεκτικού του έργου, καθώς και για την πλουσιότατη και πολυμερή συλλογή ταχυδρομικών δελταρίων, φωτογραφιών και άλλων οπτικών τεκμηρίων αφορώντων εις τον Μικρασιατικό ελληνισμό και τη Μικρασιατική εκστρατεία, την οποία, με ιδιάζουσα γενναιοδωρία, προσέφερε στην Ακαδημία Αθηνών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ