Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus+ σε σύμπραξη μαζί με άλλα πέντε σχολεία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε ως τίτλο: «Learning Through Cooperation Collaboration and Innovation» με συντονίστρια χώρα τη Βουλγαρία. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, όπως άλλωστε προβλεπόταν, παρόλες τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από 6 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα: από το Sandanski της Βουλγαρίας, το Zemedelska Profesionalna Gimnazia Kliment Timiryaze, από τη Hunedoara της Ρουμανίας, το Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, από το Värnamo της Σουηδίας, το Finnvedens Gymnasium, από τη La Puebla de Cazalla της Ισπανίας, το IES Castillo de Luna, από τη Bragança της Πορτογαλίας το Agrupamento de Escolas MIguel Torga και από τη Θεσσαλονίκη το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Οι στόχοι του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε καθηγητές και μαθητές και η χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων που εκσυγχρονίζουν τον τρόπο διδασκαλίας, ξη εξοικείωση με την ανεστραμμένη τάξη, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, προσβάσιμου σε όλους, μετά την ανάρτησή του σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες, η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού σε διεθνείς ομάδες, η γνωριμία και εξοικείωση με άλλες κουλτούρες και η ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες.
Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών τους δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε ποικίλα θέματα, όπως “Χρυσές αναλογίες και μαθηματικά στην τέχνη”, “Θρύλοι και λαογραφία του τόπου μας”, “Σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της ιστορίας της κάθε χώρας”, “Μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO”.
Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πλήθος εμπειριών από τη σχολική ζωή των άλλων χωρών και ξεναγήθηκαν στα μνημεία του κάθε τόπου που επισκέφτηκαν, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες. Ανακάλυψαν τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και δημιούργησαν δυνατούς δεσμούς φιλίας με τους συνομηλίκους τους. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά την εξέλιξη του προγράμματος.
Η διάρκεια του προγράμματος ήταν δύο έτη, όμως λόγω της πανδημίας (COVID -19) και των μέτρων προστασίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε, δόθηκε παράταση ενός επιπλέον έτους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προήλθε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ERASMUS+ που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη! Όλοι οι καθηγητές από τις υπόλοιπες χώρες της σύμπραξης ξεναγήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, και εξέφρασαν την επιθυμία να τις επισκεφθούν για ακόμα μια φορά.
Η υλοποίηση του προγράμματος χάρισε πολλές συγκινήσεις. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου 32 ΓΕΛ ήρθαν σε επαφή με παιδιά και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική γλώσσα και νοοτροπία. Η επικοινωνία ήταν άριστη. Αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Τα προγράμματα Erasmus δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, να επικοινωνήσουν, να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων χωρών, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την διαφορετικότητα, να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.