Ιράκ: Επαναπατρισμός για πάνω από 300 πλάκες σφηνοειδούς γραφής

του Δημήτρη Κάτσακα

Ξύλινα κιβώτια σφραγισμένα με κόκκινο κερί που περιείχαν τις 331 πλάκες σφηνοειδούς γραφής και έξι πήλινες πλάκες έφτασαν με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, μετά την επιστροφή τους από το μουσείο Ναμπού


Ο πολιτισμός επιστρέφει στην γενέτειρά του, καθώς το ιδιωτικό λιβανέζικο μουσείο Ναμπού έδωσε πίσω τις πλάκες σφηνοειδούς γραφής , οι οποίες έφτασαν σήμερα στη Βαγδάτη. Οι ιρακινές αρχές εργάζονται σκληρά να ανακτήσουν από το εξωτερικό αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν σε μια χώρα μαστιζόμενη από διαδοχικούς πολέμους.

«Σήμερα, το Ιράκ επαπανάτρισε 331 πλάκες σφηνοειδούς γραφής», δήλωσε ο διευθυντής του ιρακινού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Λαΐθ Μαζίντ Χουσεΐν, σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτές οι πλάκες σφηνοειδούς γραφής χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους, διευκρίνισε, αναφέροντας συγκεκριμένα την Ακκαδική Εποχή (2.400 έως 2.200 π.Χ.), την τρίτη δυναστεία των Σουμερίων της Ουρ (2.111 έως 2.006 π.Χ.) και την αρχαία Βαβυλώνα (2.004 έως 1.594 π.Χ.).

Το βασίλειο της Ουρ, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια, ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα πολιτισμού. Ευρισκόμενο στις εύφορες όχθες του Ευφράτη, ήταν εκεί που για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας χρησιμοποιήθηκε μια γραφή με τη μορφή σφηνοειδών συμβόλων.

Ο Χουσεΐν ευχαρίστησε τις λιβανέζικες αρχές για τη συνεργασία τους καθώς και τον διευθυντή του μουσείου Ναμπού, «που ήταν πολύ συνεργάσιμο σε αυτή την υπόθεση» καθώς «διευκόλυνε τον επαναπατρισμό».

Χθες Κυριακή, ιρακινή αντιπροσωπεία παρέλαβε τις αρχαιότητες σε μια επίσημη τελετή στο Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.

Οι αρχαιότητες αυτές προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, κυρίως αυτή του Τζάουαντ Άντρα, συζύγου της πρώην υπουργού Άμυνας του Λιβάνου, Ζέινα Ακάρ. Σύμφωνα με τον κατάλογο του μουσείου το 2018, η προσωπική συλλογή του Άντρα περιελάμβανε περίπου 2.000 κομμάτια.

Σε ένα χρόνο, το Ιράκ ανέκτησε σχεδόν 18.000 τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων 17.899 που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ