Εγχειρίδιο Επενδυτικής Σκέψης: Μια αναδρομή του τι έχουν προεξοφλήσει οι αγορές τους τελευταίους 8 μήνες

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

 

Είναι αρκετά ενδιαφέρον και ταυτόχρονα χρήσιμο να κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή του τι έχουν προεξοφλήσει οι αγορές τους τελευταίους 8 μήνες.

  1. Επιθετική επιτοκιακή πολιτική από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες
    2. Μείωση της εταιρικής κερδοφορίας
    3. Πτώση της αγοράς ακινήτων
    4. Μέτρια ύφεση που στο πέρασμα των εβδομάδων έγινε σκληρή ύφεση

Κατά τη διάρκεια των μηνών όπου διαμορφωνόταν η παραπάνω κατάσταση είχαμε επιπρόσθετα και τις εξής εξελίξεις:

  1. Οι εταιρίες με υψηλά P/E ratios (crypto companies, fintech, high growth, SPACS) κατέγραψαν συντριπτικές απώλειες
    2. Οι μικροί επενδυτές έχασαν όλα τα κέρδη του 2020-2021 και πούλησαν όλες τις μετοχές τους με απώλειες
    3. Η επενδυτική απαισιοδοξία βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας
    4. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της αμερικανικής ιστορίας
    5. Οι επενδυτικές τράπεζες έγιναν έντονα απαισιόδοξες προτείνοντας μείωση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια, όταν οι αγορές είχαν ήδη διορθώσει σημαντικά από τα υψηλά τους
    6. Hedge funds και άλλοι διαχειριστές έχουν απορρίψει πλήρως το ρίσκο από τα χαρτοφυλάκιά τους και βρίσκονται υπο-επενδεδυμένοι σε επίπεδα ρεκόρ
    7. Καθώς τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα σημειώνουν απώλειες, απλοί επενδυτές και μεγάλοι επενδυτικοί Οργανισμοί (εταιρίες, εταιρίες διαχείρισης, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές), σημειώνουν όλοι τους απώλειες

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, καθώς οδηγούν τις εξελίξεις διαθέτοντας γρηγορότερα αντανακλαστικά.

Τι θα μπορούσε όμως να συμβεί, εφόσον:

  1. Τελικά η αμερικανική οικονομία καταφέρει να μη μπει σε μια μεγάλη και περιπετειώδη ύφεση;
    2. Ο πληθωρισμός κορυφώσει και επιτρέψει στη Fed να γίνει λιγότερο επιθετική;
    3. Τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν και η Fed αναγκαστεί να αλλάξει και πάλι στάση, όπως μαρτυρούν τα futures για τις μελλοντικές κινήσεις στα επιτόκια;
    4. Τα εταιρικά κέρδη δεν επιδεινωθούν σημαντικά;
    5. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν την έκπληξη και αποδειχθούν ανθεκτικές στην τρέχουσα συγκυρία;
    6. Αν το γεωπολιτικό ρίσκο με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας λάβει μια απρόσμενα θετική τροπή;
    7. Αν τελικά ανακοινωθεί επίσημα μια ύφεση και οι αγορές ξεκινήσουν ράλι;
    8. Αν τα hedge funds που είναι υπο-επενδεδυμένα επιστρέψουν επιθετικά σε αγορές για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο allocation;
    8.1. Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει τις συνολικές τοποθετήσεις στον S&P 500, που έχουν οι asset managers (μπλε γραμμή) και τα hedge funds (πορτοκαλί γραμμή). Είναι ξεκάθαρο ότι και οι δυο αυτές κατηγορίες δεν έχουν έκθεση σε μετοχές και η παραμικρή ένδειξη ότι αυτό αντιστρέφεται θα προκαλέσει ισχυρή και σταθερή άνοδο για τις μετοχές. Άλλωστε, και οι δυο κατηγορίες εμφανίζονται να είναι εξαιρετικές στο να αυξάνουν επιθετικά το allocation στις μετοχές με τις πρώτες ενδείξεις ενός σημαντικού πυθμένα.

Πηγή: Bloomberg

Bad news is good news

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρατηρήθηκε και πάλι το φαινόμενο κατά το οποίο οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά σε άσχημες ειδήσεις (μακροοικονομικές, εταιρικές). Αυτό είναι μια ένδειξη η οποία παρατηρείται σε περιόδους πτωτικών αγορών και μεγάλης απαισιοδοξίας όπου τα άσχημα νέα οδηγούν σε άνοδο των μετοχών διότι οι επενδυτές προεξοφλούν αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης που επέφερε αυτά τα αρνητικά νέα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εταιρικών ανακοινώσεων, αν τα εταιρικά κέρδη δείξουν ότι υπάρχει κάμψη, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τις αγορές.

Επενδυτική στρατηγική

Κατά τη διάρκεια του 2022, ομόλογα και μετοχές σημειώνουν ταυτόχρονες απώλειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε ομόλογα, να σημειώνουν σε αρκετές περιπτώσεις, μεγαλύτερες απώλειες από τα επιθετικότερα χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείρισή τους και στη διαφοροποίησή τους.

Οι τρέχουσες απώλειες των αγορών, έχουν δημιουργήσει σημαντικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, αφού ακόμα και ο Nasdaq, έχει δει το P/E ratio να χάνει όλο το premium που απέκτησε εν μέσω της πανδημίας όπου ο τεχνολογικός κλάδος αναδείχθηκε σε πρώτη επιλογή για τους επενδυτές. Επιπρόσθετα, ιστορικά ο Nasdaq όταν βρίσκεται σε P/E 20, ένα χρόνο μετά καταγράφει σημαντικά κέρδη τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 25%, σε ποσοστό 82% των περιπτώσεων.

Πηγή: Bloomberg

Ακόμα, ο Nasdaq βρίσκεται σε απόσταση 12,6% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών αφού έφτασε μέχρι και το -24%. Μάλιστα η κίνηση αυτή είναι μεγαλύτερη και επιθετικότερη ακόμα και από το 2008 καθώς τότε ο Nasdaq κορύφωνε σταδιακά, ενώ τώρα κορύφωσε απότομα και «βούτηξε» χωρίς να κοιτάξει πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά από το 2008, που ο Nasdaq βρίσκεται περισσότερο από 20% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Πηγή: Bloomberg

Θεωρούμε αρκετά πιθανό ότι και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχει υψηλές διακυμάνσεις, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εξάντλησης των ρευστοποιήσεων. Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχουν μεγάλοι πωλητές και ότι το ρίσκο για liquidations από μοχλευμένους επενδυτές είναι σημαντικά μειωμένο, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον.

Όμως, δεν αγνοούμε ότι η διαχείριση κεφαλαίων είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία, όπως δεν αγνοούμε ότι κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Στα τρέχοντα επίπεδα, με τους δείκτες να έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες, οι συνθήκες κρίνονται αποδεκτές ώστε οι επενδυτές να ξεκινήσουν να μοιράζουν τη ρευστότητά τους προς επιλεκτικές τοποθετήσεις και μάλιστα προς επιθετικότερα χαρτοφυλάκια.

Οι δείκτες κινδύνου/απόδοσης είναι ευνοϊκότεροι για τους αγοραστές οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν μεγαλύτερη μέση ετήσια απόδοση για τα επόμενα έτη.

Cyclical growth stocks και Κίνα

Οι αμερικανικές αγορές έχουν προεξοφλήσει μια μεγάλη και απότομη άνοδο των επιτοκίων και πλέον πρέπει να αποτιμήσουν και το εύρος που εκτιμούν ότι θα κινηθεί μια μείωση της εταιρικής κερδοφορίας. Για την ώρα, οι αγορές αποτιμούν μια μικρή μείωση της εταιρικής κερδοφορίας. Αυτός είναι ο πλέον αστάθμητος παράγοντας για την ώρα.

Η άνοδος των επιτοκίων από τη Fed, αναμένουμε ότι θα φτάσει στο αποκορύφωμα εντός του 2022. Σε αυτή την περίπτωση μετοχές που χαρακτηρίζονται ως secular growth με ισχυρά fundamentals, αναμένουμε ότι θα ανακάμψουν σχετικά γρήγορα και θα επιστρέψουν στις προηγούμενες αποτιμήσεις τους.

Είναι καλό να θυμόμαστε:

  1. Ο S&P 500 έχει μια μέση ετήσια απόδοση περίπου 8,5% τα τελευταία 100 χρόνια και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει τα πάντα: ανάπτυξη, κρίσεις, υφέσεις, κραχ, πόλεμοι.
    2. Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 συνέβη κάτι αδιανόητο: ο πλανήτης σταμάτησε να παράγει και να κινείται. Τα πάντα πάγωσαν. Όμως ούτε ο κόσμος τελείωσε, ούτε οι αγορές εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για έναν επενδυτή: ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και αν ο πλανήτης σταματήσει να κινείται.
    3. Οι επενδυτές «πληρώνονται» για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Οι αγορές ποτέ δεν είναι ξεκάθαρες για το που θα κινηθούν και η καλύτερη χρονική στιγμή για επενδύσεις είναι όταν η απαισιοδοξία κυριαρχεί παντού.
    4. Hedge funds, τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές. Και σίγουρα δεν θα αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.
    5. Οι επενδυτικές τράπεζες και τα Media, θα ξεκινήσουν να αναρτούν αισιόδοξες αναλύσεις και ειδήσεις, όταν οι αγορές θα έχουν καλύψει όλο το έδαφος και πολλές μετοχές θα σημειώνουν ήδη κέρδη 30%-40%.
    6. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία που υπερ-τονίζει ότι το παρελθόν δεν δίνει καμία πληροφορία για το μέλλον, εμείς θεωρούμε ότι είναι το πολυτιμότερο στοιχείο που έχουμε και μάλιστα σε μεγάλο δείγμα, για να μπορέσουμε να πορευτούμε στο αβέβαιο μέλλον.

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

– Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ