Ο παρευξείνιος Ελληνισμός με ιστορία 2.800 ετών στην περιοχή, συγκροτεί μια από τις συναρπαστικότερες σελίδες των Ελλήνων. Από την απαρχή της μακραίωνης ιστορίας τους έως σήμερα, οι Έλληνες του Εύξεινου Πόντου έχουν βρεθεί αρκετές φορές στην διακεκαυμένη ζώνη γεωπολιτικών μεταβολών. Ίσως μάλιστα αυτή η πυκνή μνήμη αιώνων καθιστά τους συμπατριώτες μας της Ουκρανίας να αντιμετωπίζουν τις εκρηκτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην «αυλή» τους με ανησυχία μεν αλλά και με την ψυχραιμία της ιστορικής εμπειρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών ο Ελληνικής καταγωγής πληθυσμός στην Ουκρανία ανέρχεται περίπου σε 120.000 και διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:
-
Στην ιστορική κοινότητα των Ελλήνων της Αζοφικής
-
Στους ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ, κυρίως Πόντιους από την Γεωργία
-
Στους Νεοέλληνες Ομογενείς
Τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού είναι η Μαριούπολη και το Ντονιέτσκ καθώς και τα 48 χωρία – κωμοπόλεις της περιφέρειας Ντονμπάς. Υπάρχουν βέβαια μικρότερες κοινότητες ελλήνων και σε άλλες περιοχές. Συνολικά έχουμε 272 ομογενείς Δημάρχους και δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Ουκρανίας εξελέγησαν 3 βουλευτές ελληνικής καταγωγής
Όπως, είναι γνωστό η αστάθεια στην περιοχή της γραμμής επαφής όπου και ζει ο μεγάλος όγκος της ελληνικής ομογένειας είναι αρκετά έντονη της τελευταίες δεκαετίες καθώς εκεί δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα αρκετές ομάδες αυτονομιστών.
Τα μισά μειονοτικά μας χωριά βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές και τα άλλα μισά σε περιοχές υπό Ουκρανικό έλεγχο. Έως και πριν την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων οι κοινότητές μας είχαν βρεθεί αρκετές φορές στην μέση διασταυρούμενων πυρών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την κλιμάκωση της έντασης που κορυφώθηκε με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων. Η Ελληνική πολιτεία απ την πλευρά της, ήδη πριν την έναρξη του πολέμου, απηύθυνε δύο αυστηρές συστάσεις στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία. Παράλληλα, δόθηκε εντολή ενίσχυσης του Προξενείου Μαριούπολης και εστάλησαν ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης και ο έμπειρος πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος.
Από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία οι αρχές μας εντατικοποίησαν το δίκτυο επικοινωνίας με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή. Την ίδια στιγμή ενεργοποιήθηκε η Ειδική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Μεταξύ άλλων στόχος μας ήταν – και παραμένει – ο συντονισμός των προσπαθειών αρωγής επι του εδάφους και η εκπόνηση των σχεδίων απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και κατόχων ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.
Μέσα σε λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πέντε επιχειρήσεις με τις οποίες απεγκλωβίσαμε περισσότερα από 190 άτομα. Οι τρείς ξεκίνησαν από την Οδησσό, μια από την Μαριούπολη και μια από το Κίεβο. Ισως είναι η μοναδικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από κράτος μέλος της Ε.Ε. που έγιναν στο πολεμικό πεδίο της Ουκρανίας.
Πλέον, όμως, η Μαριούπολη όπου βρίσκεται και ο μεγάλος όγκος των ομογενών μας, βρίσκεται υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό. Για τον λόγο αυτό οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην προστασία του άμαχου πληθυσμού και φυσικά στην προστασία των ελληνικών κοινοτήτων. Απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν, αφενός την παροχή βοηθείας στους εγκλωβισμένους, αφετέρου, διευκόλυνση όσων θέλουν να φύγουν από τις εστίες τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας με τους εταίρους μας, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και φυσικά με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.
Πέραν όμως των πρωτοβουλιών μας για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας, η χώρα μας συντονίζεται και συναποφασίζει με τους εταίρους της προκειμένου να αναχαιτίσει τις άφρονες απειλές. Η ευθεία προσβολή του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν εναντίον μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας, της Ουκρανίας, συσπειρώνει τον Δυτικό κόσμο που, πάλι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αλλά και με την ισότιμη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάσχεσης έναντι του ρωσικού αναθεωρητισμού. Η σύγκριση δυνάμεων ευνοεί την σωστή πλευρά της ιστορίας.
Οι ελεύθερες δημοκρατικές χώρες είναι πιο ισχυρές, πιο πλούσιες, και πιο εχέφρονες από τις αυταρχικές. Γι αυτό και τελικά, όπως συνέβη πάντοτε στην ιστορία, ενωμένες θα νικήσουν. Η Ελλάδα, ως γενέτειρα της δημοκρατίας, του ελεύθερου πνεύματος και του Δυτικού πολιτισμού, δεν αντιμετωπίζει διλήμματα για το τι στάση οφείλει να κρατήσει.
Ήδη έχει ξεκαθαρίσει την στάση της τασσόμενη ανεπιφύλακτα στο πλευρό των συμμάχων της στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χωρίς αυτά, ο κόσμος θα είναι χαοτικός, επικίνδυνος, αιματηρός και αδιέξοδος.
Ούτε επιτρέπει μικροσυμφέροντα να αλλοιώσουν την γενικότερη εικόνα. Το Δίκαιο πρέπει να, και θα υπερισχύσει: είναι ζήτημα υπαρξιακό, ζήτημα ζωής και θανάτου. Προς τούτο δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις ούτε μικροπολιτικές, κι όσοι επιδίδονται σε αυτά είναι υπόλογοι και κρίνονται, όχι μόνο από την ιστορία αλλά και από τον λαό.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.