Τι θα παιχτεί στις σκηνές του ΚΘΒΕ

Παραστάσεις που προβληματίζουν, που ευαισθητοποιούν και που φιλοδοξούν να συγκινήσουν και να κινητοποιήσουν το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, θα φιλοξενήσει φέτος στις σκηνές του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

  • «Τα τρελά βατράχια» της Mélody Mourey

Σκηνοθεσία: Mélody Mourey

Πρεμιέρα: Τετάρτη 26/10/2022

 

Μια ταλαντούχα, νέα δημιουργός, η  Mélody Mourey, με sold οut παραστάσεις έργων της στο Παρίσι και με υποψηφιότητες και διακρίσεις στα Βραβεία Molière, θα σκηνοθετήσει για το ΚΘΒΕ το έργο της με τον ελληνικό τίτλο « Τα τρελά βατράχια».

 

 

  • «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Σκηνοθεσία, Χορογραφία & Σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Παραστάσεις: Τετάρτη 21 έως Παρασκευή 23/12/2022

Στην παράσταση «Τιτάνες», το αστείο και το σοβαρό εναλλάσσονται διαρκώς και οι ιδέες για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα έχουν ήδη χαθεί. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης οραματίζεται ένα σύμπαν παλαιότερο από τον κόσμο, μια εποχή του νου που ακόμα και οι σκιές είναι ζωντανές και τα πράγματα δεν έχουν σταθερά μεγέθη. Τα ελάχιστα γίνονται πελώρια.

 

  • «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Πρεμιέρα:  Τετάρτη 18/01/ 2023

Ακολουθώντας τη συναρπαστική ιστορία του Κορνάρου, η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.

 

 «Οι εχθροί» του Ισαάκ – Μπάσεβις Σίνγκερ

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Πρεμιέρα: Παρασκευή 10/03/2023

Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που έζησε, συναντώντας τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας τον έρωτα, την αγάπη και τη σωτηρία.

 

 


 

ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΜΣ

 

  • «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη

         Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Πρεμιέρα:  Παρασκευή 14/10/2022

 «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου, Η παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς επιστρέφει και φέτος στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

  • «Πράγα» του Javier de Dios (Χαβιέρ δε Διός)

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Θέμης Θεοχάρογλου

Πρεμιέρα: Παρασκευή 25/11/2022

Με αφορμή τη διαφωνία δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα.

 

 

  • «Αλγό-Ρυθμος» | Μια σουρεαλιστική περιπλάνηση

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία επί σκηνής: Αλεξάνδρα Καζάζου & Ελεάνα Γεωργούλη

Πρεμιέρα:  Σάββατο 11/3/2023

Ο «Αλγό-Ρυθμος» είναι ένα ταξίδι στην ανατομία των μεγάλων καταστροφών
και των εμφύλιων συρράξεων που πέρασε η ανθρωπότητα τον τελευταίο
αιώνα. Η παράσταση καλεί τον θεατή να στοχαστεί πάνω στη λειτουργία
της μνήμης και της λήθης μέσα από μια αναπάντεχη σουρεαλιστική
περιπλάνηση.

 


ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

  • «Η νύχτα της ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Πρεμιέρα: Παρασκευή 28/10/2022

«Η νύχτα της ιγκουάνα», ένα από τα τρία κορυφαία έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, γραμμένο το 1961, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στη Θεσσαλονίκη από τον Ανδρέα Βουτσινά, επιστρέφει στη σκηνή του ΚΘΒΕ, στην εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

 

 

 

  • «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης

Πρεμιέρα: Σάββατο 10/12/2022

 

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

 

 

  • «Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Πρεμιέρα:  Σάββατο 21/ 01/2023

 

Η ζωή στην Τριλογία του Παραθερισμού μοιάζει με το παιχνίδι φιδάκι, μάχεται ν’ ανέβει μέχρι που γκρεμίζεται σ’ ένα σισύφειο μαρτύριο. Η ζωή μάχεται απεγνωσμένα, απελπισμένα, άχαρα, αλλά εν τέλει αναποτελεσματικά.

 

  • «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Πρεμιέρα:  Παρασκευή 24/ 03/2023

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικής μηχανής σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος, αφελής και χαραμοφάης νεαρός, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση.

 


 

ΚΑΤΩ ΦΟΥΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

  • «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλλη

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15/12/2022

 

Ο Νίκος Τσιφόρος έγραψε την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» το 1944 και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Το έργο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους κριτικούς να μιλάνε για μια «θαυμάσια κωμωδία» και να εστιάζουν στους έξυπνους διαλόγους, στο χιούμορ και στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα.


ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

 

  • «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Πρεμιέρα: Παρασκευή 7/10/2022

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και ανεβάζει στη Μονή Λαζαριστών, το αριστούργημά του συγγραφέα, «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος». Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, με έναν πολυπληθή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών και συντελεστών, καταπιάνεται με το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του μεγάλου μας δραματουργού, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

 

  • «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου

Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Πρεμιέρα: Σάββατο 25/02/ 2023

 

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» παρουσιάστηκε το 1673. Ο Μολιέρος, ήδη άρρωστος και απογοητευμένος από την ιατρική επιστήμη, την απορρίπτει ολοκληρωτικά στο τελευταίο του αυτό έργο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και ο ίδιος πεθαίνει αφού καταφέρνει να ενσαρκώσει τον ρόλο του Αργκάν μόλις τέσσερις φορές.

 

  • «Ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν»

Δραματουργία: Αγγελική Παπούλια

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

«Ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν» αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου  τα πράγματα – ευτελή ή σημαντικά,  οι ιδέες – πολύτιμες ή επικίνδυνες, τα ιστορικά γεγονότα – αιματηρά ή /και επαναστατικά, το ένα μετά το άλλο εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων.


 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία:  Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Πρεμιέρα:  Παρασκευή 30/9/2022

 

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, υπό τον κίνδυνο λιμού και με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από ακραίες βροχοπτώσεις, o Ουίλιαμ Μπλορ,  εκπαιδευμένος από παιδί σε ένα ειδικό κρατικό ινστιτούτο, επισκέπτεται τον Σαμουήλ και την Ιουδίθ  για να διαπιστώσει αν έχουν μολυνθεί από το «κόκκινο θηρίο» vulpes – vulpes. Ωστόσο, όσο προχωράει η έρευνά του,  μύχιες αλήθειες αποσιωπημένες για καιρό αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

 

  • «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου

 Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος

Πρεμιέρα:  Πέμπτη 8/12/22

 

Η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, έργο γραμμένο το 1957 στη Μόσχα, παρουσιάζει με ρεαλισμό την μετεμφυλιακή Ελλάδα, που μαστίζεται από την ανεργία και τη διαφθορά, μέσα από την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα: αυτή των γυναικών της επαρχίας που εργάζονται στα αστικά σπίτια, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα.

 

  • «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης

Πρεμιέρα:  Παρασκευή 10/02/ 2023

 

Η Λούλα Αναγνωστάκη έγραψε το «Σ’ εσάς που με ακούτε» το 2003. Πρόκειται για ένα κείμενο που, από τον τίτλο ακόμη, επιχειρεί να εμπλέξει τον θεατή στα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα και να τον καλέσει να πάρει θέση απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Στην αυριανή διαδήλωση του έργου «όλοι πρέπει να μιλήσουν» με τον ίδιο τρόπο, που όλοι οφείλουν να συναποφασίσουν για την αυριανή κοινωνία.

 

  • «Big in Japan» της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Πρεμιέρα:  Σάββατο 22/ 04/2023

Το «Big in Japan» είναι ένα σπονδυλωτό έργο, αποτελούμενο από πέντε ιστορίες. Το κυρίαρχο ερώτημα που θέτει είναι «αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;» Το έργο εμπνέεται από πέντε ακραία κοινωνικά φαινόμενα της σημερινής Ιαπωνίας.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

«Γκάρης, το μιούζικαλ»

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της Τασούλας Επτακοίλη

Πρεμιέρα:  Κυριακή 6 /11/2022

«Γκάρης, το μιούζικαλ» είναι η  ιστορία ενός γαϊδάρου, που με την ανέλπιστη ικανότητά του να πετάει θα παρασύρει τα παιδιά σε συναρπαστικές περιπέτειες και θα ανατρέψει την αναμενόμενη απάντηση του λαϊκού παιχνιδιού (αλλά και του ρητορικού ερωτήματος), «πετάει ο γάιδαρος;».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάναμε
Επόμενο άρθροΜεγάλη εκδήλωση του Θ. Καράογλου στην Περαία για τα οφέλη του «Thess Intec» στον Δήμο Θερμαϊκού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ