Οι αντιδράσεις των ηγετών στον πόλεμο το τελευταίο 48ωρο

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Boris Johnson greets France's President Emmanuel Macron during arrivals at the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Scotland, Britain November 1, 2021. Christopher Furlong/Pool via REUTERS

ΓΑΛΛΙΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία “θα διαρκέσει” και “πρέπει να προετοιμαστούμε”, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει “ένα σχέδιο ανθεκτικότητας” προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής. “Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη (…) Αν μου ζητάτε να μοιραστώ μαζί σας μια πεποίθηση αυτό το πρωί, είναι πως αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει” και “δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο”, δήλωσε σε αξιωματούχους στον τομέα της γεωργίας εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Αγροτική Έκθεση (Salon international de l’agriculture) στο Παρίσι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ισχυρή στρατιωτική ενίσχυση παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία εγκρίνοντας πρόγραμμα παράδοσης 400 αντιαρματικών RPG. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας.

ΗΠΑ: Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καλεί τον λαό του να συνεχίσει να αμύνεται με όλη του τη δύναμη κατά του ρωσικού σφυροκοπήματος. «Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», ήταν το εμψυχωτικό μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται με «νύχια και με δόντια» κατά των Ρώσων.

ΕΛΛΑΔΑ: «Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους» αναφέρει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Η Λιθουανία θα απαγορεύσει από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Reuters  μετά το tweet του Ζελένσκι, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το κλείσιμο των στενών της μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο ρωσικό ναυτικό, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τον ισχυρισμό του Ζελένσκι.

ΙΤΑΛΙΑ: Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ουκρανική κρίση. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την στήριξη του ουκρανικού λαού.

 

ΣΥΡΙΑ: Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια “διόρθωση της Ιστορίας”.

ΡΩΣΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία ζητά εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση ενός ρωσικού εμπορικού πλοίου στη Μάγχη, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία.

ΤΖΟΝΣΟΝ: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μήνυμά του απευθύνθηκε στις ηγεσίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ζήτησε από τις δύο πλευρές να «σταματήσουν τον πόλεμο» και πρόσθεσε ότι αυτή η σύγκρουση δεν γίνεται για τους πολίτες των δύο χωρών. Μίλησε μάλιστα ρώσικα και ουκρανικά.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ : Ο Μεντβέντεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κόψει η Ρωσία τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δύση. Ήρθε η ώρα «να μπει λουκέτο στις πρεσβείες», έγραψε, σύμφωνα με τον Guardian.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ