«Αυτόπτες Μάρτυρες»: Μία έκθεση φωτογραφίας μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης

της Έλενα Χελβατζόγλου

Τέσσερις δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης ο Μπάμπης Γιαννακίδης, ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης, ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος και ο Γιάννης Κεσσόπουλος, μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο της πόλης, με μία έκθεση φωτογραφίας της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης.

Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ με τις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης, γνωστές γωνιές και μνημεία της πόλης αποκτούν άλλη δυναμική και άλλη ομορφιά. To SPEAKNEWS είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους «Αυτόπτες Μάρτυρες», οι οποίοι άνοιξαν το δικό τους κουτί των αναμνήσεων, που τους οδήγησε στη δημιουργία αυτής της επιτυχημένης έκθεσης φωτογραφίας με τα 84 καρέ.

Από που ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την έκθεση και πως προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Μπάμπης Γιαννακίδης: Η ιδέα γεννήθηκε σε ανύποπτο χρόνο, σε τυχαίες συναντήσεις μας σε χώρους δουλειάς και εκδηλώσεων. Γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο και την κοινή αγάπη μας για τη φωτογραφία, οι συζητήσεις μας κατέληγαν κάπως έτσι: «Εμείς πότε θα κάνουμε μία έκθεση φωτογραφίας;», «Λέτε να το τολμήσουμε;», «Μήπως να το σκεφτούμε πιο σοβαρά;» Με αυτά και με εκείνα, βρεθήκαμε οι τέσσερις να πίνουμε τον καφέ εκείνον που οδήγησε στη συνεργασία και την υλοποίηση της ιδέας.

Γιάννης Κεσόπουλος: Πριν από ενάμιση χρόνο ήπιαμε έναν καφέ και αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση όλοι μαζί, με κύριο στοιχείο το γεγονός ότι είμαστε 4 δημοσιογράφοι που φωτογραφίζουμε. Μας είχε «μαρτυρήσει» το facebook, ως μανιώδεις φωτογράφους πολλών καθημερινών στιγμών. Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, μια κίνηση κόντρα στην πανδημία που ανέκοψε τη ζωή όλων μας, ιδίως εκείνη την περίοδο με τα σκληρά λοκντάουν και το δύσκολο χειμώνα της Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Καραγιαννόπουλος: Υποκύψαμε στην ανάγκη μιας κοινής έκφρασης, το συζητήσαμε, συμφωνήσαμε κι έτσι προέκυψαν όλα. Είχαμε μια άψογη συνεργασία 6 μηνών, ήταν δύσκολο το εγχείρημα αλλά με την ομαδική και πειθαρχημένη δουλειά τα καταφέραμε.

Λάζαρος Θεοδωρακίδης: Γνωρίζαμε παράλληλα, λόγω της δραστηριοποίησης μας στη Θεσσαλονίκη, ότι την πόλη στα καλά της και τα στραβά της, την ξέραμε σαν την… τσέπη μας. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλό να βάλουμε κάτω δικά μας καρέ και να… εκτεθούμε πιο οργανωμένα με μια κοινή έκθεση.

Εκτός από την παρουσίαση της προσωπικής σας δουλειάς, η έκθεση «Αυτόπτες Μάρτυρες» πραγματοποιείται και για να εκπληρώσει έναν καλό σκοπό. Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η σκέψη πίσω από αυτήν την επιλογή;

Λάζαρος Θεοδωρακίδης: Από την πρώτη στιγμή, η παραπάνω ιδέα είχε μια κοινή αναφορά: να κάνουμε την φωτογραφική έκθεση, αλλά το πρόσημο σαφέστατα που θα δώσουμε οφείλουμε να είναι κοινωνικό. Με αυτό το σκεπτικό συναινέσαμε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, να στηρίξουμε με τις μικρές μας δυνάμεις την προσπάθεια που κάνουν στον «Άγιο Στυλιανό». Η ανταπόκριση όλων που επισκέφτηκαν την έκθεση μάλλον μας δικαίωσε.

Μπάμπης Γιαννακίδης: Θέλω πολύ να πετύχει η έκθεση και να προκύψει ένα ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για τη στήριξη του «Αγίου Στυλιανού». Έχω ξανανιώσει τη χαρά μιας ανάλογης πρωτοβουλίας, και ειλικρινά σας λέω, είναι μοναδική. Ήταν πριν από λίγα χρόνια, όταν μια ομάδα εθελοντών δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε (με τη βοήθεια και τρίτων δυνάμεων) ένα project για τη δημιουργία δέκα παιδικών-νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές περιοχές της χώρας.

Χρήστος Καραγιαννόπουλος: Η έκθεση φωτογραφίας δεν ήταν αρχικά το ζητούμενο, αλλά προέκυψε στο να είμαστε χρήσιμοι για έναν καλό σκοπό. Να ενισχύσουμε οικονομικά το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης. Κάποιος έριξε την ιδέα και συμφωνήσαμε διότι για εμάς ήταν ένα πολύ καλό κίνητρο. Πετύχαμε τον στόχο μας 100% και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Γιάννης Κεσόπουλος: Θεωρώ πολύ σημαντικό να διοχετεύει κανείς όποια θετική ενέργεια διαθέτει για κάποιον καλό σκοπό. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων, μικρή ή μεγάλη. Επιλέξαμε το δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, αλλά θα μπορούσε να είναι πολλοί άλλοι φορείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Ίσως μια επόμενη φορά. Με χαρά!

Ποιο είναι το κριτήριο για να επιλέξετε τις φωτογραφίες που υπάρχουν στην έκθεση ανάμεσα στις χιλιάδες που τραβήξατε;

Μπάμπης Γιαννακίδης: Επέλεξα αυτές που «φώναζαν: «ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και εκείνες που ήταν πιο εύκολο να τις εντοπίσω να «κολυμπούν ελεύθερα», μέσα στους αμέτρητους φακέλους που «κουρνιάζουν» στους σκληρούς μου δίσκους.

Χρήστος Καραγιαννόπουλος: Ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή των 21 φωτογραφιών από τις εκατοντάδες που υπήρχαν στο αρχείο μου. Τελικά επέλεξα εκείνες τις φωτογραφίες που δείχνουν τη Θεσσαλονίκη ΟΜΟΡΦΗ, απαστράπτουσα, βαθυπόνηρη και ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ με τη δική μου οπτική, με τις προσωπικές μου ιδιάζουσες γωνίες του κάδρου και στα δικά μου μέτρα. Μου αρέσουν τα χρώματα και οι «ψίθυροι» αυτής της πόλης.

Γιάννης Κεσσόπουλος: Αν υπήρξε ένα κριτήριο, αυτό ήταν η ανθρώπινη παρουσία, είτε με σαφήνεια είτε ως υπαινιγμός. Ιστορίες μπορεί να γεννήσει ακόμη και κάτι μη έμψυχο, όπως μια ηλιαχτίδα ανάμεσα στα σύννεφα, μια ριπή ανέμου σ’ ένα χωράφι στάχυα, ένας τοίχος ηλικίας 100 και πλέον ετών σε μια αποθήκη του λιμανιού, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της ζωής της πόλης, ένα σκιερό κάδρο μέσα στο καλοκαιρινό κάμα της πόλης ή ακόμη και η γοητεία των παλιών χαμηλών κτιρίων της πόλης σε αντίστιξη με τα νέα ψηλά κτίρια.

Λάζαρος Θεοδωρακίδης: Πολυεπίπεδα διάλεξα τα 21 καρέ μου. Δυσκολεύτηκα. Σκεφτόμουν διπλά: να είναι φωτογραφίες που τις αγαπώ και μου λένε κάτι, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να υπηρετήσουν τον «καλό σκοπό». Να κάνουν δηλαδή κλικ στον επισκέπτη και θα ήθελε να την πάρει μαζί του, στηρίζοντας την προσπάθεια. Ίσως, έτσι, μπορώ να εξηγήσω πως στράφηκα περισσότερο σε… γλυκές γκριμάτσες που κάνει αυτή η ζωντανή μας πόλη.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21) από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ