«UFO», με εσωτερικότητα και πνευματικότητα.

Κριτική της Βικτωρίας Ιωσηφίδου


Ένας Πολωνός συγγραφέας με ρώσικη καταγωγή, ιδιαίτερα ανήσυχος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν εμπειρίες με εξωγήινους, ξεκινά μία μεγάλη έρευνα αναζητώντας στο διαδίκτυο άτομα που έζησαν παρόμοιες στιγμές. Έπειτα από την έρευνα αυτή καταλήγει σε 14 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία αποφασίζει να επισκεφτεί από κοντά για να πραγματοποιήσει ένα ντοκιμαντέρ, μία κινηματογραφική ταινία, όπου όλες αυτές οι μοναδικές εμπειρίες θα καταγράφονται για να μη χαθούν και να παραμείνουν στην αιωνιότητα.

Καθώς όμως δεν βρίσκει χρηματοδότη για την ταινία, αποφασίζει τελικά να γράψει ένα θεατρικό έργο. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας δεν επικεντρώνεται στα καθεαυτού γεγονότα που έζησαν οι ήρωες (γιατί άραγε;) αλλά στα προσωπικά τους βιώματα και στις συγκλονιστικές επιπτώσεις που είχαν τα γεγονότα αυτά στην ψυχοσύνθεσή τους, στις αλλαγές που επέφεραν στον τρόπο σκέψης τους και στη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Έτσι, κάποιοι από τους ήρωες βίωσαν μία ζέστη και μία γαλήνη, άλλοι τον τρόμο ή την απόλυτη ασφάλεια, ενώ όλοι αναστοχάζονται τις ζωές τους και κάποιοι γίνονται πλέον ευγνώμονες για όσα απολαμβάνουν καθημερινά ή πλησιάζουν το Θεό και πιστεύουν σε αυτόν. Σίγουρα μετά από όλα όσα έζησαν δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι και για πολλούς η ζωή παίρνει μία τελείως διαφορετική πορεία.

Δέκα είναι τα άτομα που ανεβαίνουν στη σκηνή για να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους. Άντρες και γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, από διάφορα επαγγέλματα και διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η σκηνοθέτις τοποθετεί πάνω στη σκηνή και ένα μέρος του κοινού για να παρακολουθήσει από κοντά τις αφηγήσεις αυτές, ενώ καθένας από τους ήρωες λαμβάνει το μικρόφωνο και ξεκινά την κατάθεση της δικής του ψυχής.

Οι πρώτοι πέντε αφηγούνται διαδοχικά ό,τι βίωσαν, ό,τι αισθάνθηκαν και όλες τις αλλαγές που προκάλεσε η εμπειρία αυτή πάνω τους. Η σκηνοθεσία εστιάζει στις ερμηνείες των ηθοποιών, που διηγούνται με ένταση και παραστατικότητα. Στη συνέχεια, οι επόμενοι τρεις ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή και αφηγούνται πλέον εναλλάξ κομμάτια της δικής τους ζωής. Αυτό είναι ένα σκηνοθετικό ταρακούνημα για τους θεατές, καθώς πριν προλάβουμε να βαρεθούμε η δράση ζωντανεύει περισσότερο. Μία κάμερα παίρνει και αυτή τη θέση της και οι ήρωες ανά πάσα στιγμή μαγνητοσκοπούνται και προβάλλονται σε μία οθόνη στο βάθος της σκηνής, ενώ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που παραμένουν στη σκηνή πραγματοποιούν διάφορους σχηματισμούς ή κινήσεις με τα σώματα τους. Ώσπου έρχεται η μεγάλη ανατροπή!

Τη σκηνοθεσία έκανε η έμπειρη Κλαίρη Χριστοπούλου, ιδρυτικό μέλος και σταθερή σκηνοθέτις της ομάδας ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και αν και δεν μας επεφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις κατάφερε εντούτοις να κρατήσει σταθερά τους θεατές σε εγρήγορση. Οι δέκα ρόλοι ερμηνεύονται από πέντε συνολικά ηθοποιούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν δύο άτομα ο καθένας. Και εδώ ξεχωρίζει ερμηνευτικά ο Μάριος Μεβουλιώτης, όταν ερμηνεύει έναν συνταξιούχο Ιρλανδό που η ιστορία του και η εξωγήινη εμπειρία του έγινε γνωστή από το φέισμπουκ. Ο ηθοποιός διεισδύει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ήρωά του , ερμηνεύει με όλο του το σώμα, παίζει με τα μικρόφωνα και τα γυαλιά του και αυθόρμητα προκαλεί πολλές φορές το γέλιο αναδεικνύοντας μιαν ιδιαίτερη προσωπικότητα. Η σκηνοθέτις ξεχωρίζει και αυτή με την ερμηνεία της στο ρόλο μιας νοικοκυράς, που έζησε την εμπειρία με τους εξωγήινους δίπλα σε ένα ποτάμι στο Περού τα χρόνια που εργαζόταν εκεί. Η Κλαίρη Χριστοπούλου αποδίδει με εσωτερικότητα και βαθύτατη συγκίνηση τον ρόλο και κλείνει έτσι εκφραστικά τις μαρτυρίες όσων βίωσαν μια εξωγήινη εμπειρία. Μαζί τους ερμηνευτικά επαρκείς επίσης ο Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, η Αρετή Μακρολειβαδίτη και ο εξαιρετικός μουσικός Ανδρέας Ασημακόπουλος που συνέθεσε και την μουσική της παράστασης σε μιαν ερμηνεία έκπληξη!

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάεφ. Δείτε το, αν σας ενδιαφέρει και σας προβληματίζει να ανακαλύψετε πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο άνθρωπος προς μια καλύτερη εκδοχή του μετά από μιαν εμπειρία ή έστω έναν προβληματισμό, ώστε να ξεκινήσει μια νέα ζωή, μια ζωή με ευαισθητοποίηση, εσωτερικότητα, πίστη και αλλαγή νοοτροπίας και αξιών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Συγγραφέας: Ivan Vyrypaev
  • Μετάφραση: Αικατερίνη Κανδυλίδου
  • Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Κλαίρη Χριστοπούλου
  • Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: Γιάννης Κατρανίτσας
  • Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος
  • Μίξη-Ηχητική επεξεργασία: Mass Room Studio
  • Επιμέλεια κίνησης: Δέσποινα Καπουλίτσα
  • Γραφιστικές Εφαρμογές: Φωτεινή Φιλοξενίδου
  • Οργάνωση – Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
  • Παραγωγή: Άνθρωπος στη Θάλασσα ΑΜΚΕ
  • Επί σκηνής: Ανδρέας Ασημακόπουλος, Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Μάριος Μεβουλιώτης, Κλαίρη Χριστοπούλου

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ