Κ. Μαυρίδης: πολιτικές για τους πολίτες και όχι θεωρητικές συζητήσεις

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο κ. Μαυρίδης αρχικώς ανέφερε τα εξής: «Εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι η ενέργεια είναι η δύναμη που κινεί την οικονομία, σήμερα έχουμε ενώπιον μας μια τεράστια ανατροπή στην παροχή ενέργειας, που θα επιφέρει ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Στη δική μου αντίληψη, κοινωνική Ευρώπη (“social Europe”) σημαίνει να θέτουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των αποφάσεων μας».

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ο διαπραγματευτής της ομάδας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, του οποίου η εφαρμογή θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη όπως σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα: «Απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν τον Μηχανισμό αυτό επαρκή από μόνο του για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και ευρύτερα οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την ουκρανική κρίση, πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο Μηχανισμός αυτός δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση και ούτε αποτελεί επαρκή εργαλείο. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή απάντηση, ανάλογη με αυτή για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 

Αναφερόμενος ο Κύπριος Ευρωβουλευτής στο διεθνές περιβάλλον, εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση επέφερε δραματική μείωση στην προσφερόμενη ενέργεια ενώ η ζήτηση παραμένει, με αποτέλεσμα την έκρηξη των τιμών και υπέδειξε: «Έχουμε άμεση ανάγκη αύξησης της προσφοράς, παρ’ όλα αυτά δεν προτείνουμε ρητά να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών μας πόρων. Επιπλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ευελιξίας για στρατηγικές επενδύσεις των κρατών στην ενέργεια. Όμως, προτιμούμε αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας και εξάρτησής μας (ΗΠΑ, Κατάρ κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα στοχεύουμε στην ενεργειακή μας αυτονομία! Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Σε διεθνές επίπεδο και με τις τιμές στα ύψη, η  ΕΕ αντλεί μερίδιο ενέργειας που αναλογεί σε φτωχές χώρες, οι οποίες τώρα έχουν μειωμένη προσφορά ενέργειας και σε υψηλότερες τιμές, με σοβαρές επιπτώσεις στις χώρες αυτές, όπως φτώχεια, δεινά, συγκρούσεις, μετανάστευση, Επιπτώσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

 

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι, όπως απέδειξαν και οι εκλογές στη Γαλλία, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι θεωρητικές συζητήσεις για τις αξίες μας. Θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο, είναι η ουσία της κοινωνικής Ευρώπης».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ