Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) και οι αντιδράσεις της Τουρκίας

του Λάζαρου Καμπουρίδη

Άρθρο μου σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Εξηγώ τους λόγους για τους οποίους η αντίδραση της Άγκυρας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ασθενική καθώς επίσης και τί ακριβώς ενοχλεί πραγματικά την τουρκική πλευρά.


Το μήνυμα του Ερντογάν στην Ελλάδα για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ)

Εντύπωση προκαλεί η ασθενική ή καλύτερα προβληματική αντίδραση της Άγκυρας λόγω της κατάθεσης στην Ε.Ε. από την Ελλάδα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Το ερώτημα που γεννάται είναι, εάν η Τουρκία έχει κάποια σκοπιμότητα στη στάση αυτή και ποιο σημείο του ελληνικού Σχεδιασμού, ενόχλησε πραγματικά την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε τον ΘΧΣ στις 16 Απριλίου, μερικές ώρες πριν η Τουρκία έκανε γνωστό μέσω της φιλοερντογανικής εφημερίδας Milliyet, το προσχέδιο του δικού της ΘΧΣ σύμφωνα με έρευνα του τουρκικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιου Δικαίου (DΕΗUKAM), o οποίος αποτελεί συνέχεια ή καλύτερα εφαρμογή του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα». Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια η οποία πέρασε απαρατήρητη. Την προηγουμένη της ανακοίνωσης (15 Απριλίου 2025), πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του, αν και ανοιχτά επιτέθηκε στο Ισραήλ, έστειλε και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα χωρίς να την κατονομάζει, δείχνοντας ότι ήταν ενήμερος για τον ελληνικό ΘΧΣ. Ο Τ. Ερντογάν λοιπόν μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής:

“Η Τουρκία θέτει ακόμη περισσότερο την βαρύτητά της ως ένας επικεφαλής πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο. Θέλω να κάνω γνωστό στο έθνος μας και σε όλο τον κόσμο: Η Τουρκία πάντα ήταν μία χώρα που τάσσεται με τη γαλήνη. Η Τουρκία είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα”.

Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν προς την Ελλάδα, καθώς ακόμη και η δυναμική σύγκρουσης με το Ισραήλ με το οποίο οι σχέσεις είναι στο ναδίρ, δεν ασκεί πίεση στα τουρκικά σύνορα. Η μόνη χώρα που κατά την ερντογανική θεώρηση αμφισβητεί τα τουρκικά σύνορα, είναι η Ελλάδα.

Ο Ερντογάν θέλησε να δώσει στην Αθήνα το μήνυμα ότι, η Τουρκία αν και αντιλαμβάνεται την πίεση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την ανακοίνωση του ΘΧΣ, δεν θα δεχθεί όμως καμία ενέργεια που θα θέτει υπό αμφισβήτηση τα τουρκικά σύνορα.

Εξάλλου, και οι αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ΜΜΕ της γειτονικής Τουρκίας, χαρακτηρίσθηκαν από μετριοπάθεια και ήταν εκτός της γνωστής τουρκικής σκληρής γραμμής.

Η Άγκυρα την περίοδο αυτή έχει ανάγκη την στήριξη της Ε.Ε. σε θέματα όπως, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού του καθεστώτος Τζολάνι της Δαμασκού, τα σχέδια του Ισραήλ στην περιοχή, η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και η αφωνία των Βρυξελλών στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Ερντογάν με σκοπό τον πολιτικό αποκλεισμό του Ε. Ιμάμογλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την μηδενική αντίδραση της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή διεμβόλιση των τουρκικών σχεδίων στις τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρική Ασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την στάση τεσσάρων εξ’ αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως μέχρι που μπορεί να φτάσει η τουρκική ανοχή στους ελληνικούς σχεδιασμούς που απορρέουν από τον ΘΧΣ;

Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο ελληνικός ΘΧΣ αν και καθίσταται πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού, είναι ισχυρός μόνο σε περίπτωση βούλησης εφαρμογής του στην πράξη. Ένας χάρτης από μόνος του δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία. Για παράδειγμα, τι νόημα έχει να έχεις ανακοινώσει τον δικό σου ΘΧΣ, όμως να μην μπορείς να τον υποστηρίξεις όταν σε μία δική σου περιοχή ενάλιας αρχαιολογίας θα εμφανισθούν συνεργεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού υποστηριζόμενα από τον τουρκικό στόλο και ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται στον δικό τους ΘΧΣ; Η ίδια υπόθεση μπορεί να γίνει και για άλλα πεδία του ΘΧΣ.

Υπάρχει ένα σημαντικό σημείο του ελληνικού ΘΧΣ το οποίο ενόχλησε πολύ την Τουρκία και έστειλε μήνυμα στην Αθήνα. Πρόκειται για την αναγραφή στον σχετικό χάρτη, της διατήρησης του δικαιώματος να επεκτείνει η Ελλάδα τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ.

Η Άγκυρα θα ήθελε πολύ να μην υπήρχε αυτή η διατύπωση στον ελληνικό ΘΧΣ. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Ερντογάν προς την Αθήνα στην ομιλία του μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Απριλίου. “Μην εκβιάζεται τα σύνορα”. Δηλαδή μην αποτολμήσετε να επεκτείνεται τα Χ.Υ. Αυτό αναφέρουν και Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι βρίσκονται στο περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου.
Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η οποία χαρακτηρίζεται, από λεπτομερή μακρόπνοο σχεδιασμό και έμπειρες επί του πεδίου ένοπλες δυνάμεις, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτάξει στρατηγική, σύνεση και κατάλληλη προπαρασκευή. Η Ελλάδα πολύ σωστά διατύπωσε το δικαίωμά της να επεκτείνει τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ. Όμως θα πρέπει να το πράξει αυτό όταν θα είναι πλήρως προετοιμασμένη από όλες τις πλευρές. Και αυτό καθώς, η επέκταση των Χ.Υ. μας, αποτελεί την πιο παχιά κόκκινη γραμμή του τουρκικού αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πήγαινε σε πόλεμο με την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα, Έβρος, Αιγαίο και Κύπρος.

Συμμαχίες, διπλωματία, πολεμική προπαρασκευή και γεωπολιτική συγκυρία, θα πρέπει να αποτελούν τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Χώρας μας και κυρίως, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ενίσχυση των αριθμών του στελεχιακού μας δυναμικού.
Σε αυτό το σχεδιασμό δεν χωράνε οι ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές. Ούτε αυτές που λένε ότι δεν θα πρέπει να επεκτείνουμε τα Χ.Υ. αλλά ούτε και οι φωνές οι οποίες διατυμπανίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επέκταση των Χ.Υ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ