Τροπολογίες για την ΕΥΠ κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Πέντε βουλευτικές τροπολογίες συνολικά έχουν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις» που συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, έχει καταθέσει τέσσερις τροπολογίες. Οι τρεις αφορούν την ΕΥΠ, την ΑΔΑΕ και «τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η διάταξη άρσης απορρήτου».

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά «την επαναφορά της ΕΥΠ στην υπαγωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» καθώς -όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική της Έκθεση- έτσι «αποκαθίσταται το κύρος της ΕΥΠ, αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού Κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη , μετά και την καταχρηστική επίκληση της ανάληψης της “αντικειμενικής ευθύνης” από μετακλητούς υπαλλήλους του Πρωθυπουργικού Γραφείου» Και με τον τρόπο αυτό «επαναφέρεται η σχέση πολιτικής λογοδοσίας που οφείλεται εκ του Συντάγματος και ο θεσμός του Πρωθυπουργού επανακάμπτει στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα συντονιστικών της κυβέρνησης αρμοδιοτήτων του»

Η δεύτερη προτεινόμενη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφορά την «Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν.2225/1994 για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών». Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση «λειτουργεί στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς» και «αποκαθιστά τον ρόλο της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγόμενους» κάτι που «ίσχυε ανελλιπώς από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από αυτή την αρμοδιότητα που είχε»

Η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αφορά «τα στοιχεία που περιέχει η διάταξη της άρσης του απορρήτου», όπου σύμφωνα με την Αιτιολογική της Έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση «θεμελιώνεται ο όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και εν τοις πράγμασι αποφασιστικός ρόλος της εισαγγελικής αρχής, ως κατά το Σύνταγμα αρμοδίας, στην διαδικασία της άρσης του απορρήτου, με την αναφορά του ονόματος του προσώπου καθώς και της αιτιολογίας της άρσης του απορρήτου αδιακρίτως στις περιπτώσεις διακρίβωσης εγκλημάτων και της εθνικής ασφαλείας».

Η τέταρτη τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αφορά την «αποκατάσταση της απρόσκοπτης λειτουργίας δημοσίων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης» και η ρύθμιση αφορά την δυνατότητα «απασχόλησης συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ στις ναυτικές σχολές».

Επίσης, από βουλευτές του ΜέΡΑ 25, έχει κατατεθεί μια τροπολογία με θέμα την «θεραπεία σοβαρών ελλείψεων στη διαγνωστική διαδικασία για χορήγηση ιατρικού πιστοποιητικού ψυχικής υγείας σε αιτούμενους άδειας οπλοκατοχής: Πρόβλεψη κοινού ιατρικού πρωτοκόλλου- Ηλεκτρονική έκδοση γνωμάτευσης- Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Κατοχής Όπλου – Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ