Νομίζατε ότι Χριστούγεννα είναι ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Σκεφθείτε ξανά! Τυχερές λοταρίες, κάψιμο δέντρων, μάσκες ζώων, παραστάσεις παντομίμας, k-pop κάλαντα και τρομακτικά πλάσματα με κέρατα και κοφτερά δόντια που θα σας δείρουν αν δεν είστε καλά παιδιά, είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που θα συναντήσει κανείς αν ρωτήσει να μάθει πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο. Οι καθηγητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών SPEAK ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας παρουσιάζουν τα Χριστούγεννα όπως αυτά γιορτάζονται από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έως την Άπω Ανατολή. Γιατί η μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς αποτελεί αφορμή για δείπνο, στολισμούς και δώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ακόμη και σε χώρες που οι χριστιανοί αποτελούν μειοψηφία.
Ισπανία
Τα χριστούγεννα στην Ισπανία είναι μια ιδιαίτερη γιορτή. Πέρα από τα κλασικά έθιμα που έχουν υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες, οι Ισπανοί διατηρούνε παραδόσεις ορισμένες από τις οποίες έχουν ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Μία από αυτές είναι ο χριστουγεννιάτικος λαχνός στις 22 Δεκεμβρίου, τα νούμερα του οποίου ανακοινώνουν σε ρυθμό χορωδίας τα παιδιά απó το ιστορικό σχολείο του San Ildefonso. Ακόμη οι Ισπανοί τρώνε δώδεκα ρώγες σταφύλια σε κάθε χτύπημα της καμπάνας στην αντίστροφη μέτρηση της αλλαγής του χρόνου, γιατί θεωρούν ότι θα φέρει τύχη τη νέα χρονιά. Επίσης παρακολουθούν την παρέλαση των τριών μάγων στις 5 Ιανουαρίου όπου πετάνε σοκολάτες και καραμέλες στα παιδιά που ήτανε “καλά” κατά τη διάρκεια του χρόνου
Ρωσία
Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη Ρωσία στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το “παλαιό” ημερολόγιο. Τα έθιμα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή στην αχανή έκταση της χώρας. Κάποια έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στους αιώνες, κάποια χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και την περίοδο της Σοβιετικής ένωσης. Παραδοσιακά λοιπόν προηγείται νηστεία μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων και εκείνη τη μέρα δεν τρώνε τίποτα μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό που συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ .Τότε στο τραπέζι σερβίρεται “σότσιβο” χυλός σιταριού με μέλι. Στα σπίτια τοποθετείται ένα αειθαλές χριστουγεννιάτικο δέντρο – σύμβολο της αιώνιας ζωής, που χάρισε ο Χριστός. Την παραμονή των Χριστουγέννων συνηθίζεται να βάζουν ένα αναμμένο κερί στα παράθυρα, σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής που καίει ενώπιον του Θεού. Παλότερα το βράδυ της 6ης προς 7η Ιανουαρίου, οι άνθρωποι συνήθως δεν κοιμόντουσαν: πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, έλεγαν τα κάλαντα και οι οικοδεσπότες τους κερνούσαν διάφορα καλούδια. Πηγαίνοντας για κάλαντα, οι πλούσιοι, κατά κανόνα, φορούσαν ασυνήθιστα ρούχα και οι φτωχοί απλώς γύριζαν τα εξωτερικά τους ρούχα και έβαζαν μάσκες ζώων.
Αυστρία
Εσείς ήσασταν καλά παιδιά φέτος; Αν όχι,τότε σύμφωνα με μια αυστριακή παράδοση ο Κράμπους θα σας δείρει ή θα αφήσει κάρβουνα αντί για δώρο. Το τρομακτικό αυτό πλάσμα είναι δαίμονας με κέρατα, κοφτερούς κυνόδοντες και σκούρο τρίχωμα. Σύμφωνα με την λαογραφία εμφανίζεται την νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου, της παραμονής του Αγίου Νικόλα.Παραδοσιακά, άντρες ντύνονται σαν τον Krampus και περιφέρονται στους δρόμους της Αυστρίας. Η παράδοση αυτή ενέπνευσε τους παραγωγούς της ομώνυμης ταινίας η οποία κυκλοφόρησε το 2015.
Ιαπωνία
Τον Δεκέμβριο, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονται στους δρόμους και οι φωτισμοί αρχίζουν να λάμπουν, δημιουργώντας μια συναρπαστική ατμόσφαιρα. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της γέννησης του Χριστού, αλλά τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία δεν είναι μια θρησκευτική ημέρα, αλλά μια ημέρα για τους ερωτευμένους. Είναι μια μέρα για τους εραστές που ντύνονται λίγο πιο κομψά από ό,τι συνήθως, μιλούν για την αγάπη τους και απολαμβάνουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Για τις οικογένειες τα Χριστούγεννα είναι να γιορτάζουν με κέικ και δώρα.
Σερβία
Τα ορθόδοξα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη Σερβία στις 7 Ιανουαρίου και εκείνες τις ημέρες χαιρετάμε με «Χριστός ετέχθη» και απαντάμε «Αληθώς ετέχθη». Κάποια από τα πιο ωραία σερβικά έθιμα σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και την παραμονή Χριστουγέννων. Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα ξεκινάει πολύ πιο νωρίς με το σιτάρι που ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας ή του Αγίου Νικόλαου το βάζουμε σε ένα πιάτο για να φυτρώσει μέχρι τα Χριστούγεννα όταν θα βάλουμε και θα ανάψουμε ένα κερί στη μέση αυτού του πιάτου.
Την παραμονή των Χριστουγέννων (Badnji dan) παλιά ο νοικοκύρης πήγαινε νωρίς το πρωί στο δάσος να κόψει το μπάντνιακ (badnjak), δηλ. έναν δρυ ή πιο σπάνια κάποιο άλλο δέντρο. Το βράδυ το έφερναν μέσα στο σπίτι και το έκαιγαν για να φέρει καλή τύχη. Σήμερα που πλέον οι περισσότεροι δεν έχουν την δυνατότητα να το κόψουν και να το κάψουν στο σπίτι, το αγοράζουν συνήθως από την λαϊκή και το βράδυ της παραμονής, μετά το εσπερινό, το καίνε μπροστά στην εκκλησία.
Σημαντικό ρόλο έχει και ο πρώτος επισκέπτης τα Χριστούγεννα που ονομάζεται πολόζαγινικ (položajnik) και μπαίνει με το δεξί, χαιρετάει και με τις ευχές του πηγαίνει να κάψει ένα κλαδί του μπάντιακ που του έχουν κρατήσει. Συνήθως εύχεται στους νοικοκύρηδες να έχουν τόσα λεφτά όσες είναι οι σπίθες που δημιουργούνται.
Ενώ το τραπέζι της παραμονής είναι νηστίσιμο και περιλαμβάνει φασόλια, νηστίσιμες πίτες, πατατοσαλάτα, αποξηραμένα φρούτα και ψάρι, το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι πλούσιο και η κεντρική θέση ανήκει στο ψωμί των Χριστουγέννων (česnica) το οποίο ζυμώθηκε το πρωί και στολίστηκε με διάφορα σύμβολα. Τα μέλη του νοικοκυριού το σπάνε μεταξύ τους ψάχνοντας το κρυμμένο φλουρί.
Σουηδία
Τα Χριστούγεννα στην Σουηδία είναι η γιορτή που κάνει την χώρα τόσο ιδιαίτερη. Το χιόνι και το σκοτάδι που υπάρχει μας κάνει να απολαύσουμε το πως θα έπρεπε κανονικά να είναι τα Χριστούγεννα παντού. Χριστουγεννιάτικα φωτάκια στα παράθυρα και στολισμός στο κάθε σπίτι μας φωτίζει την γιορτή. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γίνεται 24 Δεκέμβριο και περιέχει νόστιμο φαγητό και καλοπέραση. Στο κάθε πιάτο υπάρχει και ένα μικρό τετράδιο με παραδοσιακά τραγουδάκια «snapsvisor» που τα τραγουδάμε με πολύ χαρά πριν πιούμε το ποτό μας. Στο τραπέζι υπάρχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από φαγητό όπως, ψάρι, λαχανικά και κρέας. Αν αγαπάς τα Χριστούγεννα τότε η χώρα που πρέπει να επισκεφτείς είναι η Σουηδία.
Γαλλία
Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία, αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους! Οι Γάλλοι έχουν μεγάλη αγάπη για τις φάτνες και σχεδόν κάθε οικογένεια έχει, εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια φάτνη στο σπίτι της, διακοσμημενη με μικρά αγαλματάκια που απεικονίζουν τον Χριστό, την Παναγία, τον Ιωσήφ και τους Μάγους. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, η οικογένεια συγκεντρωνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο, το Réveillon. O Père Noël δίνει τα δώρα το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου. Τα σπίτια στολίζονται με τα αλεξανδρινα, τα γνωστά κόκκινα λουλούδια, τα οποία αποκαλούν Étoiles de Noël. Τέλος, στους Γάλλους αρέσει ο βραδινός φωτισμός και τα κεράκια σε κάθε παράθυρο του σπιτιού.
Κορέα
Καθώς στην Ν. Κορέα ο πληθυσμός των χριστιανών δεν ξεπερνά το 30%, τα Χριστούγεννα δεν αντιμετωπίζονται ως μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, αλλά περισσότερο ως μια μονοήμερη αργία και μια ευκαιρία για συνάντηση με οικογένεια και φίλους. Δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά ώστε να ταξιδέψει κάποιος στην πατρίδα του, όμως ενδείκνυνται για γιορτινά τραπέζια, στα οποία και πάλι κυριαρχούν κλασικά κορεάτικα πιάτα όπως bulgogi, rice cakes και kimchi.
Ιδιαίτερο πιάτο αποτελεί το tteokguk, ένα είδος rice cake με γέμιση από κρέας ή θαλασσινά, που σερβίρεται με διάφανο ζωμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το νέο ξεκίνημα. Τα rice cakes, λόγω του σχήματός τους, θυμίζουν νομίσματα και συμβολίζουν την ευπορία που θα φέρει η νέα χρονιά.
Η ανταλλαγή δώρων δεν συνηθίζεται, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που γίνεται, το πιο σύνηθες δώρο είναι τα χρήματα μέσα σε όμορφους φακέλους. Τα δώρα μπορούν να πάρουν και τη μορφή μουσικής παράστασης ή απαγγελίας ποιημάτων. Εάν πρόκειται για υλικό αγαθό, το δώρο δίνεται πάντα και με τα δύο χέρια.
Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια δυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Αντίθετα, οι k-pop καλλιτέχνες φροντίζουν κάθε χρόνο να εμπλουτίζουν το κορεατικό ρεπερτόριο με δικά τους χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Μεγάλη Βρετανία
Βρετανικά χριστουγεννιάτικα έθιμα! Κάθε τόπος έχει τα δικά του, αλλά στη Βρετανία υπάρχουν κάποια που ακόμα και σε χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, να τους φαίνονται κάπως παράξενα! Κάλτσες στο δέντρο, δώρα και γαλοπούλα? Βεβαίως! Αλλά και Χριστουγεννιάτικο pudding γεμιστό με σταφίδες και μπαχαρικά (παράδοση που έρχεται από το μακρινό 14ο αιώνα), και Χριστουγεννιάτικα crackers – χρωματιστά «στριφτά» σωληνάκια που τα τραβάς από τις δυο άκρες για να αποκαλυφθεί μια μικρή έκπληξη! Συνάντηση με παλιούς συμμαθητές στη μπυραρία, αλλά και παρακολούθηση μουσικών κωμωδιών pantomime (“panto”) με την οικογένεια! Και βέβαια ο εορταστικός λόγος της Βασίλισσας – μόνο που φέτος έχουμε καινούργιο βασιλιά οπότε θα είναι μια πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες! Happy Christmas everyone!
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.