Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «Διεθνείς Σχέσεις-Πέντε Καίρια Ερωτήματα». Υπεύθυνη και εισηγήτρια της σειράς διαλέξεων είναι η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.
Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εισαγωγή στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων, στις σχολές σκέψεις που τη διέπουν και τους πυλώνες που την καθορίζουν, μέσα από το πρίσμα του σημερινού διεθνούς γίγνεσθαι. Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των θεμάτων, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.
Οι πέντε διαλέξεις θα διαρκέσουν μεταξύ 17 Ιανουαρίου–14 Φεβρουαρίου, 2023. Θα γίνονται κάθε Τρίτη, η ώρα 18:30–20:00, στην αίθουσα Μ104, Κτήριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να εγγραφούν έγκαιρα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης cceia@unic.ac.cy, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2023. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας. Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικώς στο 22841600 ή στο 99429974.
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές στο κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 80 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 5 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2023:
Διεθνές σύστημα ή διεθνής κοινότητα;
- Εισαγωγή στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων
- Σχολές σκέψεις/Θεωρία και θεωρητικοί των Διεθνών Σχέσεων
- Raison d’ etat-Το εθνικό συμφέρον
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023:
Μονομέρεια ή πολυμέρεια;
‘Every nation for itself and God for us all’
- Ιστορική αναδρομή- Οι Συνεδρίες της Βιέννης, η Κοινωνία των Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ
- Ηγεμονία
- Διπολικό vs Πολύ-πολικό σύστημα
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023:
Εξωτερική πολιτική-Παίκτες ή σύστημα;
- Η σημασία της Ηγεσίας
- Πολλαπλασιαστές ισχύος
- Γεωπολιτική και Ιστορία
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023:
Πόλεμος ή Ειρήνη;
- Πόλεμος πατήρ πάντων
- Ο ορισμός της ‘ειρήνης’
- Αποσαφηνίζοντας την έννοια της ‘ασφάλειας’
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, 2023:
Δημοκρατία ή αυταρχισμός;
- Το ΄τέλος της Ιστορίας’
- Το επιχείρημα της ‘δημοκρατικής ειρήνης’: ‘democracies do not go to war’
- Επιστροφή στην εποχή των δικτατόρων;
Βιογραφικό εισηγήτριας
Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου είναι διεθνολόγος, Senior Fellow και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται ως σύμβουλος για θέματα Κυπριακού/Τουρκίας στο Τμήμα Ευρασίας, στο International Crisis Group. Εξειδικεύεται σε θέματα ανάλυσης πολιτικού ρίσκου, εξωτερικής πολιτικής και περιεκτικής ασφάλειας (inclusive security). Είναι πιστοποιημένη ως εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κύπρο σε θέματα φύλου.
Έχει δουλέψει με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, ο οργανισμός UN Women, η Interpeace, το CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, Helsinki, το Peres Center for Peace and Innovation, Israel, το SeeD-Centre for Sustainable Peace and Democratic Development, σε προγράμματα που αφορούσαν τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, το Τουρκμενιστάν κ.ά.
Έχει, επίσης, συνεργαστεί με το Αμερικανικό State Department, το Ισραηλινό, το Γερμανικό και το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών και έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Ανήκει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, UN Senior Women Talent Pipeline, με έδρα την Νέα Υόρκη και στη διεθνή ομάδα της Exxon Mobil Global Women in Management, με έδρα την Ουάσιγκτον. Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοισραηλινού Φόρουμ, που ιδρύθηκε στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ.
Σπούδασε με υποτροφία στο University College London (UCL) και είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών και Ιστορίας με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics and Political Science (LSE). Το 2015 έλαβε υποτροφία από το European International Studies Association, για να φοιτήσει σε πρόγραμμα του Κέντρου Μακμίλλαν του Πανεπιστημίου Yale, με θέμα Θρησκεία και Πολιτική.
Είναι, επίσης, κάτοχος επαγγελματικής πιστοποίησης Αναλυτή Πολιτικού Ρίσκου από τη Teneo Intelligence (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα του political intelligence παγκοσμίως) και κατέχει το Executive Development Diploma (Mini MBA for Professionals) του CIIM, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία του Ομίλου Λανίτη. Είναι κάτοχος επαγγελματικής πιστοποίησης στο θέμα του Gender Responsive Leadership από το Gender Equality Academy του Βερολίνου. Παράλληλα, είναι απόφοιτος του προγράμματος ‘Future Young Leaders’ του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και απόφοιτος των σεμιναρίων της Χάλκης του ΕΛΙΑΜΕΠ/Ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ πρόσφατα έχει ολοκληρώσει σειρά σεμιναρίων του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών-Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρο Golda Meir για εξειδίκευση σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ως συγγραφέας έχει συμβάλει σε βιβλία και επιστημονικές δημοσιεύσεις, κυρίως στο εξωτερικό, ενώ ως αρθρογράφος/αναλυτής έχει συνεργαστεί, πέρα από τα κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ, με τον Economist, την Huffington Post, το Euronews, τους Times/Sunday Times, το Associated Press, το περιοδικό Monocle κ.α. Σχολιάζει ανελλιπώς την επικαιρότητα μέσα από το δικό της blog και podcast, The Zookeeper, ενώ έχει συντονίσει και συμβάλει ως ομιλήτρια σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων, όπως και στη διοργάνωση TEDxNicosiaWomen. Στο παρελθόν, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του συγκροτήματος ΔΙΑΣ (Δημόσια Εταιρεία) και διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Λανίτη, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.