- Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά»
- Έχουν εντοπιστεί ήδη 2.411 γυναίκες, που έχουν ευρήματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν
- 605 γυναίκες, που είχαν καλοήθη ευρήματα και δεν το γνώριζαν
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2022 – Με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού η GE Healthcare διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Πρώτα συμπεράσματα & προκλήσεις του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο πρόσφατα στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Ένωσης Ασθενών. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς και όλα τα θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εστίασαν την προσοχή τους στην αξιολόγηση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».
Όλοι συνέβαλαν καταθέτοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους, καταλήγοντας μέσα από έναν τεκμηριωμένο και εποικοδομητικό διάλογο σε ουσιαστικά συμπεράσματα και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους οι: η κα Αγαπηδάκη Ειρήνη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγεία, ο κ. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαλαζωνίτης Αθανάσιος, Δρ., Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα, ο κ. Μερκούρης Σταμάτιος, Δρ., Διευθυντής Ακτινολόγος, Κέντρο Μαστού, Metropolitan General, ο κ. Βενιζέλος Βασίλης, Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μαστού Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΔΕΚΜΑ & Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, ο κ. Αρδαβάνης Αλέξανδρος, Δρ., Παθολόγος – Ογκολόγος MD PhD, Διευθυντής-Επιστημονικά Υπεύθυνος Α΄ Παθολογικού-Ογκολογικού τμήματος, Άγιος Σάββας Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, η κα Βούρτση Αθηνά, Δρ., Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Διαγνωστική Μαστογραφία Ιδρυτική Πρόεδρος & Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού Deputy Secretary της SIS, η κα Μιχαλοπούλου Παρασκευή, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και η Μήτση Χριστιάνα, Ψυχολόγος – Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Greece Race for the Cure Director.
Στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Αγαπηδάκη Ειρήνη, δήλωσε: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν άυλη συνταγογράφηση (καθώς τις διευκολύνει ακόμη περισσότερο), έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω πρόγραμμα.
Από τα παραπεμπτικά που έχουν εκτελεστεί έως τώρα, έχουμε εντοπίσει ήδη 2.411 γυναίκες, οι οποίες έχουν ευρήματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Εδώ φαίνεται η αξία της δημόσιας υγείας και του έγκαιρου εντοπισμού. Παρατηρήθηκαν, επίσης, 17.605 γυναίκες, οι οποίες είχαν καλοήθη ευρήματα και δεν το γνώριζαν.
Υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανανέωση των κατευθυντήριων οδηγιών σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται αυτά τα προγράμματα.» Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των ομιλητών στην περαιτέρω βελτίωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.»
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί πρόθεση και κυρίως δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όσο και της θεραπείας για όσες γυναίκες το χρειαστούν. Προχωρούμε δυναμικά στον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη μέσω της διασφάλισης πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης για τον, πλέον σύγχρονο, βιοϊατρικό εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες διάγνωσης. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε στη θέσπιση κριτηρίων ποιότητας για την ορθή κλινική πρακτική τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλάζοντας σελίδα στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού.»
Ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare, σχολίασε: «Πρωτοβουλίες σαν αυτή έχουν ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και την ανάπτυξη της συλλογικής γνώσης πάνω στην πρωτογενή πρόληψη, τη διάγνωση και την περίθαλψη του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης πολύ έντονη. Η GE Healthcare αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της ανίχνευσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις στους γιατρούς, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των γυναικών-ασθενών.»
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.