Κυριε Μαυρογιαννη, η Τουρκία, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα δεν θέλει λύση αλλά έλεγχο και τουρκοποίηση της Κύπρου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτόν τον εφιάλτη;
Σίγουρα, οι βλέψεις της Τουρκίας φαίνεται πως δεν εξαντλούνται μόνο με την διατήρηση του υπάρχοντος status quo. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας κατάφορα τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, η αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για την ανατροπή αυτής της πορείας και την οριστική αντιμετώπιση του οδοστρωτήρα που ονομάζεται Τουρκία, είναι μονόδρομος η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, η παράλληλη αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, που μόνο ανασφάλεια δημιουργεί.
Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση, χρειάζεται η λήψη πολυδιάστατων και πολυεπίπεδων ενεργειών. Χρειάζονται οι κατάλληλοι διπλωματικοί χειρισμοί, ούτως ώστε να πειστεί η Διεθνής Κοινότητα πως είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμα να επιλύσουμε το Κυπριακό, αλλά και για να επανακτήσουμε τη χαμένη μας εμπιστοσύνη.
Φυσικά, δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε διπλωματικούς χειρισμούς. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες οργανικές συνθήκες ειρήνης, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τον Ζαν Μονέ και υλοποιήθηκαν μέσω της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας.
Την ίδια ώρα, πρέπει να κερδίσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να την φέρουμε πιο κοντά με την ελληνοκυπριακή, απομακρύνοντας την από την Τουρκία και τις προσπάθειες που επιχειρεί να τουρκοποιήσει και να ισλαμοποιήσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Υποστηρίζετε σταθερά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μοναδική λύση. Πώς την εννοείτε;
Την ΔΔΟ την εννοώ, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ακιντζί και στα έξι σημεία Γκουτέρες, για να επέλθει και να επικρατήσει η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία.
Η ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, μπορεί να είναι μία πολύ καλή λύση για τον κυπριακό λαό, με διασφάλιση του σεβασμού σε βασικές αρχές της ΕΕ και όλες τις ελευθερίες. Η οποία θα εγγυάται μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Που θα διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
Μία λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας επ΄ αόριστον από την κατοχή και τις τουρκικές εγγυήσεις.
Καθετί που ξεφεύγει από το πλαίσιο της ΔΔΟ, μας κάνει τεράστια ζημιά και δύναται να αφήνει την Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα, αλλά και να τις δίνει περισσότερο χώρο για διπλωματικό ελιγμό.
Ως εκ τούτου, είμαι απόλυτα προσηλωμένος στην προσπάθεια μας να επαναφέρουμε το κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης, από που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά.
Πού, ρητώς και απαρεγκλίτως, αναφέρεται, στα κατά καιρούς ανακοινωθέντα των Προέδρων με τους κατοχικούς ηγέτες ότι, πιθανή Κυπριακή Ομοσπονδία θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να σημειώσουμε πως εντός του νομικού πλαισίου της ΕΕ, δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση του κυπριακού κράτους ή την όποια «παρθενογένεση», αλλά τη συνέχιση της κρατικής οντότητας της Κύπρου που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Θεωρώ πως η πιο σαφής αναφορά βρίσκεται στα κοινά ανακοινωθέντα του αείμνηστου Προέδρου Δ. Χριστόφια και του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ταλάτ, όπου αυτά καθορίζουν ρητώς πως η λύση θα βασίζεται σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Με άλλα λόγια, καθορίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία ομοσπονδιακή κρατική δομή.
Ποια είναι η πολιτική σας για την άμυνα της Κύπρου;
Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ανεξαρτησία, την ελευθερία και την επιβίωση. Η ανάγκη διατήρησης ικανών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά για την ημικατεχόμενη μας πατρίδα, πρέπει να είναι δεδομένη.
Για την υλοποίηση του στόχου μας, η Εθνική Φρουρά θα μετατραπεί σε ημιεπαγγελματική, σύγχρονη και ευέλικτη δύναμη αποτροπής, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την κατάλληλη επικοινωνιακή υποδομή.
Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε μία ισόρροπη ανάπτυξη των τριών Κλάδων του Στρατού (Ξηρά, Ναυτικό, Αεροπορία) ,στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΦ, ώστε να μπορεί να αμυνθεί με αποτελεσματικότητα στη ξηρά και να εμποδίσει την προσέγγιση στις ακτές και στον εναέριο χώρο της πατρίδας μας.
Προτείνουμε επίσης, την ενεργή μας συμμετοχή σε όλες τις δομές της ΕΕ και σε όλες τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας της PESCO. Όπως επίσης και στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και της ΕΕ, με στρατιωτικούς αντιπροσώπους αλλά και με μικρά Σώματα, τόσο πριν όσο και μετά τη λύση του εθνικού μας προβλήματος.
Την ανάπτυξη της στρατιωτικής διπλωματίας, με εκπροσώπους στις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε άλλες χώρες-κλειδιά της ΕΕ και αλλού, ώστε να είμαστε ενεργά παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Θα δημιουργήσουμε επίσης συμμαχίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής, με τις οποίες έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της χώρας μας.
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πατάξετε το τέρας της διαφθοράς;
Ο περιορισμός της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ύψιστης ανάγκης για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία. Η διαφθορά που τόσο πολύ «μεγαλούργησε» κατά την τελευταία 10ετία, έχει τρομερό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και ως εκ τούτου, αποτελεί προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας.
Μεταξύ άλλων, προτείνουμε τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών ως αποτρεπτικές της διάπραξης αδικημάτων σε βάρος του δημοσίου, αλλά και την υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων από πρώην και νυν αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, δεκασμό ή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Θα προωθήσουμε τη νομοθετική θέσπιση αυστηρότερων ποινών, ώστε να αποτρέπεται η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου.
Υλοποιούμε τη θεσμική/νομοθετική ρύθμιση περιορισμού των θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Θεσπίζουμε κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς και διασφάλιση της γνωμοδοτικής συμμετοχής άλλων οργάνων πριν από την τελική λήψη απόφασης από τον ΠτΔ, που έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα (Ανεξάρτητοι θεσμοί, Πρόεδροι και Μέλη Ημικρατικών Οργανισμών, Επίτροποι κ.ά.).
Προκρίνουμε τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας και τον διαχωρισμό της αρμοδιότητας του δημόσιου κατήγορου από τη λειτουργία του νομικού συμβούλου του κράτους.
Μπορούμε να αναφέρουμε επίσης τον περιορισμό της επιλεξιμότητας κατόχων δημοσίων αξιωμάτων ή μελών ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων στις θέσεις τόσο ανεξάρτητων αξιωματούχων, όσο και Προέδρων και Μελών των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
Ποια είναι η εκσυγχρονιστική πολιτική σας για την οικονομία;
Όραμά μας είναι ένα αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο και αειφόρο, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με στήριξη στην επιχειρηματικότητα και με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Που θα στηρίζεται σε ένα Κράτος-πρότυπο, με ακμάζουσα, ψηφιοποιημένη και καινοτόμο οικονομία, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας δίκαιης και ευημερούσας Κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Ένα νέο, πολυεπίπεδο οικονομικό μείγμα, με μακροπρόθεσμα οφέλη και υψηλή ανθεκτικότητα σε πιθανές οικονομικές κρίσεις. Με βασικό στοιχείο λειτουργίας της οικονομίας τη δικαιοσύνη και τη χρηστή διοίκηση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας έχει χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να υιοθετήσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και να ενσωματώσει πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε πως η οικονομική μεγέθυνση, δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη εάν δεν είναι αειφόρα.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πρέπει να επιμετράται. Για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια διεθνών προτύπων και εκθέσεων εμπειρογνωμόνων, πρέπει να αποτιμηθεί με αριθμητικούς όρους το πραγματικό κόστος αυτού του αποτυπώματος στην οικονομία, τόσο από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και από τη λειτουργία των νοικοκυριών, και αυτό να κατανεμηθεί δίκαια, μέσα από διατάξεις, κίνητρα και αντικίνητρα. Πρέπει οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ακολουθούν καλές πρακτικές, φιλικές προς το Περιβάλλον και την Κοινωνία, να μπορούν να επιβραβεύονται και να ανταμείβονται, ακόμη και με φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδείγματα.
Με ποιες σύντομες και τάχιστες ενέργειες θα αναχαιτίσετε και θα εξουδετερώσετε τη γάγγραινα του μεταναστευτικού;
Μέσα από ένα σοβαρό σχεδιασμό και μία ολοκληρωμένη πολιτική, που θα καθορισθεί στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας μας, των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μεταναστευτικό απαιτεί την άμεση μας δράση. Με 6% του πληθυσμού μας να είναι παράτυποι μετανάστες, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη.
Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει στην διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και προτείνουμε σειρά μέτρων για αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως απαιτείται η ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και εξορθολογισμού των διαδικασιών. Επιπλέον, με τη θεσμοθέτηση διαδικασίας διαλογής των αιτήσεων ανάμεσα στις προδήλως αβάσιμες και στις προδήλως βάσιμες αιτήσεις και σύνδεση αυτής της διαδικασίας, με την εθελούσια επιστροφής. Για τους μη δικαιούχους διεθνούς προστασίας, προτείνουμε αυστηρές και αποτελεσματικές διαδικασίες συστηματικού επαναπατρισμού, με την πλήρη αξιοποίηση του πλαισίου και των εργαλείων της ΕΕ. Αναγκαία είναι επίσης η επιδίωξη από τη Δημοκρατία συνομολόγησης διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτα κράτη.
Πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε από την ΕΕ κάποιες εξαιρέσεις από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, στη βάση ότι είμαστε μία μικρή νησιώτικη χώρα πρώτης γραμμής, με μεγάλο μέρος των εδαφών μας υπό κατοχή. Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειες για περαιτέρω διεύρυνση του εργαλείου της επανεγκατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με ποιες προτάσεις θα πείσετε τις δεκάδες νέων μας, που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, να επιστρέψουν για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου;
Οι νέες και οι νέοι μας ζουν σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί χιλιάδες στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό.
Εμείς, οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε μία Κύπρο φιλόξενη για τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Όπου οι νέοι άνθρωποι μας θα μπορούν και θα θέλουν να επιστρέψουν ή να παραμείνουν μετά τις σπουδές τους για να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να χτίσουν τη δική τους ζωή.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα οι νέοι μας και την παροχή κινήτρων για την επιστροφή των νέων Κυπρίων που παραμένουν στο εξωτερικό.
Αρχίζοντας από την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που να επιλύει το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας. Εξίσου σημαντικός παράγοντας, αποτελεί η επανεξέταση του ύψους του κατώτατου μισθού, ώστε να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης.
Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση εξειδικευμένων προγραμμάτων για την εργοδότηση νέων ανθρώπων, απόφοιτων Πανεπιστημίων και Ανώτερων Σχολών, στους τομείς της έρευνα και της καινοτομίας, με πολλαπλές κρατικές επενδύσεις. Στόχος μας η αντιστροφή του brain drain σε brain gain, με τον επαναπατρισμό Κυπρίων επιστημόνων, με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, που θα συμβάλουν περαιτέρω στην ευημερία του τόπου μας.
Ποια μέτρα προτείνετε για την τεχνολογική εκτίναξη της νήσου;
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να προοδεύει, οφείλει να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις απεριόριστες δυνατότητες που δίνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, υιοθετώντας την ψηφιακή μετάβαση προς όφελος των πολιτών του. Η έρευνα και η καινοτομία, αποτελούν για εμάς βασικούς πυλώνες της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, η Κύπρος διαθέτει μόνο το 0,9% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 2,3%. Το ποσοστό αυτό, οφείλουμε να το βελτιώσουμε.
Η μετάβαση της Κύπρου σε μια πλήρως ψηφιακή εποχή αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και θα υλοποιηθεί με οριζόντιες πολιτικές. Η υιοθέτηση της ψηφιακής μετάβασης, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, τους πολίτες της, την ανάπτυξη της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βασισμένου στους εξής πυλώνες: Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Δία Βίου Μάθηση μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακή Οικονομία, Ψηφιακή Κοινωνία και Έξυπνες Πόλεις.
Ορισμένες από τις βασικότερες μας θέσεις αφορούν την θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας των πολιτών, την ψηφιακή αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη λειτουργία ψηφιακών ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπλέον, θα προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό κρίσιμων τομέων όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε στην παροχή κινήτρων προς τις επιχείρησες για μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον.
Πως σκέφτεστε να αξιοποιήστε την ομογένεια μας;
Χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί η ενίσχυση των σχέσεων με τους ανθρώπους που άφησαν την Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο και αγαπούν και στηρίζουν αφειδώλευτα τον τόπο μας.
Οι απόδημοι μας, οι οποίοι ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες, αναπτύσσουν οργανωμένες δράσεις σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος για την Κύπρο και θεωρούμε σημαντική την αξιοποίηση και ανάδειξη της φωνής τους.
Ιδιαίτερα σε σχέση με το Κυπριακό, για χρόνια οι απόδημοι μας συμβάλλουν σημαντικά στη διαφώτιση του στο εξωτερικό, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε παροικιακό επίπεδο. Για εμάς, είναι σημαντική η ενίσχυση και προώθηση των προσπαθειών τους, καθώς συμβάλουν στην όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Επιπλέον, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την ομογένεια, για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, για φιλανθρωπική δράση και στήριξη Κυπριών, όπως επίσης και για την προσφορά βοήθειας προς τους νέους μετανάστες και φοιτητές της παροικίας.
Παράλληλα, έχουμε επίγνωση των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοί μας, αλλά και της σημασίας του ρόλου που διαδραματίζουν στις χώρες όπου διαμένουν. Η διακυβέρνησή μας θα στηρίξει τις προσπάθειες των αποδήμων σε όλες τις παροικίες για την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία σχολείων και τη δημιουργία συνθηκών επαναπατρισμού για όσους το επιθυμούν.
Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε την απαραίτητη πολιτική σχέση μεταξύ της Πολιτείας και των Κύπριων ομογενών, ούτως ώστε να βελτιωθεί η συμμετοχή τους σε πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.