ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ένας διεθνής Εκπαιδευτικός Θεσμός

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και με τις θερμοκρασίες κυμαίνονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, το διάβασμα δεν είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς, ιδίως αν πρόσφατα ολοκλήρωσε μία απαιτητική εξεταστική περίοδο! Εν τούτοις το καλοκαίρι αποτελεί για πολλούς μια ευκαιρία να αποκτήσουν καινούριες γνώσεις, και να εντάξουν στο πρόγραμμά τους μαθήματα τα οποία δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον υπόλοιπο χρόνο με τις τόσες υποχρεώσεις. Τα θερινά μαθήματα αποτελούσαν παράδοση στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της εκμάθησης ξένων γλωσσών με τα summer schools που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δημιουργούν νέες προκλήσεις για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μια και τα προγράμματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα και ελκυστικά.

Τα θερινά τμήματα είναι ιδανικά για όσους αναζητούν μία θερινή ασχολία, αλλά και για εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους μήνες για να εξελιχθούν πιο γρήγορα στη γλώσσα της επιλογής τους. Τα τμήματα είναι πάντα ταχύρρυθμα, ώστε να καλύπτουν δύο ή τρία επίπεδα μαζί, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας κάθε γλώσσας, και να μπορέσουν όσοι τα παρακολουθούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για πτυχίο, που πραγματοποιούνται πριν τη λήξη του έτους.

Το SPEAKNEWS μίλησε με τρείς νέους που επέλεξαν να συνεχίσουν την εκμάθηση ξένης γλώσσας μέσα στο καλοκαίρι, και τους ζήτησε να μοιραστούν την εμπειρία τους και πώς εντάσσουν την εκμάθηση της γλώσσας στην καλοκαιρινή τους καθημερινότητα.

Η Ελένη Ίτσου παρακολουθεί αυτό το καλοκαίρι μαθήματα Γερμανικών σε προχωρημένο επίπεδο. Θεωρεί ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς δε δαπανά χρόνο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Άλλωστε, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων της επιτρέπει να φεύγει για σύντομες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, ενώ προβλέπεται και διάλειμμα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μεταξύ άλλων, η Ελένη αισθάνεται ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για εμπέδωση της ύλης με βάση τις ανάγκες κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, καθώς τα καλοκαιρινά τμήματα είναι κατά κανόνα πιο ολιγομελή και η ροή του μαθήματος πιο γρήγορη. Βέβαια, όπως αναγνωρίζει και η ίδια, όποιος σπουδαστής φιλοδοξεί να επιτύχει στις εξετάσεις και να πάρει το πτυχίο, θα πρέπει να παρακολουθεί με μεγάλη συνέπεια, καθώς οι απαιτήσεις σταδιακά αυξάνονται.

Παρόμοια είναι και η εμπειρία της Μαρίας Παλαιολόγου, η οποία παρακολουθεί το επίπεδο B1-B2 της Νορβηγικής γλώσσας. “Η ύλη προχωράει πολύ πιο γρήγορα στα θερινά μαθήματα κι επιπλέον, βοηθά πολύ το γεγονός ότι όσοι παρακολουθούμε βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο γνώσεων”, αναφέρει. Για τη σπουδάστρια, το καλοκαίρι είναι μία πολύ καλή περίοδος να ασχοληθεί με τη γλώσσα, καθώς προσωρινά δεν εργάζεται κι έτσι, διαθέτει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. “Τα Νορβηγικά με βοηθούν να διατηρώ ένα πρόγραμμα μέσα στο καλοκαίρι και έχω την ευκαιρία να εξελίσσω όλα αυτά που έμαθα στο προηγούμενο επίπεδο, χωρίς να μεσολαβεί ένα μεγάλο κενό που ίσως θα με έκανε να ξεχάσω κάποιες γνώσεις”, προσθέτει. Με το ζήτημα των διακοπών τι γίνεται, όμως; Η Μαρία θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να φύγει εκτός πόλης, καθώς τα μαθήματα διεξάγονται διαδικτυακά κι έτσι, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο μάθημά της από όπου κι αν βρίσκεται.

Ο Γεράσιμος Καββαδάς παρακολουθεί μαθήματα Γερμανικών, επιπέδου C1. “Η ζέστη σίγουρα δε βοηθά ιδιαίτερα”, παραδέχεται, ωστόσο τα εξ αποστάσεως μαθήματα “σου λύνουν τα χέρια”. Ο σπουδαστής ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Λευκάδα και αργότερα να μετακομίσει σε άλλη πόλη χωρίς να επηρεάζεται η πρόοδος του στα Γερμανικά. Η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί για τον ίδιο ένα σημαντικό προσόν για την αγορά εργασίας, ταυτόχρονα, όμως ετοιμάζεται να ξεκινήσει και τα Ισπανικά από Οκτώβρη. “Σκεφτόμουν να αρχίσω με τη νέα χρονιά Ιταλικά ή Ισπανικά, γιατί και οι δύο γλώσσες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εν τέλει επέλεξα τα Ισπανικά. Άλλωστε, η Ισπανία είναι μία πολύ ωραία χώρα και τα Ισπανικά ομιλούνται σε πολλά επιπλέον μέρη της γης”, καταλήγει.

Προηγούμενο άρθρο23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Επόμενο άρθροΟι Φιντέλ, το Σαν Φρανσίσκο η Θεσσαλονίκη και το Κανκούν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ