Στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Michael Moussa Adamo συναντήθηκε σήμερα (25/7), ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού:
«Αγαπητέ Υφυπουργέ Περιβάλλοντος κύριε Αμυρά, κύριε Υπουργέ, είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψη Υπουργού της Γκαμπόν στην Ελλάδα.
Και, μάλιστα, λίγους μήνες μετά τη δική μου επίσκεψη στην Libreville, όπου είχα τη μεγάλη τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ali Bongo.
Η σημερινή μας συνάντηση είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών μας σε λιγότερο από ένα χρόνο. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπήρχαν τέτοιες συναντήσεις όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, νομίζω ότι καλύψαμε ένα κενό και σήμερα κάναμε ένα ακόμα βήμα στην εμβάθυνση των σχέσεων μας, με την υπογραφή των δύο Μνημονίων Κατανόησης στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού. Για αυτό παρευρίσκεται και ο Υφυπουργός ο κύριος Αμυράς εδώ.
Και επίσης αυτό γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων που υπογράφηκε μεταξύ των χωρών μας τον περασμένο Νοέμβριο.
Κατ’ αρχήν, κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ και, μάλιστα, τη στιγμή που χειρίζεστε και κρίσεις εξαιτίας των πυρκαγιών.
Είχαμε την ευκαιρία, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, να εξετάσουμε σήμερα όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων γιατί μας χωρίζει μια απόσταση όχι τόσο μεγάλη όσοι πολλοί θα πίστευαν, αλλά μας συνδέουν πάρα πολύ στενά κοινές αξίες. Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Γκαμπόν, όπως και η Ελλάδα, έχει επικυρώσει την UNCLOS τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και, επίσης, η Γκαμπόν είναι ένα παράδειγμα καθώς, μαζί με την Ισημερινή Γουινέα, έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Και ειλικρινά θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευχή όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα να ασπάζονται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και να μην επιδιώκουν να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε άλλες χώρες με μοναδικό γνώμονα την επίδειξη δυνάμεως.
Πολλές φορές, μάλιστα, αυτή η επίδειξη δυνάμεως δεν είναι και πραγματική δύναμη.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μας είναι σημαντικές. Θέλω να αναφερθώ σε δύο τομείς, κατ΄ αρχήν στο ναυτιλιακό τομέα, όπου η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει τον μεγαλύτερο στόλο, ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον πλανήτη. Την Ελλάδα την ενδιαφέρει εξαιρετικά η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της πειρατείας.
Συζητήσαμε προηγουμένως για το ζήτημα αυτό και θα μου επιτρέψετε και δημοσίως να πως ότι πριν από λίγες μέρες παρακολούθησα εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη και θα ήταν χαρά μας να φιλοξενήσουμε αξιωματικούς από την Γκαμπόν στο συγκεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης.
Γενικά, όμως, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στα θέματα της οικονομίας που έχουν να κάνουν με την ναυτιλία και το ενδιαφέρον σας για την εγκατάσταση Γραφείου στον Πειραιά είναι κάτι το οποίο δείχνει το πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνεργασία.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στενά είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η Γκαμπόν είναι μία χώρα που πρωτοστατεί στη διατήρηση και στην προστασία των τροπικών δασών και της βιοποικιλότητας. Είχατε, μάλιστα, αναλάβει την Προεδρία της Ομάδας των Αφρικανικών Κρατών στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα πέρυσι στη Γλασκώβη.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχετε μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή και αποδίδετε πρωταρχική σημασία στην προστασία και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, προκύπτει αβίαστα η δυνατότητά μας να συνεργαστούμε. Για αυτό θεωρώ μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που σήμερα θα συμμετάσχετε στην εκδήλωση που διοργανώνουμε εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το απόγευμα.
Σήμερα, επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διεθνείς εξελίξεις, για τη συνεργασία μας στους Διεθνείς Οργανισμούς. Η Γκαμπόν, ως γνωστόν, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2022-23 και έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω δημόσια για τη στήριξή σας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026. Θα ήθελα να αναφέρω ότι συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας και, επίσης, προσβλέπουμε σε εσάς, στον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο σας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, όπου επίσης μετέχετε.
Είχατε, επίσης, σήμερα την ευκαιρία να με ενημερώσετε για την ευρύτερη κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο, στις οικονομίες διαφόρων χωρών της Αφρικής, στις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται και που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε από κοινού.
Μαζί με τον Υφυπουργό, τον κύριο Φραγκογιάννη, θα προσπαθήσουμε να εξατομικεύσουμε τομείς συγκεκριμένους, στους οποίους θα μπορούσε η συνεργασία αυτή να αναπτυχθεί, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, τα χρόνια που έρχονται.
Νομίζω ότι ανάμεσα στις δυο χώρες μας που επίσης έχουν το ίδιο αρχικό: Greece, Gabon – στους περισσότερους Διεθνείς Οργανισμούς καθόμαστε η μια δίπλα στην άλλη – μπορεί να αναπτυχθεί ένας μεγάλος χώρος συνεργασίας.
Θεωρούμε ότι στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο του Προέδρου Ali Bongo, στο πρόσωπο όλων των Γκαμπονέζων, η Ελλάδα έχει βρει πραγματικούς φίλους.
Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα εδώ μαζί μας, ο πρώτος Υπουργός της χώρας σας που επισκέπτεται ποτέ την Αθήνα και την Ελλάδα με την επίσημη ιδιότητά του.
Σας ευχαριστώ θερμά.»