Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνέντευξη κινήθηκε κυρίως γύρω από τις απανωτές κρίσεις που κλήθηκε η κυβέρνηση να διαχειριστεί όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό και οι πρόσφατες πυρκαγιές, τον πρόσφατο ανασχηματισμό, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά και για τα μέτρα οικονομικής στήριξης εν’ όψει των ανατιμήσεων ιδίως στο χώρο της ενέργειας.
Σε ερώτηση σχετικά με τα έργα που έχουν ανακοινωθεί για τη Θεσσαλονίκη και για τη Μακεδονία, ο πρωθυπουργός απάντησε:
Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται τα πράγματα στην πόλη τους επιτέλους αλλάζουν. Πάρτε παράδειγμα το Μετρό. Ήδη, οι σταθμοί αποδίδονται στην πόλη. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 από τους 18 συρμούς και το χρονοδιάγραμμα του Μετρό είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Θέλω μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε τελειώσει και με το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ώστε να αρχίσουν πια οι εργασίες. Και βέβαια ανοίγεται μπροστά μας μια προοπτική πολύ σημαντική για μια διπλή ανάπλαση όσον αφορά το γήπεδο του Άρη, τη μετεγκατάστασή του και την αποδέσμευση ενός χώρου -στο κέντρο της πόλης- ως γήπεδο, ως χώρο πρασίνου. Και βέβαια ο χώρος εδώ στον οποίο βρισκόμαστε, της Δ.Ε.Θ. που θα γίνει κάτι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό. Και θα ήθελα και σήμερα να ανακοινώσω ότι τα 11 στρέμματα τα οποία βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου της Δ.Ε.Θ. -τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να γίνουν χώρος πρασίνου,
Για την αβεβαιότητα που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία, και πως μπορεί να επηρεάσει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
Αισθανόμαστε πάρα πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για μία ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Προφανώς και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα ισχύουν.
Σχετικά με την κρατική στήριξη των νοικοκυριών μπροστά στις επερχόμενες ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε:
Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ότι ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Από εκεί και πέρα, έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. επιμείναμε πολύ στις τιμές του ρεύματος, διότι αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα παγκόσμιο, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Και εκεί κάνουμε μία πολύ σημαντική παρέμβαση, μαζί με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, έτσι ώστε να περιορίσουμε ουσιαστικά στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις των τιμών του ρεύματος σε σχέση με αυτό το οποίο θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε παρέμβει.
Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό:
Οι επιλογές των Υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι κατ’ ανάγκη δημόσια τα κριτήρια με τα οποία κάνω τις επιλογές μου. Ο βασικός πυρήνας της Κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος, διότι είμαι ικανοποιημένος από τη Κυβέρνησή μας και θεωρώ ότι έχουμε πετύχει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση την οποίο επιδιώκω είναι η επικοινωνία, με τους πολίτες. Θέλω να συνομιλώ απευθείας. Και με αυτούς οι οποίοι μπορεί να βγαίνουν μια μέρα στη Βουλή, μια εβδομάδα πριν να ζητάνε ουσιαστικά αυτό το οποίο έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό, και μια εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι δεν έχω πια πολλά πράγματα να πω. Αυτό νομίζω ότι δεν σας το απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω.
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σχετικά με την πανδημία από το άνοιγμα των σχολείων:
Θυμίζω, ότι για πρώτη φορά έγιναν παραπάνω από 11.000 μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάτι το οποίο είχε να γίνει από το 2010. Από εκεί και πέρα, πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πολύ ξεκάθαρα πρωτόκολλα, τα οποία μας έχει υποδείξει η Επιτροπή των Ειδικών σχετικά με το πότε κλείνουν τα σχολεία. Και προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αυτή τη στιγμή την πορεία της πανδημίας από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία. Τι είναι βέβαιο; Ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12. Για αυτό κάνω, ακόμα μια αφορά, έκκληση σε όλους τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να ακούσουν τη συμβουλή τους ιδιαίτερα.
Σε ερώτηση για την σκληρή κριτική όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στη νέα γενιά.
Έχω πει πολλές φορές, ότι κάποιες αποφάσεις που πήραμε -όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής- μπορεί πολιτικά να φαίνονται δύσκολες. Όμως είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι σωστές. Γιατί προτιμώ ένα παιδί να πάει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και σε δύο χρόνια να γίνει web designer παρά να καταλήξει σε ένα τμήμα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου από το οποίο μπορεί να μην αποφοιτήσει ποτέ ή το τμήμα αυτό τελικά να του δώσει ένα πτυχίο που δεν θα έχει καμία αξία στην αγορά εργασίας.
Αναφορικά με την προκλητική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το ’21 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Ότι έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Ότι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού. Εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν όταν του μίλησα την τελευταία φορά. Νομίζω ότι και η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε οι πρόσφυγες να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδος, αλλά και της Τουρκίας.
Για τον χρονικό ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης:
Έχω πει πολλές φορές -και θα το επαναλάβω- ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Για αυτό μίλησα για διετία. Και επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές για αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε -εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός- το μέλλον της Πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως σας είπα και εχθές. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές πόσο μάλλον για μια Κυβέρνηση η οποία πια έχει περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις.
Απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει κάτι για τα 40.000 άτομα, που έμειναν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης:
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια. Και νομίζω ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές. Άρα η αυτορρύθμιση πιστεύω ότι θα έρθει από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αλλά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.
Ερωτώμενος αν αντικατάσταση του κυρίου Χρυσοχοΐδη από τον κύριο Τάκη Θεοδωρικάκο θα δώσει και ένα διαφορετικό πρόσημο στο δόγμα «Νόμος και τάξη» της Κυβέρνησής σας, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ασφάλειας στη χώρα. Άμα δείτε τα στατιστικά στοιχεία -γιατί μου αρέσει να επικαλούμαι τους αριθμούς- τα πράγματα είναι καλύτερα το ’21 από ό,τι ήταν το ’20 και το ’20 ήταν καλύτερα από ό,τι ήταν το ’19. Πρέπει να βλέπουμε όμως τη μεγάλη εικόνα και θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε αυτή την πολιτική. Θέλουμε μία Αστυνομία ανθρώπινη κοντά στον πολίτη η οποία να μην αντιπαλεύεται τους πολίτες. ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των Πανεπιστημίων, έχουμε πει ότι αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε τελείως έτοιμοι. Χρειάζεται χρόνος, χρόνος εκπαίδευσης. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία σύνθετη αποστολή αυτή. Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα χρειαστούμε λίγους μήνες ακόμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνεται η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια με την έννοια της αποτροπής των βίαιων φαινομένων που έχουμε δει στο παρελθόν τουλάχιστον στα μεγάλα Πανεπιστήμια όπου είχαμε τέτοια ζητήματα. Τώρα αν κάποιοι θέλουν και φαντάζονται, φαντασιώνονται αντιστάσεις, επεισόδια βίας στα Πανεπιστήμια όταν αυτά θα ξανά ανοίξουν το Σεπτέμβριο θα ήθελα ειλικρινά να τους αποθαρρύνω. Δεν νομίζω ότι κανείς έχει να κερδίσει τίποτα από αυτή την ένταση, ειδικά στις συνθήκες που είναι σήμερα η ελληνική κοινωνία. Θα πω όμως, ότι και σήμερα που μιλάμε, εάν χρειαστεί να παρέμβει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο κατόπιν αιτήματος του Πρύτανη, μπορεί να το κάνει. Και αν χρειαστεί να γίνει, προφανώς θα γίνει.
Για το μέτρο του ορίου των 800.00 € αφορολόγητου στις γονικές παροχές:
Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξαγγελία. Και είναι μια σημαντική εξαγγελία σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, διότι αφορά πάρα πολλούς, πρωτίστως τη μεσαία τάξη. Θεωρώ αδιανόητο σπίτια τα οποία έχουν δουλευτεί, τα έχουμε πληρώσει, θα τα ξανά πληρώνουμε επειδή θέλουμε να τα δώσουμε στα παιδιά μας. Αφορά όμως και τη δυνατότητα της νέας γενιάς να αξιοποιήσει την περιουσία των γονιών της. Και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ένα σπίτι το οποίο μπορεί να περιέλθει σε ένα νέο παιδί -και δεν μιλάμε μόνο για σπίτια, μιλάμε και για γονικές παροχές σε είδος, θα εξειδικευτούν και αυτά αύριο από τον Υπουργό Οικονομικών- δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία, τελικά, στα νέα παιδιά να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία την οποία δημιούργησαν οι γονείς τους. Και εδώ μιλάμε για ένα επίπεδο που θέτουμε, ένα όριο, το οποίο είναι πολύ ψηλό. Και για τη μεσαία τάξη συζητάμε για σημαντικότατες εξοικονομήσεις πια ως προς τη γονική παροχή και τη μεταβίβαση περιουσίας από γονείς στα παιδιά.
Για τον τουρισμό και τα αποτελέσματα του φετινού καλοκαιριού:
Κερδίσαμε το στοίχημα του τουρισμού. Το κερδίζουμε μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής. Και ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι πολύ καλός και οι ενδείξεις για τον Οκτώβριο είναι εξίσου θετικές. Κερδίσαμε το στοίχημα διότι είχαμε σχέδιο. Προετοιμαστήκαμε πολύ συστηματικά. Από το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο πρώτοι εμείς δρομολογήσαμε, από τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, όταν κανείς δεν σκεπτόταν πως θα ταξιδέψουν το Καλοκαίρι, μέχρι την πολύ ξεκάθαρη επικοινωνία μας και τα σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια και νομίζω ότι οι άνθρωποι του τουρισμού αυτό το εκτιμούν. Αναγνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Κυκλάδων και της Σύρου, ότι τον Αύγουστο πήγαμε καλύτερα από ό,τι πήγαμε το ’19. Δεν είμαι σε θέση, ακόμα, να κάνω τουριστικό ταμείο. Πιστεύω, όμως, ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει στον Προϋπολογισμό σχετικά με την τουριστική περίοδο.
Σε ερώτημα εάν ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι διεξάγεται σε πενταετή και όχι ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που, νομίζω, ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Και λόγω της βούλησης του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά κυρίως λόγω μίας σημαντικότατης στήριξης από πλευράς Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά αιτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το νέο ασφαλιστικό και εάν τελικά είναι τζόγος, όπως λέει η Αντιπολίτευση.
Προφανώς και δεν είναι τζόγος από τη στιγμή που υπάρχει η εγγύηση του Κράτους ότι δεν μπορεί κανείς να χάσει το κεφάλαιο το οποίο θα έχει καταβάλλει στο δικό του κουμπαρά. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, όμως, ότι αυτά τα συστήματα, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, ειδικά έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει με πολύ αυστηρό έλεγχο, με κρατικό φορέα ο οποίος θα κάνει τις επενδύσεις, δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις από ότι οι αποδόσεις του αναδιανεμητικού συστήματος. Για αυτό και είναι συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται πρακτικά παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος και αναδιανεμητικός. Μιλάμε για την επικουρική ασφάλιση και μιλάμε πρωτίστως για τους νέους συμπολίτες μας. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό είναι το σωστό. Θα παρέχει σημαντικότατους πόρους στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα επενδυθούν πάλι στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και τελικά θα έχουν καλύτερες συντάξεις τα νέα παιδιά, όταν με το καλό βγουν στην σύνταξη.
Ο πρωθυπουργός επίσης ρωτήθηκε αν αισθάνεται σίγουρος πως έχει εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στο μεταναστευτικό.
Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι κάτι το οποίο το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της Κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Και βέβαια ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας, ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Βεβαίως υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Τη δουλειά την κάνει το Λιμενικό, την κάνει η Αστυνομία, την κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας και τη χρηματοδότηση των κέντρων υποδοχής. Αλλά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε θα ήταν η συμφωνία στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. Διότι -θα το ξαναπώ- δεν γίνεται να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που να θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να λύσει αυτό το πρόβλημα και δεν τους αφορά καθόλου επειδή θεωρούν οι ίδιοι ότι μπορούν να κρατούν τα σύνορά τους ασφυκτικά, ερμητικά κλειστά.
Για το θέμα της ανεργίας και την προσδοκώμενη μείωσή της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Θεωρώ ότι όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς η ανεργία θα περιορίζεται. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια ανεργία της τάξεως του 14%. Πρέπει να επισημάνω το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων, σήμερα, στη χώρα που είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά πρέπει να πάμε πολύ καλύτερα. Οι νέες θέσεις εργασίας θα στελεχωθούν και από νέα παιδιά τα οποία είναι στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω και από νέα παιδιά που θα γυρίσουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain που μάστισε τη χώρα τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία.
Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι το ρεύμα των αντιεμβολιαστών υποκινείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός απάντησε:
Αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο. Και θα έλεγα ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι, σχετικά, περιορισμένες και ως προς την έντασή τους, αλλά και ως προς τη βία, γιατί έχω δει πολύ χειρότερα να έχουν συμβεί σε άλλες χώρες. Τώρα, πολιτική υποκίνηση όχι, δεν νομίζω. Από την άλλη είναι σαφές ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ ουσιαστική πλάτη στον εμβολιασμό -μην κοροϊδευόμαστε τώρα- όταν είχε τον κ. Πολάκη, ουσιαστικά να πρωταγωνιστεί στο αντιεμβολιστικό κίνημα και σήμερα ακόμα να τσακώνεται δημόσια με τον κ. Ξανθό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι υποκινούμενες από κόμματα.
Για το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου και αν η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα θα φέρει και άλλες καθυστερήσεις.
Πήραμε μια απόφαση να προχωρήσουμε με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου έχοντας συνομιλήσει με πολλούς ειδικούς και καταλήγοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το Μετρό με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει. Τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει. Ούτε μελέτες υπήρχαν, ούτε θα λειτουργούσε ποτέ το Μετρό το 2020. Αυτό νομίζω είναι κάτι που το γνωρίζουν οι Θεσσαλονικείς και δεν νομίζω ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία να συζητάμε για το τι δεν έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαιώνει την επιλογή μας. Προφανώς και θα σεβαστούμε όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης, μας δίνει την ασφάλεια δικαίου να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η επανατοποθέτηση θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, όπως εξάλλου έχει γίνει και σε άλλους σταθμούς. Στην Αθήνα έγινε κατά κόρον χωρίς να προκληθούν όλες αυτές οι αντιδράσεις. Και βέβαια μου κάνει πάρα πολύ εντύπωση ότι αυτοί που αντιδρούν σήμερα δεν αντέδρασαν όταν στο σταθμό της Αγίας Σοφίας βγήκαν αρχαία ευρήματα χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για επανατοποθέτησή τους. Πολλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της Αγίας Σοφίας είναι, ενδεχομένως, ακόμα πιο σημαντικά από τα ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου. Παρά ταύτα εμείς όμως θα προχωρήσουμε άμεσα, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα προχωρήσει στην επανατοποθέτηση ευρημάτων στο σταθμό.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης αν θα λάβει και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων;
Όσο η οικονομία αναπτύσσεται το μέρισμα του πλούτου και της ανάπτυξης θα πρέπει να το καρπώνονται όλοι οι Έλληνες, ειδικά οι πιο αδύναμοι. Η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική μου επιλογή. Και η πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι μεγαλύτερες αδικίες σήμερα, η ακραία φτώχεια, υπάρχει στους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, στους μακροχρόνια ανέργους. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή πραγματικά υποφέρουν θα το κάνουμε. Για αυτό και ανακοίνωσα και διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για το Δεκέμβριο για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως εργαλείο κοινωνικής στήριξης, ως μία ανακούφιση. Δεν λύνει προφανώς όλα τα προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο. Ας δούμε ποια θα είναι η κατάληξη η δημοσιονομική στο τέλος του έτους. Πάντα με σύνεση και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές προοπτικές της οικονομίας θα κινηθούμε και το 2022. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να προεξοφλήσω ποιες θα είναι οι πολιτικές επιλογές μας πέρα και πάνω από αυτά τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει για τον Προϋπολογισμό του ’22.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.