Είναι ίσως το μοναδικό αντίδοτο στο πολυσυζητημένο πρόβλημα των καθυστερήσεων στους αγώνες του βασιλιά των σπορ.
Έρευνα-ρεπορτάζ: Περικλής Στέλλας
Δεν θα είναι μακριά από την πραγματικότητα κάποιος εάν ισχυριστεί ότι ο δεύτερος ημιτελικός, αγώνας ρεβάνς του τσάμπιονς λιγκ, στο Μπερναμπέου, ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μάντσεστερ, θα αποτελέσει την αιτία για να αλλάξει ο ρους της ιστορίας του κορυφαίου αθλήματος.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό. Η πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης κρίθηκε στην ημίωρη παράταση, με την Ρεάλ να κερδίζει με 3-1. Τι είχε συμβεί όμως. Ότι σε σύνολο χρονικής διάρκειας και διεξαγωγής του αγώνα, καθαρό ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίχθηκε μόλις 71 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Και προσέξτε:
1.Κανονική διάρκεια του αγώνα: 90 λεπτά
2.Έξτρα χρόνος στο πρώτο ημίχρονο:2 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα
3.Έξτρα χρόνος στο δεύτερο ημίχρονο: 6 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα
4.Κανονική διάρκεια παράτασης:30 λεπτά.
5.Έξτρα χρόνος στο πρώτο ημίχρονο παράτασης:2 λεπτά
6.Έξτρα χρόνος στο δεύτερο ημίχρονο παράτασης:2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα.
7.Συνολική διάρκεια:133 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα.
8.Καθαρό παιχνίδι:71 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.
- Χαμένος χρόνος:61 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα.
Ασύλληπτο!!!!!!
Η αλήθεια είναι πως διαχρονικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού κυμαίνεται από 53 λεπτά έως τα 64 λεπτά. Στο Μπερναμπέου έγινε το απίθανο. Χαμένος χρόνος περισσότερο από μία ώρα παρακαλώ. Και το πρόβλημα αυτό απασχολεί τα τελευταία χρόνια και την επιτροπή των σοφών της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αλλά και την ηγεσία της διαιτησίας υπό τον Πιερλουίτζι Κολίνα. Είναι μία μεγάλη αλήθεια ότι προς το τέλος κάθε αγώνα η ομάδα που προηγείται στο σκορ, προκειμένου να διατηρήσει το σκορ επιδίδεται σε απαράδεκτες ενέργειες που καταστρέφουν το άθλημα και διώχνουν το κόσμο. Παρατηρείς ποδοσφαιριστές να πέφτουν στο χόρτο με το παραμικρό, βλέπεις άλλους να επιδίδονται σε θεατρινισμούς, άλλους να προφασίζονται τραυματισμούς και στην ουσία θέλουν να κερδίσουν χρόνο, βλέπεις τερματοφύλακες να καθυστερούν να δώσουν στο παιχνίδι και να περιμένουν επίτηδες να δεχθούν κίτρινη κάρτα, κάτι που δίνει το δικαίωμα να κερδίσουν πολύτιμα λεπτά. Παρατηρείς προπονητές να κάνουν άσκοπες αλλαγές στο τέλος, μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Άθλιο το θέαμα αυτό, που καταστρέφει το ποδόσφαιρο.
Ο παλιός κορυφαίος διεθνής διαιτητής, Βρετανός Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αρχιδιαιτητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έγραψε στην αγγλική εφημερίδα άρθρο, μέσω του οποίου κάνει την δική του πρόταση για να αλλάξει άρδην το ποδόσφαιρο και να πάψει αυτή η αθλιότητα, η οποία παρατηρείται ακόμη και στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση. Ο Κλάντεμπεργκ προτείνει καθαρό ποδοσφαιρικό παιχνίδι 60 λεπτών και να εφαρμοστεί το χρονόμετρο. Σε κάθε διακοπή δηλαδή, είτε για τραυματισμό, είτε για να κτυπηθεί φάουλ ή κόρνερ να σταματάει το χρονόμετρο. Έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος και να βλέπει ο κόσμος ντε φάκτο 60 λεπτά καθαρό παιχνίδι. Άλλωστε, όπως αναφέρω παραπάνω, διαχρονικά καθαρό παιχνίδι διαχρονικά στο ποδόσφαιρο παίζεται περίπου 60 λεπτά. Επικρίνει, που λέτε, ο Μαρκ Κλάντεμπεργκ, στην Daily Mail, τις συνεχείς διακοπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι .Προτείνει ένα τρόπο χρονομέτρησης αντίστοιχο αυτού που εφαρμόζεται στο ράγκμπι ή στο μπάσκετ.
Γράφει χαρακτηριστικά:«Ο πρόσθετος χρόνος είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η ομάδα που προηγείται θέλει λιγότερο, η ομάδα που υπολείπεται στο σκορ θέλει περισσότερα, ενώ στο συγκεκριμένο παιχνίδι το τελευταίο σφύριγμα δόθηκε δέκα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Υπάρχει λύση σε αυτό. Αγώνες 60 λεπτών με χρονόμετρο που σταματά. Λειτουργεί στο μπάσκετ, μπορεί να λειτουργήσει και στο ποδόσφαιρο. Κάθε αγώνας θα έχει την ίδια διάρκεια και θα απαλλαγούμε από αυτή τη διαμάχη. Μέχρι τώρα ο συντομότερος αγώνας (καθαρό ποδόσφαιρο) ήταν η αναμέτρηση της Γουέστ Χαμ εναντίον της Μπρέντφορντ – 41 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα – ενώ ο μεγαλύτερος ήταν αυτός ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μπέρνλι – 65 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Έτσι, πολύ απλά οι θεατές, θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ώρα ποδόσφαιρο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια, που δεν είναι καθόλου απίθανο αλλά ίσα-ίσα πολύ πιθανό, θα αλλάξει θεαματικά το άθλημα. Τα συστήματα ανάπτυξης, τα προγράμματα προετοιμασίας και πολλά άλλα. Αλλά σκεφθείτε ότι θα σταματήσει δια παντός η αγανάκτηση του θεατή και θα βλέπει καθαρό παιχνίδι, όπως και να γίνει 60 ολόκληρα, αλλά καθαρά λεπτά. Και το κυριότερο; Θα εξαφανιστούν εκ των πραγμάτων συμπεριφορές και θεατρινισμοί ποδοσφαιριστών και σκόπιμες καθυστερήσεις. Αλλά από την σκέψη, μέχρι να γίνει πράξη, έχει πολύ δρόμο ακόμη. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις στο μέλλον.
Σε ανύποπτο χρόνο ο Πιερλουίτζι Κολίνα, όταν ακόμη ήταν στην ενεργό δράση, σε συνέντευξη του στην κρατική ιταλική τηλεόραση είχε πει χαρακτηριστικά:΄΄Εμείς οι διαιτητές βλέπουμε ποδοσφαιριστές να κάνουν τους θεατρίνους πέφτοντας στο χορτάρι προφασιζόμενοι τραυματισμό αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα θεωρηθούμε απάνθρωποι και σκληροί. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι όλοι αυτοί οι θεατρίνοι καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό διότι διαφορετικά από βασιλιάς των σπορ, θα οδηγήσει στην απαξίωση’’.
Αυτή την εποχή λοιπόν που ο Κολίνα είναι στην προεδρία της διαιτησίας, όπως αποκάλυψε και ο Κλάντεμπεργκ, το σκέφτεται πολύ σοβαρά να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές. Σε παιχνίδι 60 λεπτών καθαρού ποδοσφαίρου και την εφαρμογή χρονόμετρου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.