Η τελική και πιο έγκυρη δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη των βουλευτικών εκλογών, η οποία δε φαίνεται να είναι και πολύ μακριά.

Στέφανος Ξεκαλάκης,Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Η νέα δυναμική του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί το κέντρο βάρους της συνέντευξης που έδωσε στο SPEAKNEWS ο Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ξεκαλάκης μιλάει ακόμη για την στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, για την επαναπροσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων, και για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, που κατά την εκτίμησή του δεν αργούν.

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Κύριε Ξεκαλάκη

Τι καινούριο προσκομίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την εκλογή του, προκειμένου να γίνει το ΚΙΝΑΛ ξανά κόμμα κορυφής;

Την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μεγάλο ξανά, για να ενσαρκώσει τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως έχετε διαπιστώσει και από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει, το τελευταίο δίμηνο, το φως της δημοσιότητας, η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κλίματος πολιτικής ανάτασης και ανανέωσης, το οποίο διαπνέει τον πολιτικό μας φορέα απ’ άκρη εις άκρη της πατρίδας μας.

Το πολιτικά καινούργιο που κομίζει, είναι η πεποίθηση που εδραιώνεται στην κοινωνία ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και ότι η Δημοκρατική Παράταξη αναγεννάται και επιστρέφει ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αυτός είναι ο στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε από την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, μετά την ισχυρή εντολή που έλαβε ο νέος αρχηγός στις 12 Δεκέμβρη.

Σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να αποκτήσει ξανά δυναμική το ΚΙΝΑΛ;

Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά βασιζόταν στην επαφή του με την κοινωνία.

Ακόμα και στη δύσκολη δεκαετία που διανύσαμε, το κόμμα δεν έχασε τις κοινωνικές του αναφορές. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, η αντιφατική κατάσταση, όπου οι πολιτικές του εκφράσεις, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους επιστημονικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, λάμβαναν ποσοστά πολλαπλάσια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών. Η εικόνα αυτή, έδειχνε ότι υπάρχει σφυγμός. Συνεπώς, ζητούμενο είναι αυτός ο σφυγμός να ενδυναμωθεί, για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ εκφραστής των λαϊκών διεκδικήσεων. Εκπρόσωπος του Λαού.

Πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι η ενεργοποίηση των 270.000 συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου μέσα από τις γεωγραφικές δομές και τις θεματικές οργανώσεις πολιτικής που δημιουργούνται στο πλαίσιο της δια ζώσης, αλλά και της ψηφιακής μας λειτουργίας. Μέσω της διαδικασίας αυτής, κάθε προοδευτικός πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει στα κομματικά δρώμενα και να συνδιαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις που θα αποτελέσουν την πολιτική μας πρόταση, η οποία και θα επισφραγίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να διασφαλίσει την αξιοπρέπειά τους.

Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, που καταγράφουν ανοδικά ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ;

Σημαία μας είναι ο ρεαλισμός. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Οι δημοσκοπήσεις μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας οπλίζουν με πίστη και διάθεση για συνέχιση της προσπάθειας με εντατικότερους ρυθμούς, αλλά δεν παραβλέπουμε ότι αποτελούν μια «φωτογραφία» της στιγμής.

Εμείς πασχίζουμε αυτή η στιγμή να αποκτήσει διάρκεια, έτσι ώστε στην κοινωνία να παγιωθεί η συνείδηση ότι υπάρχει και εναλλακτική επιλογή απέναντι στον υφιστάμενο ψευδεπίγραφο και τοξικό δικομματισμό.

Το σημαντικό είναι ότι, αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, το συναντάνε καθημερινά τα στελέχη μας στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους συναναστροφές.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική και πιο έγκυρη δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη των βουλευτικών εκλογών, η οποία δε φαίνεται να είναι και πολύ μακριά.

Το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Τι απαντάτε σε όσους ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως δημιουργία κοινού μετώπου μεταξύ των δύο κομμάτων;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι κόμμα της αντιπολίτευσης. Ως τέτοιο, δε θα μπορούσε να έχει άλλη συμπεριφορά, από την υπερψήφιση της προτάσεως δυσπιστίας.

Από κει και πέρα, πραγματικά χρήζει ερμηνείας η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ανεπάρκεια της, κατά τις ημέρες των έντονων χιονοπτώσεων και της παράλυσης της πρωτεύουσας και όχι μόνον.

Με την πρόταση μομφής, αντί ο κ. Μητσοτάκης να απολογείται επί συγκεκριμένων αστοχιών, που οδήγησαν χιλιάδες συμπολίτες μας στην απόγνωση, βρήκε την ευκαιρία να μιλάει «περί ανέμων και υδάτων», συσπειρώνοντας παράλληλα την κοινοβουλευτική του ομάδα. Γι’ αυτό δυσπιστούμε έναντι και των δυο.

Δεν έχουμε καμία λογική μετώπων. Τα μόνα μέτωπα που συγκροτούμε είναι μαζί με την κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την πιθανότητα συγκυβέρνησης μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι κάτι από το οποίο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κερδίσει, ή να βγει ζημιωμένο;

Η συζήτηση είναι άκαιρη και αποπροσανατολιστική, γιατί λογαριάζουν όλοι χωρίς τον ξενοδόχο. Και ξενοδόχος στην περίπτωση αυτή είναι ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος με την ψήφο του θα κρίνει το πως, πότε και από ποιόν ή ποιους θα κυβερνηθεί η Χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του κομπάρσου στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως, όταν επιφυλάσσεις για το κόμμα σου ρόλο δευτεραγωνιστή, ο Λαός σε στέλνει, και καλά κάνει, σε ρόλο θεατή.

Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής μας επιρροής, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ή θα έχουμε νωρίτερα εκλογές; Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών, και είναι το ΚΙΝΑΛ έτοιμο για μια εκλογική αναμέτρηση που πιθανώς να έρθει και σε λίγους μήνες;

Είναι προφανές, από την εκλογολογία που έχει ήδη αναπτυχθεί, ότι ο εκλογικός ορίζοντας έρχεται πιο κοντά, γιατί ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη έχει τιναχτεί στον αέρα.

Μέρα με την ημέρα, η σημερινή κυβέρνηση, μετά τη μη εκπλήρωση των προσδοκιών που είχε, ανεξήγητα, δημιουργήσει με την έλευσή της, διολισθαίνει δημοσκοπικά και κυρίως υποχωρεί κοινωνικά. Γι’ αυτό άλλωστε επιχειρεί να πολώσει το κλίμα, επιλέγοντας ως αντίπαλο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί ξέρει ότι συγκριτικά μπορεί να έχει μεγαλύτερη τύχη έναντι ενός δοκιμασμένου και φθαρμένου πολιτικού αντιπάλου, παρά με το Νίκο Ανδρουλάκη και το νέο ΠΑΣΟΚ που δεδομένα αποτελούν το «φρέσκο» στο πολιτικό σύστημα.

Στη συγκυρία αυτή, το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτελέσουμε τη θετική τους επιλογή στην κάλπη. Με αυτό ως γνώμονα, οργανώνουμε το κόμμα μας και θα είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν προκηρυχτούν οι εκλογές. Διακύβευμα των εκλογών αυτών θα είναι αν θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Χώρας από μια κυβέρνηση που παριστάνει την κεντρώα, αλλά στην πραγματικότητα διακατέχεται από τα σύνδρομα της αμετανόητης δεξιάς, ή αν θα γυρίσουμε σελίδα επιλέγοντας τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης.

Ως ΚΙΝΑΛ, σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσει όποιος κυβερνήσει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Στην Ελλάδα, χρόνο με το χρόνο, υποβαθμίζεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Δεν είναι μόνο η λειτουργία του πολιτικού συστήματος που συντελεί σε αυτό.

Είναι η διαρκής υποχώρηση της Χώρας μας στην κατάταξη περί ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος (83η θέση τo 2019 σε σύνολο 141 Χωρών. Έκθεση World Economic Forum).

Είναι η μονοδιάστατη, προπαγανδιστική παρουσίαση της κυβέρνησης στην πολιτική ειδησιογραφία.

Είναι η αίσθηση που υπάρχει στους πολίτες ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικά, παράκεντρα εξουσίας.

Αυτά, και πολλά άλλα, οδήγησαν την Ελλάδα στην 34η θέση της κατάταξης του Economist Intelligence Unit, ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας, καθιστώντας την πλέον ως μια «ελαττωματική» δημοκρατία. Όλα όσα προανέφερα, αποτελούν δείγματα μεταδημοκρατικής μετάβασης και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα σ’ αυτή την δρομολογημένη μετάλλαξη.

Από κει και πέρα, ο νέος κόσμος, γεννά νέες ανισότητες που έρχονται να προστεθούν στις ήδη, «αναπάντητες», παλιές. Πανδημία, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση, διαμορφώνουν ένα τοπίο προβληματικό για τα μικρά και μεσαία οικονομικά στρώματα. Στόχος της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των παλιών και νέων κοινωνικών ανισοτήτων, έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, οι οποίες θα συμβάλουν στην αναδόμηση της μεσαίας τάξης και στην αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο αστάθειας και απαισιοδοξίας, με οικονομικές, κλιματικές και υγειονομικές κρίσεις. Έχει η σοσιαλδημοκρατία απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις;

Τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος και η Ευρώπη ειδικότερα έζησαν στον αστερισμό δεξιών και ακροδεξιών-λαϊκιστικών κυβερνήσεων.

Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι η βιωσιμότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, κατέστησαν σαφές ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για να είναι κοινωνικά επωφελείς, πρέπει εκτός απ’ την οικονομική να διασφαλίζουν και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κραχ και οι διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος με δημόσιο χρήμα, κατέδειξαν την ανάγκη κρατικής παρέμβασης και εποπτείας τους.

Μόνο οι αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, εφόσον αναπροσαρμοστούν στο σήμερα, μπορούν να διαφυλάξουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και να ανακόψουν μια πορεία που θέλει κάθε νέα γενιά να ζει χειρότερα από την προηγούμενη.

Αυτό έχει γίνει ήδη αντιληπτό σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, γι’ αυτό και οι ίδιοι οι πολίτες που στο πρόσφατο παρελθόν γύρισαν την πλάτη στους εκφραστές της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, σήμερα τους επιλέγουν ως τους καταλληλότερους για να διαχειριστούν τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι κοινωνίες.

Οι ψηφοφόροι που παραδοσιακά αυτοχαρακτηρίζονταν ως κεντρώοι, την τελευταία δεκαετία έχουν αποκτήσει φυγόκεντρες τάσεις. Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να συσπειρώσει ξανά τον κεντρώο χώρο;

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Κι αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στην εμφατική, δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το κόμμα μας έχει εισροές και από τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους.

Η σημερινή ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, προσομοιάζει με τις συνθήκες του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέχρι τις εκλογές, πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν σε ότι αφορά στη συμπεριφορά της πλατιάς μάζας των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ο αρχηγός του κόμματός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπερτερεί έναντι των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιός πιστεύετε ότι εκφράζει τον πολιτικό χώρο του κέντρου» και έναντι του κ. Τσίπρα στο ερώτημα «ποιός πιστεύετε ότι εκφράζει τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς».

Φανταστείτε ότι τα ευρήματα αυτά προέκυψαν, προ του κυνικού διαλόγου του Δημάρχου Σπάρτης με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που θύμισε στον Ελληνικό Λαό τον τρόπο που πολιτεύεται διαχρονικά, και τεχνηέντως συγκαλύπτει την τελευταία εξαετία, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τους προηγούμενους μήνες η διαχείριση της πανδημίας επισκίασε τα πάντα. Ο φόβος για την επιβίωση, εύλογα σε κάποιο βαθμό, υπερκέρασε τη δίψα για δημιουργική ζωή.

Μέρα με την ημέρα, όσο εξοικειωνόμαστε με τη νέα υγειονομική πραγματικότητα που, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής άρνησης να στηρίξει τα μικρά και μεσαία οικονομικά στρώματα, τους χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αυταπασχολούμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, θα αποτελέσει το δικό της Βατερλό, διακόπτοντας την κυριαρχία της στο μεσαίο χώρο.

Κάθε δήλωση της μορφής: «Δε μειώνουμε το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι», απομακρύνει όλους εκείνους που έτρεφαν αυταπάτες ότι η δεξιά μπορεί να αλλάξει.

Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες, αυτούς που βρίσκονται σε χρόνια πολιτική αγρανάπαυση επιλέγοντας την αποχή, αυτούς που, υπό το φόβο επανεκλογής του κ. Τσίπρα, επέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη και τους πολλούς, που εξωθήθηκαν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξαιτίας αντιλαϊκών πράξεων και αλαζονικών συμπεριφορών, να γίνουν ενεργά συμμέτοχοι σε αυτή τη νέα, ελπιδοφόρα προσπάθεια αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Να γίνουν μέρος της ιστορίας της Νέας Αλλαγής.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ