του Δημήτρη Κάτσακα
Για άλλη μια φορά αρνείται την οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση των στρατιωτικών μονάδων ο πρόεδρος της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τον αμυντικό χαρακτήρα των ασκήσεων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση περί την Ουκρανία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν είπε ότι οι κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή, τονίζοντας πως είναι «καθαρά αμυντικές και δεν απειλούν κανέναν».
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες θα επιβλέψουν από κοινού τη διεξαγωγή των ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι τα υπουργεία Άμυνας και των δύο χωρών είχαν ανακοινώσει τις «ασκήσεις πολύ νωρίτερα».
«Συζητήσαμε λεπτομερώς τον κοινό μας αμυντικό χώρο μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την κοινή άμυνα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας», δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή τους.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».
«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς», συνέχισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε την απειλή νέων δυτικών κυρώσεων «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ισχυρίστηκε ακόμα ότι θα βρεθεί λόγος για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ανεξάρτητα από την έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία.
Όπως είπε, στόχος είναι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας και, σε αυτή την περίπτωση, της Λευκορωσίας.
Από την πλευρά του ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» των δυτικών ηγετών σχετικά με την Ουκρανία, που έχει αφήσει την Ευρώπη στα «πρόθυρα μιας σύγκρουσης» που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την ήπειρο.
Ο Λουκασένκο είπε ακόμα ότι οι άνθρωποι ήδη εγκαταλείπουν τη ρωσόφωνη περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.