Καραντίνα:Το περιβάλλον τελικά ευνοήθηκε;

Πολλά πράγματα είναι καλό να τα κοιτάμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ερώτημα της κατάστασης του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η ατμοσφαιρική ρύπναση είναι σε υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες σχετικές με τη ρύπανση της ατμόσφαιράς μας.

Με αρκετά κλειστά εργοστάσια, επιχειρήσεις, πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο και αεροπλάνα στον ουρανό τα επίπεδα του επικίνδυνου ΝΟ2(διοξειδίου του αζώτου), το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σε κάποιες περιοχές της Κίνας εκτιμάται ότι υπήρξε πτώση 40% στα επίπεδα ΝΟ2 σε κάποιες πόλεις , ενώ σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη (60%).

Από την άλλη πλευρά όμως , η κρίση της COVID-19 έχει διευρύνει την παραγωγή πλαστικών προϊόντων, όπως χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός, σάκοι για τις σορούς με τις κυβερνήσεις να δίνουν αγώνα δρόμου για να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Αυτή όμως η αύξηση εγκυμονεί κινδύνους διότι οι πολίτες ρίχνουν πλαστικά γάντια και μάσκες στους δρόμους όλου του κόσμου αλλά και ακόμα περισσότερα πλαστικά καταλήγουν στους ωκεανούς, γεγονός το οποίο πληγώνει ακόμα περισσότερο τους ήδη καταπονημένους κοραλλιογενείς υφάλους , στους οποίους οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό του οξυγόνου που μπορούμε να αναπνεύσουμε (70%).

Ο χρόνος θα μας δείξει αν το περιβάλλον ευνοήθηκε τελικά ή όχι και αν η ανθρωπότητα είναι αρκετά σοφή ώστε να διαχειριστεί μία ακόμα κρίση η οποία υπάρχει, αλλά δεν τυγχάνει μεγάλης προβολής προς το παρόν.

Προηγούμενο άρθροΡαντεβού με την ευτυχία, xωρίς ρολόι…
Επόμενο άρθρο60 Διερευνητικοί γύροι επαφών Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς αποτέλεσμα! Τι άραγε προσδοκούμε από τον 61ο γύρο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ