Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά προκλήσεων που απαιτούν στρατηγική, συνεργασία και αποφασιστικότητα.
Κοινός στόχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι να ανταποκριθούμε στις αυξημένες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας κυρίως την ασφάλεια, καθώς χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.
Οι εξελίξεις τρέχουν και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η κατάσταση σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία και οι σχέσεις με την Κίνα και τις ΗΠΑ, απαιτούν ενότητα και συντονισμένη δράση. Παράλληλα, η ενίσχυση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και δεν θα πάψω να επιμένω σε αυτό, όσο παραμένουν 40000 τουρκικά στρατεύματα στην κατεχόμενη μας Κύπρο.
Οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις γύρω από την Ευρώπη, προκαλούν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια και έχουν άμεσες συνέπειες για την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να συμβάλλει ενεργά στην αναζήτηση ειρηνικών λύσεων, διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου και ενισχύοντας τη διπλωματία.
Η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης παραμένει προτεραιότητα, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος. Απαιτούνται βιώσιμες λύσεις που να συνδυάζουν τον ανθρωπισμό με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενισχύσει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Έχω τονίσει στους συναδέλφους μου, ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λειτουργούμε ως προμηθείς και όχι επιμηθείς.
Παράλληλα οφείλει η Ένωση των 27 να ενισχύσει την ψηφιακή της αυτονομία και όχι πάντα να ακολουθεί ΗΠΑ και Κίνα, σε τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G. Ταυτόχρονα, χρειάζεται προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και προώθηση της καινοτομίας, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή.
Τεράστιο και κρίσιμο ζήτημα είναι και η διεύρυνση της ΕΕ. Έχω πει ως Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΕΚ – Σερβίας, ότι θα κάνω τα πάντα για να πείσω το Βελιγράδι ότι μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε για τη στρατηγική ενίσχυσή μας. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναμένουν σαφείς δεσμεύσεις από την ΕΕ, χωρίς όμως να ξεχνάνε ότι η ένταξή τους απαιτεί ισορροπία μεταξύ αυστηρών κριτηρίων, όπως το κράτος δικαίου και η οικονομική σταθερότητα.
Μέσα σε αυτή την περίοδο των αυξημένων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο ρόλος της Κύπρου είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της σταθερότητας, της ενεργειακής ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ανάδειξη της Κύπρου ως πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας και στρατηγικής σημασίας. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι ενεργειακές συμφωνίες και οι γεωπολιτικές προκλήσεις, απαιτούν από την ΕΕ να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την περιοχή, αποτελώντας πρότυπο συνεργασίας και ανάπτυξης. Ως Ευρωβουλευτής, θα βρίσκομαι εκεί να προωθήσω τη θέση της Κύπρου ως αναπόσπαστου μέρους μιας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.