![dr-anna-konstantinidou-bck](https://speaknews.gr/wp-content/uploads/2022/02/dr-anna-konstantinidou-bck-696x392.jpg)
Της Άννας Κωνσταντινίδου*
Την Τετάρτη, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και μάλιστα συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε μιάμιση ώρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μόλις είχα μία μακρά και εξαιρετικά παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν…Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Επίσης, ο Τραμπ ανέφερε ότι”η Ουκρανία δεν είναι καλή ιδέα να μπει στο ΝΑΤΟ”, ωστόσο, έκανε λόγο ότι “η Ουκρανία θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Παρόλα αυτά, είναι αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι περιοχές που τέθηκαν υπό ρωσική κατοχή στον πόλεμο που μαίνεται, θα είναι μέρος της συζήτησης και πολύ φοβάμαι ότι τα ουκρανικά σύνορα πριν το 2014, με την υπαγωγή της Κριμαίας στο ρωσικό καθεστώς, είναι μία συνθήκη που έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα μαζί με τα κατεχόμενα εδάφη του 2022 από τους Ρώσους. Τώρα, απλά αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι μία Συνθήκη Ειρήνης, βάσει της οποίας η Ρωσία θα έχει εδαφική επέκταση.
Δυστυχώς, όσοι ήδη τα λέγαμε από το 2022, ήμασταν…ρωσόφιλοι και οπαδοί του αναθεωρητισμού, που εμμέσως πλην σαφώς λαμβάναμε και την στάμπα του τουρκόφιλου. Στη δημόσια αρθρογραφία μου έχω επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι (ιστορικοί) αντίπαλοι του Ελληνισμού είναι οι Ανατολικοί Σλάβοι (Ρώσοι και Ουκρανοί) και οι Τούρκοι στο ίδιο ακριβώς ποσοστό. Προσωπικά, εμένα με ενδιαφέρει η επιβίωση του Ελληνισμού, όπου γης. Πολύ καλές είναι οι διπλωματικές σχέσεις, πολύ ωραία τα γλυκανάλατα του φεντεραλισμού, ωστόσο πάντοτε ήμουν οπαδός ότι η Ελλάδα μόνο στη Διασπορά της οφείλει την επιβίωσή της και σε κανέναν άλλο. Εάν ο Καποδίστριας -και το έχω ξαναγράψει – πραγματωνε το όραμά του που ήταν, στα κοινά του νεότευκτου Ελληνικού Κράτους να είχαν λόγο οι Έλληνες των Κοινοτήτων μας σε Ρωσία, Αίγυπτο και Μολδοβλαχία, η Ελλάδα αυτήν την στιγμή που γράφω αυτές τις αράδες, θα ήταν ο ένας από τους δύο πυλώνες του διπολικού μας συστήματος.
Η Ελλάδα και εν γένει ο Ελληνισμός στο δικό μας Κράτος και την Κύπρο οφείλει να βάλει σε περίοπτη διαπραγματευτική θέση για οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, το λόμπι των Ελλήνων της Διασποράς μας και κυρίως αυτό σε ΗΠΑ και Καναδά.
Από εκεί και ύστερα, η Ουκρανία, ένα τεχνητό ουσιαστικά Κράτος, εκ των πραγμάτων, καθώς οι ηγέτες της ήταν ανδρείκελα είτε των Ρώσων είτε των Δυτικών, θα είχε αυτήν την κατάληξη.
Η Ρωσία έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά (Θρησκεία, Κοινωνιολογία, Ιστορία -κοινούς αγώνες) που τη συνδέουν με τη Δύση και είναι πάρα πολύ δύσκολο πχ η Κίνα να πάρει τη θέση της. Ακόμα κι αν ο Τραμπ έχοντας αναφέρει ότι ευαγγελίζεται μια τριμερή με Πούτιν και Σι Τζινπινγκ, παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο κύβος ερρίφθη, για πάρα πολλούς λόγους, και με τον κυριότερο αυτών, τα ενεργειακά, όπως ανέφερε και ο Αμερικανός πρόεδρος ότι συζήτησαν με τον Ρώσο ομόλογό του. Προσωπικά πιστεύω ότι στην συζήτηση τέθηκε το πλούσιο σε ορυκτά μέταλλα υπέδαφος του ρωσικού Κράτους, πιο γνωστές ως σπάνιες γαίες, χημικά ορυκτά μέταλλα που έχει και η Κίνα… ωστόσο έχει και η Ινδία…
Πχ. η Lockheed Martin (F-35) χρησιμοποιεί σπάνιες γαίες για να φτιάξει μέρη τόσο της ατράκτου των πολεμικών αεροσκαφών της όσο και μέρη εσωτερικά του αεροπλάνου. Σπάνιες γαίες έχει και η αφεντιά μας. Κάτι γνώριζε ο Καποδίστριας όταν προσπαθούσε να μας φτιάξει Κράτος. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα στον Κόσμο που δεν μας λείπει τίποτα … παρά μόνο μυαλό, καθώς ας αναλογιστούμε την πλειοψηφία των κομμάτων που στέλνουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με πολιτικούς, ως φαίνεται, που εύκολα δίνουν βήμα με τις ενέργειές τους στο ρωσισμό.
Παρεμπιπτόντως, ο Μόντι και ο Τραμπ, έχοντας χθες συνάντηση στον Λευκό Οίκο, για ακόμη μία φορά διατράνωσαν τις πολύ καλές αμερικανο-ινδικές σχέσεις… Α, και συμφωνήθηκε πώληση F-35 στην Ινδία… Σπάνιες γαίες (…για να συνεννοούμαστε). Βάλτε και στην εξίσωση, ότι η Ινδία με τη Ρωσία έχουν πολύ καλές σχέσεις και μάλιστα σε κάθε είδους επίπεδο μια και το ρωσικό Κράτος είναι ο κύριος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού στο ινδικό, εδώ και δεκαετίες.
Και τι πάει να κάνει ο Τραμπ τώρα; Από τη μια πλευρά, να υφίστανται οι διάδρομοι της ρωσικής “αρκούδας” από την άλλη οι διάδρομοι της Ινδίας προς τη Δύση. Και η Κίνα φυσικά θα επέλθει σε μειονεκτική θέση, αλλά και οι δυνάμεις του Κακού (Ιράν και Τουρκία). Μα, θα πει κάποιος, η Ρωσία με την Τουρκία όλο αυτό το διάστημα από το 2022 και μέχρι τον πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος, έδειχναν κοινό βηματισμό σε πολλά θέματα. Είναι απλά λυκοφιλία, θα απαντήσω. Άλλωστε ας έχουμε στο μυαλό μας, ο Λίβυος Στρατηγός Χάφταρ, πριν λίγα 24ωρα, ορκίστηκε εκδίκηση στην Τουρκία για τον τρόπο κάτω από τον οποίο αναγκάστηκε η Ρωσία να φύγει από το συριακό έδαφος μετά την πτώση Άσαντ.
Πλέον, ως φαίνεται, μετά ιδίως από τον τελευταίο πόλεμο στο ισραηλινό έδαφος, οι συγκρούσεις γίνονται “δια αντιπροσώπων”. Εξυπακούεται ότι ο Τραμπ δεν θα δείξει πρόσωπο κατά πρόσωπο τα δόντια του στον Ερντογάν. Έχει -και δημιουργεί συνθήκες για να έχει- τους “αντιπροσώπους” του που θα κάνουν εκ μέρους των ΗΠΑ, το “dirty job”. Εκτός φυσικά, εάν ο Νετανιάχου του το ζητήσει. Γιατί οι ΗΠΑ στηρίζονται μόνο στο Ισραήλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
… Εμείς ως Έλληνες ανήκουμε στη Δύση και τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με Αμερική και Ισραήλ. Ο “φίλος” Μακρόν, αφού πρώτα σταματήσει τη διγλωσσία του και αντιληφθεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οφείλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, αφήνοντας έξω τις “κινεζιές”, ώστε σε ένα δεύτερο επίπεδο να αποδυναμωθεί και ο ρωσικός παράγοντας εντός του ενωσιακού περιβάλλοντος (…θα στρώσει την κατάσταση ο Τραμπ με έναν Πούτιν που τον έχει ανάγκη), μετά πρέπει να ευχαριστήσει και την Ελλάδα που του ανέστησε τα ναυπηγεία στη Λοριάν και ως εκ τούτου να φερθεί ως σύμμαχος, φίλος και εταίρος απέναντί μας.
Ελλάδα -Κύπρος-ΗΠΑ-Ισραήλ = Συμμαχία … Τα συμφέροντα του Ελληνισμού είναι με αυτές τις δύο χώρες….
*Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), Συνεργάτιδα του Canadian Hellenic Congress
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
![](https://speaknews.gr/wp-content/uploads/2024/01/facebook-follow2.png)