Με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γ. Ζογγολόπουλο και ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία από το καλλιτεχνικό ζεύγος Καμπακόφ, ξεκινά την Πέμπτη η 6η Art Thessaloniki

Ο Ίλια και η Εμίλια Κομπακόφ γεννήθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, στην ουκρανική πόλη Dnipropetrovsk, που τότε ανήκε στην πρώην ΕΣΣΔ. Θέλησαν να βγουν εκτός των συνόρων της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά επί σειρά ετών δεν τα κατάφεραν. Βρέθηκαν να ζουν και να δημιουργούν στη Μόσχα, χωρίς διαβατήρια, μέχρι που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άνοιξε τα σύνορα, οπότε μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, όπου κατοικούν μέχρι σήμερα στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο γεννηθείς το 1933 Ίλια θεωρείται ως ο σημαντικότερος διεθνής καλλιτέχνης, που έχει αναδειχθεί στα τέλη του 20ού αιώνα, με μια σειρά από έργα, που «μιλούν» τόσο για τις συνθήκες στη μετασταλινική Ρωσία, όσο και για την κατάσταση των ανθρώπων οικουμενικά.

Από τις 3 ώς τις 6 Νοεμβρίου, πολυμεσικό project του Ίλια και της Εμίλια, οι οποίοι με το έργο τους στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, θα παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνυπάρξει εντός της ΔΕΘ με 20 έργα του δημιουργού των «Ομπρελών» της Νέας Παραλίας, Γεωργίου Ζογγολόπουλου, στο πλαίσιο της 6ης διεθνούς έκθεσης «Art Thessaloniki».

Τη διοργάνωση, που στόχο έχει όχι μόνο την ισορροπημένη συνύπαρξη ελληνικών και ξένων γκαλερί, αλλά και το «άνοιγμα» της αγοράς για νέους καλλιτέχνες (στην έκθεση θα πωλούνται έργα από 100 ευρώ), παρουσίασε ο συνδιοργανωτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της, Παντελής Τσάτσης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, κοινής με τη διοίκηση της συνδιοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

Όπως είπε, το multimedia project του Καμπακόφ, που θα παρουσιαστεί στην έκθεση, τιτλοφορείται «Dreams and Reality: Four stories of Escapism» και είναι ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα έργα του, που δημιουργήθηκε στη Μόσχα κατά την περίοδο 1968- 1974. Το έργο των δύο καλλιτεχνών θα παρουσιάσει το «Osten Museum of Drawing», με έδρα τα Σκόπια. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Εμίλια Καμπακόφ, η οποία αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο έργο «Ship of Tolerance» (Το πλοίο της ανεκτικότητας), που έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, με στόχο να ενώσει νέους διαφορετικών ηπείρων, ταυτοτήτων και κουλτούρας, μέσω της οικουμενικής γλώσσας της τέχνης.

Τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής Αrt Thessaloniki είναι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος με το Ίδρυμά του, εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής γενιάς της δεκαετίας του 1930, που έχει «προικίσει» τη Θεσσαλονίκη με έργα όπως οι «Ομπρέλες» και οι «Τρεις Κύκλοι» στη Νέα Παραλία, καθώς και το γλυπτό «Cor Ten» του 1966 μπροστά στην Πύλη Συντριβανίου της ΔΕΘ. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 20 έργα του, ενώ για πρώτη φορά στην 6η διοργάνωση θα εκτεθεί και μέρος των δημιουργημάτων του στον χώρο της ζωγραφικής.

Στη φετινή Αrt Thessaloniki παρoύσα θα είναι και η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» των Σερρών, ενώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα απονεμηθούν και τα βραβεία ΜΑΤΑROA για νέους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 10,9 και 8 της ΔΕΘ, με την τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου να ανέρχεται στα 7 ευρώ για τους ενήλικες και στα 3 ευρώ για παιδιά και φοιτητές.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ