Κατερίνα Νοτοπούλου μιλάει στη Speaknews

Κυρία Νοτοπούλου είστε ένας νέος άνθρωπος, μια νέα γυναίκα που τα τελευταία 5 χρόνια περάσατε από θέσεις εξουσίας (υπουργός, βουλευτής, αρχηγός δημοτικής παράταξης)μπορείτε να μας πείτε τους λόγους που σας οδήγησαν στην ενασχόλησή σας με την πολιτική;πως αξιολογείτε γενικότερα το επίπεδο της πολιτικής ζωής στη χώρα μας;

Το πιο αποθαρρυντικό είναι πως το πολιτικό μας σύστημα είναι γερασμένο, η νοοτροπία βαθιά συντηρητική ενώ στο πέρασμα του χρόνου έχασε τις αξίες του. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως οι νέοι δεν φοβόμαστε, μπαίνουμε μπροστά και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση με την πολιτική. Μια νέα σχέση εν τέλει με τη ζωή και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις σας έχετε δηλώσει ότι οι κατά καιρούς επιθέσεις στο πρόσωπό σας έγιναν με αφορμή το φύλο και την ηλικία σας;Θα προτρέπατε τις νέες γυναίκες να εμπλακούν στην πολιτική;

Φυσικά. Προσωπικά έχω δεχτεί τόσο bullying, έχω διαβάσει τόσα απίστευτα fake news για εμένα. Επειδή είμαι γυναίκα. Δεν το περίμενα πως ο σεξισμός θα ήταν τόσο έντονος στις μέρες μας, σας ομολογώ. Αλλά σε πείσμα πολλών, οι γυναίκες με όλες τις ιδιότητες που φέρουμε είμαστε δυνατές. Και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει η χώρα πολιτική για την Ισότητα των Φύλων και η πόλη Πολιτική για τη γυναίκα είναι να την διαμορφώσουμε οι ίδιες. Και ο σκοπός είναι το πιο δυνατό κίνητρο. Δυνατότερο από κάθε διέξοδο. 

Πιστεύετε ότι η πρώτη γυναίκα ΠτΔ στη χώρα μας είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση;

Οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και πολιτικών πεποιθήσεων υφιστάμεθα ένα σωρό σχολιασμούς και τις περισσότερες φορές δεν αφορά την δουλειά που ασκεί η καθεμιά μας, δεν πρόκειται δηλαδή για μια εποικοδομητική κριτική που είναι ευπρόσδεκτη, αλλά για κακεντρεχή σχόλια. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για μια νέα γυναίκα στα παραδοσιακά αντρικά «πόστα». 

Το να ασχοληθείς με την πολιτική χρειάζεται σίγουρα γερό στομάχι. Μπορεί να μην το έχεις όμως πρέπει να το αποκτήσεις στην πορεία, να μην ασχολείσαι με αυτού του είδους τα σχόλια για να κάνεις απερίσπαστη τη δουλειά σου. 

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα έλεγα ότι αυτός είναι αποτρεπτικός λόγος για μια γυναίκα από το να ασχοληθεί με την πολιτική. Το αντίθετο. Να ασχοληθούν με την Πολιτική. Οι γυναίκες στην κοινωνία είμαστε 52%. Ξέρετε πόσες είμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση για παράδειγμα; Να σας θυμίσω ότι ήμουν η μόνη υποψήφια Δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε 23 άνδρες. Πόσες γυναίκες είμαστε στην παρούσα Βουλή; 58 στους 300 βουλευτές. Οι γυναίκες δηλαδή αποτελούμε μόλις το 19,3% της σύνθεσης της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. 

Δυστυχώς, η οριζόντια πολιτική για την Ισότητα των Φύλων που εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνεται κάθε μέρα (εργασιακά, κοινωνική πολιτική, δημόσια διοίκηση) ενώ κινδυνεύουν ακόμη και κατακτήσεις δεκαετιών. 

Περα από τα βουλευτικά σας καθήκοντα συμμετέχετε ως αρχηγός της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζουν πολλές διαφορετικές παρατάξεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος αυτή η πολυδιάσπαση να ευνοήσει την πόλη, η τελικά θα είναι τροχοπέδη για την λύση των πολύ σοβαρών προβλημάτων της;

Πολλές διαφορετικές παρατάξεις, των οποίων οι υποψήφιοι σε μια πλειοψηφία εξαρχής είτε προσχώρησαν στον κ. Ζέρβα είτε δήλωσαν ότι συνεργάζονται μαζί του. Αν παρακολουθήσει κανείς τα τεκταινόμενα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταλάβει πως η Θεσσαλονίκη Μαζί, εμείς, ασκούμε τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο. Η πόλη μπορεί να προχωρήσει και να ξεπεράσει τα προβλήματά της, μόνο μέσα από την συνέργεια των δυνάμεων που θέλουν πραγματικά λύσεις και δεν βλέπουν την εμπλοκή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα όχημα ανούσιου παραγοντισμού ή ακόμα χειρότερα ως ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Τώρα για το αν οι πολλές παρατάξεις μπορούν να ευνοούν ή αποτελούν τροχοπέδη θα σας θυμίσω την καλή συνεργασία που είχα – και τα θετικά αποτελέσματα που αυτή έφερε- με πολιτικούς μου «αντιπάλους» τόσο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όσο και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μόνο αν συνεννοηθούμε θα τα καταφέρουμε. 

Πως κρίνετε τους πρώτους μήνες της δημαρχίας του Ζέρβα; Υπάρχουν κοινά σημεία ώστε να συμφωνήσετε σε λύσεις για βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την Θεσσαλονίκη; Ως νέος άνθρωπος και νέος πολιτικός είστε αισιόδοξη για το μέλλον της πόλης;

Εκτιμώ ότι ο κ. Ζέρβας διέψευσε τις προσδοκίες όσων τις είχαν πολύ γρήγορα.Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε πολύ κακή αρχή αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα εκτός από δεκάδες βασιλόπιτες.  Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Είναι πιο βρώμικη ενώ 2500 ολοκαίνουριοι κάδοι βρίσκονται αναξιοποίητοι σε αποθήκη προφανώς για να δοθούν δωράκι στους ιδιώτες. Η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να κατατρέχεται από εμμονές. Σταμάτησε την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, σταματά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας για να την μετατρέψει σε τρύπα, αδιαφορεί για την πλατεία Διοικητηρίου. Πρωτοστατεί στο να σταματήσει το ΜΕΤΡΟ για να κερδίσει ο «εθνικός εργολάβος» εις βάρος μια ολόκληρης πόλης. 

Και ξηλώνει τη «Βυζαντινή Πομπηία» της Βενιζέλου αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει branding «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Ο κ. Ζέρβας δεν έχει όραμα για την πόλη. Έχει  μόνο εμμονές με τον Μπουτάρη. 

Τώρα θα μου πείτε, είχαμε το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος φρόντισε να εξεταστούν μόνο όσοι ανήκουν στην παράταξή του.

Κανένας σοβαρός σχεδιασμός για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη: ασφάλεια, συγκοινωνία, καθαριότητα, στέγη, εξωστρέφεια, κοινότητες… 

Αν αποφασίσει να μην είναι πλέον το παρακολούθημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και εργαστεί γι αυτό το οποίο τον επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς, εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε. Ότι καλό υπάρχει για την πόλη θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχατε στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών. Ενάμιση χρόνο μετά και με όσα γίνονται στη γείτονα χώρα πως βλέπετε την εξέλιξη; Αισθάνεστε δικαιωμένη;

Από την στιγμή που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, η Συμφωνία των Πρεσπών, έπαψε να είναι μια προδοτική συμφωνία. Οι «Μακεδονομάχοι» της ΝΔ αποφάσισαν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Το να δηλώνει η ΝΔ ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει την συμφωνία και μάλιστα θα φροντίσει να τηρηθεί μέχρι τελευταίας γραμμής αυτό ναι, είναι δικαίωση.

Κυρία Νοτοπούλου φαίνεται ότι η Τουρκία οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ΑνατολικήΜεσόγειο Κύπρο Αιγαίο κλπ δεδομένης της αυξημένης επιθετικότητας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα;

Η ανεύθυνη στάση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ενίσχυσε δυστυχώς την επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώνει τις απειλές και να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο εκφοβισμού αντί να την αποδυναμώσει. Δίχασε τους Έλληνες, οδήγησε σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και καλλιέργησε συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης. Αντί να εκπονήσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών  τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστατεύοντας τα σύνορα. Η Τουρκία προκαλεί, Η Ευρώπη αδιαφορεί και η Ελλάδα μετατρέπεται σε φυλακή ψυχών ενώ θα έπρεπε να απαιτεί από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία εάν δεν επανέλθει στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας. 

*επειδή σήμερα εχει πολλές και σοβαρές εξελίξεις με την Τουρκία καλύτερα να περιμένουμε να το απαντήσουμε μετά από 2-3 μέρες να δούμε τι γίνεται.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί διαχρονικά πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις στη χώρα μας. Τελευταία είδαμε την κυβέρνηση να προχωράει σε αναγνώριση πτυχίων και ιδιωτικών κολεγίων και παράλληλα αντιδράσεις από δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και μαθητές. Πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή και πως;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, απομονωμένη κοινωνικά και σε αντίθεση με τη γνώμη του ΔΟΑΤΑΠ, ψήφισε -μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της- νόμο που υποβαθμίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια προς όφελος των αδιαβάθμητων και υποβαθμισμένων ποιοτικά κολεγίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν και ζήτησαν πριν τη ψηφοφορία να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε επικαλεστεί η κ. Κεραμέως πως την δεσμεύουν να προχωρήσει στη ρύθμιση. Δεν το έκανε. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ρύθμιση η οποία υποβαθμίζει το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και την εργασία. Μια ρύθμιση η οποία επαναφέρει νόμο της μνημονιακής περιόδου, τον νόμο Αρβανιτόπουλου, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και πριν γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Είναι λυπηρό, η κυβέρνηση να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα των Κολεγίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε το παν να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, μαζί με το κίνημα των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, των μηχανικών και των φοιτητών. Διότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους κολεγίων να διορίζονται στην εκπαίδευση, χωρίς καμιά πιστοποίηση και αναγνώριση υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων . Να σας θυμίσω ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια αξιολογούνται και το σύνολο των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχουν διδακτορικό και περνούν από αλλεπάλληλες διαδικασίες κρίσης για την εξέλιξή τους. Αντίθετα, τα Κολέγια δεν ελέγχονται ούτε ως προς τα προσόντα του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, ούτε για την ποιότητα τους προγράμματος σπουδών τους.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 2, Μάρτιος 2020
Επόμενο άρθροΔιεθνείς φοιτητικοί οργανισμοί σε… πλήρη δράση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ