Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το καθεστώς ουδετερότητας, λέει ο Ζελένσκι

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τη νεότερη δήλωση Ζελένσκι, ενώ προηγουμένως είχε απαγορεύσει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συνέντευξη Ζελένσκι.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που μπορούν να υπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις «δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν υπάρχουν στην ουκρανική επικράτεια ρωσικά στρατεύματα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο Τζόνσον, ο Μπάιντεν, ο Ντούντα, ο Ερντογάν; Ποιος θα κάτσει να συνομιλήσει για οτιδήποτε εάν υπάρχουν στρατεύματα; Ποιος θα υπογράψει; Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, είναι αδύνατον […]. Ένα δημοψήφισμα είναι αδύνατον να διεξαχθεί όταν υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Κανένας ποτέ δεν πρόκειται να μετρήσει τα αποτελέσματα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, εάν βρίσκονται στρατεύματα, ή ένοπλες παράνομες ομάδες, ή νόμιμες ομάδες άλλης χώρας χωρίς νομική βάση. Είναι αδύνατον», υπογράμμισε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν, οι εγγυητές να υπογράψουν τα πάντα και μετά η επικύρωση θα πάει στα κοινοβούλια, το δημοψήφισμα θα γίνει σε μερικούς μήνες και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».

Στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram, ο Ζελένσκι, πρόσθεσε την πρόβλεψη για «μη πυρηνικό καθεστώς» του κράτους του και είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προτάσεις «εξετάζονται εις βάθος».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ