Με φορτωμένη ατζέντα πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν όπου θα επιδιώξει περεταίρω την κλιμάκωση της έντασης καθώς όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα, θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, που έχει τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.
Μάλιστα, στο ρεπορτάζ της η Sabah κάνει λόγο για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας» τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο και το θέμα της Σουηδίας και της Φινλαδνίας οι οποίες θέλουν να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να επιμένει πως στηρίζουν την τρομοκρατία.
Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε πολλές προκλητικές δηλώσεις κατά της Αθήνας, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα των συνομιλιών.
«Σας είπα ότι σταματώ τις συναντήσεις με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από αυτήν. Ας αναλογιστεί η Ελλάδα στο εξής τι θα κάνει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως δεν θα του ξαναμιλήσει: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν τρίτες χώρες στη διαμάχη, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.
Την περασμένη εβδομάδα επανήλθε και σε ομιλία του με αφορμή την άσκηση EFES στα παράλια της Σμύρνης απειλώντας με «νέα Μικρασιατική καταστροφή».
Είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν:
«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα και να ενεργήσει σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι. Αν πει κάτι το έθνος αυτό δεν παίρνει πίσω το λόγο του. Είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα δεν σηκώνουν αστεία. Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για αυτό ενώπιον της Ιστορίας».
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν βρίσκονται σε προφανή διάσταση από τη στάση του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο οποίος φρόντισε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχει σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στέλνοντας μήνυμα για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα τόσο προς τον συνομιλητή του, όσο και προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για επίλυση των προβλημάτων, καλή γειτονία και θετική ατζέντα.