Σημεία από την ομιλία του Σ.Φάμελλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Κύρωση της Συμφωνίας Εφαρμογής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για το Υποπεριφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο
«Το Μάιο του 2018, με την υπογραφή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, δώσαμε ένα επιπλέον εργαλείο στη χώρα μας για να αντιμετωπίζει σημαντικά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, στο πλαίσιο μιας πολυ-επίπεδης τριμερούς συνεργασίας σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, κατά τη σχετική του τοποθέτηση στη Βουλή, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το Σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στη θαλάσσια ρύπανση από υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (έρευνες-εξορύξεις-αγωγούς) αλλά και στην περίπτωση ατυχημάτων από πλοία που πολλά από αυτά διέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι το εν λόγω Σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι έχει ερωτηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει φέρει προς κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου. Από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναλήφθηκε η πρωτοβουλία για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τη ρύπανση, συντάχθηκε το σχέδιο, αξιοποιήθηκαν δομές του ΟΗΕ και της Σύμβασης της Βαρκελώνης για αυτό, όπως το Περιφερειακό Κέντρο, και το 2018 έγινε η πρώτη Άσκηση Επί Χάρτου για την Αντιμετώπιση Μεγάλου Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ευρύτερα στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας το «ενδιαφέρον» εντελώς υποκριτικό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υποκρισίας την ομιλία και τις δεσμεύσεις του κ.Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης στη Μασσαλία το Σεπτέμβριο του 2021.
«Εδώ και δυόμιση χρόνια, επί ΝΔ, η χώρα οπισθοδρομεί σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας του θαλάσσιου χώρου και ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα μας θα γίνει πρωτεργάτης στην προστασία της φύσης», τόνισε ο Σ.Φάμελλος. Η κυβέρνηση ΝΔ, με τον Ν. 4685/20 δημιούργησε πλήρη εμπλοκή στην εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ενώ παράλληλα καθυστερούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Κανονικά θα είχαν ολοκληρωθεί για όλες τις προστατευόμενες περιοχές και ήδη η χώρα έχει μία πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό το θέμα τον Δεκέμβριο του 2020. Επιπλέον, με το Νόμο 4782/2021 του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει δοθεί η δυνατότητα κονιορτοποίησης του σχεδιασμού για τις περιοχές Natura 2000 για να εξυπηρετούνται επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καταργούνται και στην πράξη. Παράλληλα, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έχει μπει στο ψυγείο και πάει για το 2025, όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2021, και με το Ν. 4759/2020 η κυβέρνηση εξαίρεσε από το χωροταξικό σχεδιασμό την παράκτια ζώνη.
Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη Μασσαλία ότι θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας το 30% των θαλάσσιων περιοχών της χώρας ως μεγάλο επίτευγμα, όταν αυτός είναι ο στόχος που ήδη περιλαμβάνεται στην Ευρ. Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030 για όλες τις χώρες. Αλλά, χωρίς καμία σχετική μελέτη, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα απαγορευθεί η αλιεία στο 10%, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς σχεδιασμό για την παράκτια ζώνη, οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, μαζί με τις εξαγγελίες για νέο πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και πολλά ακόμη είναι λογικό να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία σε όλους τους νησιώτες και σε όλους τους επαγγελματίες της θάλασσας και γενικότερα της γαλάζιας οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές του θέσεις προτείνει ρητά τη μη παραχώρηση νέων αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Όσες άδειες εγκαταλείπονται από τους επενδυτές δεν θα ανανεώνονται, ενώ σε όσες απομένουν θα υπάρχει ισχυρός δημόσιος έλεγχος με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. «Θεωρούμε ότι η μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο και πρέπει να ανταποκριθούμε. Απαίτηση για αυτό είναι η απομάκρυνση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό (ορυκτό) αέριο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.